中醫算唔算害死梅艷芳

720 回覆
1456 Like 88 Dislike
即係又係憑感覺啦?
咁點用實驗證明呀
虛係你哋自己定義嘅
係唔需要實驗證明

你要證明嘅係苦家會導致你哋所定義嘅虛

唉怪唔知你哋反科學啦
少少科學方法概念同邏輯都冇
你理解下你講緊咩先啦
點解唔需要? 分兩組咪比你睇緊一邊係中醫講「虛」狀態
另一邊係避免緊「虛」既狀態
然後你度下佢地血壓/評估下精神狀態,做一下實驗前後體檢結果差異比較。
好多結論睇到
問題在點樣判斷?好簡單睇住個病人,佢係虛定唔係虛?

好似發燒咁,超過38度就係發燒,人人拎住枝溫度計都可以測試出同一答案。

咁聲稱自己係科學嘅中醫點判斷病人係咪虛?

答嘅就直接答,顧左右而言他即係你口裏話自己科學,實際係你根本講唔出可被驗証嘅定義。
科學方法唔肯用, 對照實驗唔做, 統計學唔識, 安慰劑效應唔信, 基礎生物化學知識冇

你話你哋唔係巫術係啲咩呀?
我問題明明係問你點樣判斷一個人係唔係虛,okay咁你即係承認自己答非所問

咁你而家再講啦,點樣判定一個人係唔係「虛」
佢上面答咗我呀

點先係虛嘅狀態呀?有咩定義
連續30日飲苦瓜茶之後嘅狀態就係虛

咁點解飲苦瓜茶會變虛
因為虛嘅狀態就係飲苦瓜茶之後嘅狀態

完全係循環論證
好簡單啫
你哋班巫醫比唔比到一個虛嘅狀態下任何一種可以量度嘅身體狀態嘅客觀標準出嚟?
血壓心率血脂血糖胰島素乜都得
你比到一個客觀數值就得喇
中國人崇尚古代都唔係第一日既事

電腦 電視就識買最新

講到醫學就係都要信幾千年前既內經

唔信最新既科學研究
好心中醫撚收皮喇

咪話我盲反 中醫我只信針灸
不如你先?
之前有條友同我講佢係中醫腫瘤科
笑到仆街
日常飲食都係西醫一部分
不嬲都有飲食金字塔同唔同病人有野都戒口(例如痛風)
係,可能中醫都只係心理作用
呢個就係點解要用實驗去排除呢啲因素,但係中醫撚就一味話邊個邊個十幾年冇死,少少邏輯都冇
中醫醫唔到醫唔好
你同個中醫唔夾
後生一代都已經少左好多信中醫
班中醫學者唔係冇邏輯, 亦都知道實驗係點做, 係扮另類呃啲on9仔入去大學讀中醫啫

咁多年都冇一個research 搬得上國際期刊
佢哋自己知自己事啦
屋企人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞