中醫算唔算害死梅艷芳

720 回覆
1456 Like 88 Dislike
教育程度咁高都仲咁多戇鳩
中醫吹自己起效慢 固本培元
細病好快好
有冇諗過係自己好
中醫不嬲都係調理,唔係醫病
See this
個人覺得有料中醫係堅勁 但唔會周街呀豬呀狗都係華陀轉世 同風水佬一樣
根據你既邏輯 即係99%中醫都係冇料
係世界一流醫學院做癌症同免疫系統研究

發現全撚部中醫都係呃神騙鬼,你淨係叫中醫搵份meta analysis 有double blind嘅reference 都無

信你有味,搵幾個特例就話自己神醫

你老老實實話自己做舒緩治療好過啦
羅家英呢種做法同好多華人一樣。

肝癌康復者一定有定期睇醫生複診去檢查肝功能癌症指數。 即使醫生叫佢唔好食中草藥,黎青龍教授都講唯一護肝方法就係健康飲食做運動唔好過量飲酒,但為咗心安理得/求安心,都走去食啲中草藥。

但係食完係咪好咗?大家都係一頭霧水。
西醫都有保守治療,但華人社會唔太推崇,特別係台灣,癌症得返半年命末期都要開大刀仲要理值氣壯同你講可以多一日半日命
依家玩農本方仲正,直接同你磨粒抗生素入去,包保藥到病除

有同事話鄉下個中醫好勁,幾劑藥乜都搞掂,但唔肯寫條秘方出黎,藥喺診所煲埋直接飲,明眼人心水清一聽就知乜事但信中醫既人衹會繼續信
家駒都係揾個日本氣功大C幫佢醫,運完功直接升天
黃家駒當年跌落嚟
都係搵氣功師傅

當時家駒立即被送到東京女子醫科大學醫院救治,經醫生診斷,證實家駒為急性內出血、腦腫脹,醫生並未為家駒做手術清走腦內瘀血。

留醫期間,Beyond的日本經理人公司邀請身在日本的中國氣功師辛勇,與腦科醫生會商後為家駒「氣功」治療,同時服用3種中藥:安宮牛黃丸、蘇合丸、至寶丹。

當時家駒的媽媽一度感受到家駒手上有一股力量,該療程為12小時,之後會視乎家駒反應而決定是否動手術,惟家駒的病情依然沒有好轉。
中醫診症方法根本係笑話,嚴格黎講都唔係醫緊人
上面有班柒頭轉口風
話中醫係調理為主,幫你固本培元喎~~~~~~~
上面有班柒頭轉口風
話中醫係調理為主,幫你固本培元喎~~~~~~~
醫得好=神醫
醫唔好=你同個中醫唔夾
最尖端嘅標靶治療都係boost up免疫能力

但係好specific 到邊隻canacer 要對應咩白血細胞,點樣做免疫強化同癌症抑制,必要時合成專用白血球(CAR T) 同疫苗治療
香港就嚟有中醫院
其實西醫電療科技一直都進步緊
而家最新既電療技術副作用 同10年前比較已經少好多同準好多
中西合壁得啖笑
唔係政府夾鳩西醫
鬼同你中醫合壁咩
靜啦 唔好獻醜
邏輯都未搞清楚
人地攻擊中藥有重金屬,你就話食菜都有重金屬
中醫是偽科學,應當儘快取締
物理治療都會配合中醫針灸
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞