中醫算唔算害死梅艷芳

720 回覆
1456 Like 88 Dislike
https://hk.euyansangclinic.com/cn/articles-diabetes2
你真係好撚煩 你自己睇下中醫師點醫糖尿病

你話你睇晒,但我exactly 你對上嘅回覆就係話 “我自己立場兩邊都差無幾都係一知半解/解完得個桔” ,你一轉頭就問我撐現代定傳統中醫

“反而係比一班非黑即白有西醫就無中醫嘅人扣帽子”

芒果甜係一種生果,西柚酸所以就唔係生果?
成日都淨係自己承認自己,啲中醫可以去外國掛牌做醫生,人地承認你同西醫同等地位再講啦

科學解釋唔到神嘅存在,只要自認喺科學框架以外,唔信有神就係迷信科學呢個argument用咗兩千幾年未嘗一敗
Sorry 煩到你,我見你圖就無講點醫喇,淨係話無法根治,你見到?你根治到?
師兄你啲比喻真係好撚曳,讀多啲書再出黎發表偉論
如果你願意去研究中醫點樣醫糖尿,再黎同我嘈話中醫同西醫一樣,可以醫到糖尿,先可以再講落去,而唔係鳩up完,內容又無營養、無知識咁去反駁人地,只係突顯你為反駁而反駁嘅反社會人格。

你一直拎啲模稜兩可嘅例子,乜野西醫都醫唔好糖尿就等於中醫同西醫都係一樣無分別,論點十分薄弱。我好想你用實際例子、文獻、數據,屌打我,話我知中醫同西醫係無分別,醫學價值係一樣。有無?
現代科學係基於觀察,提出假設,再預測結果係咪同觀察吻合,唔得就再重新黎過直到ok 為止
科學當然唔係解釋到所有野,例如一 d random 既野
但醫學方面,就係要科學既方法去研究,focus 係解釋到既野到去搵方法去醫,咁個功率先會提高
未解釋到個part 就留返俾科研個班人,但唔會去到應用

中醫廢係廢在冇預測能力 or 好唔準,糖尿病係一例子
重有咩天花,肺朥之類更不在話下
最簡單既例子,中醫個methodology 如何檢測到女士有冇懷孕
中醫中既機會都唔知有冇5050, 但普通人用指驗懷棒就有90%準
更唔洗講現代醫學個一堆先進檢測設備
講咁多,咁中醫係咪醫到糖尿斷到尾?
「只相信科學,迷信科學,拒絕科學框架以外既一切事物」,講到科學同中醫一樣,係一本書/一派學説咁

科學,歸根究底就係講求邏輯、理性、數學,本身就係迷信嘅反義詞

你個comment同「我做所有野永遠都決定臨陣退縮,顯示出我好有勇氣做懦夫,係一個勇敢嘅人」一樣on9
你鐘意啦~

總之人地無比嘅就叫模稜兩可,自己無比嘅就refer 人
中醫就叫人研究,西醫就叫人睇多啲paper

講左成晚,病人係睇成效,醫唔到嘅你派3000個專家同佢解足3日都無用。

係喇係喇,相信現實唔係非黑即白解決”問題”唔止得一個方法就係反社會人格嘛,咁西醫no.1啦,中醫正垃圾唔應該存在,真係 你鐘意啦
醫唔到啊,所以我咪話在座”各位”都係廢柴囉,但你又唔like wo,兩邊都做唔到嘅野只準人答中醫廢
中醫撚咁嬲?
小明同小強考同一個試。小明攞1分,小強攞99分,大家都錯同一題

你的結論: 同一題大家都答錯,小明同小強無分高低,都係垃圾唔準你哋話小強讀書叻過小明
再認真答埋你呢個糖尿病問題

中西醫都唔會將糖尿病斷尾,但西醫絶對有數據支持用藥物有效控制血糖,減低糖尿病引發的其他風險如心臟病、中風。而中醫無呢方面實證。
唔好話醫,如果冇西方現代醫學,中醫鬼知呢個世界有樣嘢叫糖尿病咪又係噏一堆個個中醫唔同講法嘅風寒熱毒….. ,跟住你話佢斷錯症、佢話你學藝未精,病未醫到已經自己人打自己人
跟你standard諗落真係你啱
中醫根治唔到糖尿,實係咩都唔做唔醫等死,1分都比多啦
西醫根治唔到,成世打胰島素都一堆拼發症,但我又覺得直頭值99.9分添
係 成個中醫我係信針灸 其他嗰啲都係山草藥嚟
你諗下有幾多病西醫醫好左 中醫醫唔好啦 傻西
日日拎個糖尿話兩邊都搞唔掂 就話西醫咪一樣只會顯得你弱智
發覺呢個post好多中醫撚 講真除咗針灸 我唔會幫襯你哋中醫撚
熱氣嗰啲其實你發炎 好似話生飛滋咁 好多時你食嘢整損咗個嘴發炎先生 熱氣只不過以前唔知咩事而安啲名落去
小朋友讀下書唔好咁無知啦大把糖尿病人食藥打針,控制得個病好地地,d併發症風險小勁多,活到八九十歲衰老而死

反而d唔食藥又唔打針,走去信中醫嘅on9人,四五十歲就中風爛腳心臟病發
年中真係好多人俾中醫水完 搞到細病變大病
再唔係就醫到都拖到醫唔到
然後就賴西醫醫佢唔好,成班庸醫
樓主pin this喇!

Btw, 估唔到雷公藤咁毒 以前細個仲成日拎來煲湯 好彩冇食死
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞