中醫算唔算害死梅艷芳

720 回覆
1456 Like 88 Dislike
我其實最想表達嘅意思係各家有各家所長有時真係唔一定要分咁清。

舉個例 西醫講打飛機射精對人體無害,亦唔信中醫精氣神果套。
但事實你試下連續一個月打飛機,你會完全feel 到自己有幾殘。

連登仔起到分中西醫可笑可笑
話中醫害死人,同時西醫亦都經常醫死人
西醫醫好人,亦同時好多人靠中醫既理論變得健康。

無論白貓黑貓,捉到老鼠嘅就係好貓

我想講既存在即合理係指中醫到今時今日仲存在係有一定既合理性,信佢既人大有人在,靠佢醫好既人都唔係得小貓三四個

如果中醫真係連登仔講到咁不堪,一早就畀國家立法禁止,又或者絕跡起呢個世界上,仲點會畀你攞得嚟討論呢
你有cancer千祈唔好搵西醫切腫瘤,呢個世界西醫醫好cancer嘅機率最高
真,cancer真係唔好靠中醫,聽過太多cases,一拖就無得搞,好無奈
你每一句都不斷想將中醫同西醫等同嚟比較,事實係除咗中港台閂埋門自己承認自己,仲有邊個國家承認「中醫」係醫生?莫講話要地位等同西醫

各家有各家所長
中醫害死人,同時西醫亦都經常醫死人
西醫醫好人,亦同時好多人靠中醫既理論變得健康
白貓黑貓,捉到老鼠嘅就係好貓
我由頭到尾都否認過西醫唔掂
係覺得中醫有存在既理由

醫學既目的係咩,醫好人囉,我又比較緊d咩?
1. 大撚把中藥俾唔同國家ban咗
2. 你嘅feel唔可以作準,家吓唔係信仰
其實我想表達既係,中醫真係一d 長處都冇,係應該要俾時代唾棄
西醫係俾你死得明明白白,中醫係俾你死得不明不白
even 西醫醫死人都好,都會研究返點解醫死,點避免再發生
中醫就繼續陰陽五行打完場

你有冇諗過中醫重存在係到,其實係政權既支持
習大大講既民族自信文化自信,中醫就係其中一part
咩中醫醫好人都係得啖笑,中醫醫得好既,本身自己都會好得返
唔講糖尿病,被毒蛇咬,傷口被細菌感冒,中醫醫條鐵咩
中醫最叻咪醫下傷風感冒呃下人
時間短啲咪唔一樣,西醫試咗一隻唔起效就換第二隻,中醫就同你講要時間,堅持自己用藥方向冇錯
中醫嘅醫好人又係靠感覺
如果唔係政治壓倒科學嘅人為因素
中醫根本上本應自然消失咗
1. 同時大把中藥比西方研究同埋入藥
2. 唔打算駁,因為好多野驗證唔到,你當係信仰都可以,亦唔影響佢既有效性
執劑香爐灰都係想醫好你,目的都係一樣
西醫會不斷嘗試, 撇除安慰劑同其他因素
確保隻藥/療法真係對一般人都係work, 而唔係個別事件
結果會放落國際期刊接受其他學者嘅挑戰/參考

中醫?你當我撞手神又好華佗再世又好, 我話work就係work
第二個病人冇效係因為佢唔夾隻藥體質唔同etc ..
當身體仲有足夠自我修復能力

= 中醫/自然療法

當身體物理結構破壞,無法自我修復

爆血管、中風、斷肢、內出血

=西醫/急救

無話邊個好唔好
唔同condition 唔同玩法
咁你知唔知西醫研究中藥同中醫用中草藥有咩分別

就係西醫會用科學方法,做完一大輪實驗先至會作出結論, 確保唔存在撞手神
用呢個方法研究出嚟嘅中草藥已經脫離中醫, 屬於現代醫學嘅範疇

中醫就係憑感覺同皇帝內經去亂咁估
1. 只要有科學驗證即已經進入西醫範疇,唔係按古書話呢隻中藥有效就有效
2. 用雙盲測試就知其有效與否,唔係有feel就大哂
你又知中醫唔會轉藥?
中西醫都會存在斷錯症既問題喎,係人既問題定係理論本身既問題?
中醫轉藥完全係憑感覺鳩轉
十個醫師有十種唔同嘅行醫方法

同用科學方法去做實驗完全唔同
我當你係個rational明事理嘅人,你所認為嘅「有效」你都知係驗證唔到,咁你仲選擇去相信,你用理性去諗諗咁唔係信仰係乜
其實佢講得冇錯㗎, 中醫真係講“信”

同風水命理星座運程一樣
證實唔到存在又證實唔到唔存在
一般人叫呢啲做宗教或者玄學
又一個成日有意無意想將中醫西醫等同

不如改做
當身體仲有足夠自我修復能力 - 等佢自己好番
當身體物理結構破壞,無法自我修復 - 等死
咁平心而論。
cancer好多都係醫唔好,就算西醫。

只不過,西醫真係有証據係咩療法係可以增加overall survival 幾耐。咩cancer咩stage,五年存活率係幾多。life expectancy 有幾長等等。
如果你冇左西醫,係連你有幾長命都答唔到。

同埋西醫亦都係包好多reseach,咩cancer有咩risk factors。
或者係一啲檢測,screening program,基因檢驗等等都係可以有效地早期發現有cancer就搞掂佢。

即係最簡單,你如果冇內窺鏡做腸鏡嘅,切息肉的話咁cancer incident又就會高好多。
從來唔會信中醫
其實印象中,NHS(英國)好似係有針灸。
中醫就應該係入於herbal medicine

但係以上都係alternative medicine ,唔會係first line treatment
政治因素一定有。
依家已經有人講緊比中醫refer radiology exam...都痴孖根。
唔知有冇其他國家會容許咁樣。

同埋好多時呢類alternative medicine partitioner 點解會搵到食,係因為醫療資源不足。
呢樣嘢,我有時上reddit會見到d美國人會呻。佢地唔係唔想睇正經醫生,而係因為太貴/保險唔包
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞