中醫算唔算害死梅艷芳

720 回覆
1456 Like 88 Dislike
某程度來講,都係講個信字,因為佢有牌
ching 出埋名得唔得架
中醫都醫到血癌(唔係好記得3定4)
當時中藥要搵大陸廠老闆拍膊頭用精密嘅制藥機做丸(香港冇廠做)
當中包括砒霜,好似話有純度要求,間廠都做咗好多次先產夠幾百粒,間廠比個仔接手後就唔再做呢d 細單
冇記錯個方最後比咗中文大學
我諗都成廿年前
個病人幾年前都重在生,佢自己講 "幾個月變十幾年"

"... 唔理係用西藥、中草藥、巫術 定 咩術,只要係基於中醫基礎理論去行醫就係中醫 ..."
相信連登冇乜人會理解/同意

anyway, 西醫醫 鼻咽癌 好似都基乎100%
唔識真係唔好亂up, 血癌係造血細胞病變,就連西醫都唔係100%可以醫到,中醫用藥丸更加唔使諗

根治嘅方法只有用強力幅射殺死舊有造血細胞再換新嘅幹細胞,或者用免疫治療,內科食中草藥無可能係根本上醫好個病

鼻咽癌中西醫都唔會100%醫好,你知癌係基因疾病就知只能當長期病處理
你啱,用西醫角度睇,中醫理論簡直垃圾
但個病人用中藥後,比西醫定個死期後十幾年都冇死到係事實

呢啲係定義問題,醫好 唔代表唔會返發
我認為過到死期後重生存已經算醫好啦
另外過埋 5年存活率重想點
西醫唔會定死期,只有median survival rate
又企係單一角度講,你啱

病人聽到 "大概6個月",係病人角度睇就係死期嫁啦
中醫個例子Sample size = 1 有乜嘢意義?
呢到見班反中醫連登仔開口埋口話中醫唔科學,醫到人係撞彩,解釋唔到 得個信字。

但事實係中醫套理論真係成功醫好過人,如果用現代科技/現代科學研究左中醫既理論又話變左做西醫

龍門任搬

一個可以醫得好人既醫學因為解釋唔到而放棄,何嘗唔係一個迷信,迷信科學

科學解釋唔到就唔存在,咁你呢班人思想都幾狹窄 事實上科學一直發展就一直解釋緊以前解釋唔到既野。唔保有一日用科學可以證明到成套中醫理論係岩既
正宗西醫細病係飲水休息
香港嗰班負責賣抗生素
都係嗰句
所謂中醫成功例子全部都係 Sample size = 1
喺第二個病人身上永遠做唔到同樣效果
請問點撚樣科學呢
下?邊個同你講起第二個病人身上做唔到
古代成堆藥方,辨證法流傳落來你當死架?
妖,西醫咪又係成日講各人身體有差異,同一隻藥,唔同人用效果唔同。又係到搬龍門
又J幾千年古方
全部都過唔到雙盲實驗
cancer只可以依靠及早發現,未擴散咁去做手術醫。

你一擴散左就基本上倒數.....
平心而論,你中醫唔好比個假希望人,同人講話醫得返好,而個病人明白中醫其實都係撞下手神其實冇問題。

畢竟化療,電療都係有副作用,病人有權選擇。最緊要知自己做緊乜。千其就唔好以為中醫可以妙手回春,去到擴散曬先來後悔就最唔理想
因為西醫係跟stat做野。

我成日都話,有懷疑ge,貴少少都好,自己出去做個檢查。
即係例如你後生,屙血,9成都係痔瘡,未必個個醫生會開腸鏡比你。跟statistic ,個醫生係冇錯。
但係條命係自己....
依家2024年,成個世界都玩evidence based practice。

冇stat同整理過的數據講經咩
所以我問講緊唔係中醫套理論出事,事實係中醫學一直進步緊,你可能唔知香港/中國好多中醫學研究院都用緊科學方法去解釋緊中醫

只係仲未有系統地去記錄,未有系統去整合,未有系統化中醫學既醫療(例如整返個病歷記錄/用藥案例/醫療案例等資料庫)一但革新,成個感覺就唔同哂

唔係起到一野打沉,去否定,事實上醫學一直革新緊,好多地方已經更有系統地去研究中醫
咁等你搞掂,真係証實左先

或者真係解釋到咩叫陰限五行 / 濕毒 / 熱氣先
香港啲大學嘅中醫學系都出現咗十幾二十年
咁多年照計出咗好多paper啦
點解西方主流醫學都係冇納入任何中醫嘅療法嘅?

因為係一條古藥方都過唔到雙盲實驗
最後都係要拎返本皇帝內經打飛機
睇邊隻癌
我見好多人針住中醫熱/寒既概念去屌

不如咁 你地做個實驗
試下每日最夜晚飲杯苦瓜水,連渣飲埋

健康體強/做開運動既人可能頂到幾個月
體弱/生活習慣偏宅既人 可能幾日已經殘到pk
我真人試過果時想醫暗瘡 上網睇苦瓜清熱
然後飲左個幾星期 個人殘到pk
後尾先知道自己體質偏寒 體弱 生暗瘡係因為血氣唔通,濕毒積累,飲寒涼苦瓜水會仲差。

改左個生活習慣,做返運動 唔食寒野 個身體先慢慢調理返好。

熱氣嘅概念其實有解釋過西醫科學裏面都有講過一個炎症反應。同樣嗰啲熱毒嘅食物係會催化呢啲炎症反應。其實呢個概念用科學或者好多西方學家醫學家用科學解釋到㗎喇。

我亦都親身去感受過中醫理論嘅神奇。唔係好多嘢你話現今科學解釋唔到就唔存在㗎

唔信試下食一個月熱氣野/飲苦瓜水
西醫會同你講冇乜嘢,實際上你係咪真係冇乜嘢試過你就知。
同樣用返我醫暗瘡做例子 果時我西醫都有睇,抗生素,a酸 皮膚藥膏 咩都試過哂 無撚用 d西醫咪又係比假希望我 個個講 完左個療程就好返架啦 完左一個又水多你一個

我後尾先醒覺 我身體血氣唔通 塞下塞下,外在搽咩都無用,就算比我撳到個症狀一排,我身體情況唔改善 咪又係發返哂出來
啲老姑婆思維未生過仔唔想切,又唔睇清楚現實,仔又冇,單性繁殖呀?

切咗咪冇事
你可能營養不良,盆血就瀨三瀨四瀬苦瓜

中醫連點介定寒定熱都係全憑感覺
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞