中醫算唔算害死梅艷芳

720 回覆
1456 Like 88 Dislike
家駒出事之後係搵氣功師醫仲能癲
搵氣功師仲要搵“安宮牛黃丸”
其實去到嗰陣,應該西醫都已經放棄咗,知道救唔返啦……
那些年傳聞係梅艷芳仲想生BB,所以唔肯割子宮,至要睇中醫。
不嬲都係以毒攻毒㗎喇
搞掂哂先用中藥進補返
都唔知邊鳩個講中藥好天然
實情係傷肝傷腎傷到仆街
邊個鼓吹中醫正一仆街冚家鏟生仔冇屎忽
化療會甩頭髮佢哋做嗰行梗驟忌,兼且又未必真係醫得好,加上佢家姐又係呢樣嘢走,唯有試吓其他方法囉
真 明明調理身體只有四個方法
1. 做運動
2. 清淡+均衡飲食 多生果蔬菜
3. 充足睡眠
4. 愉快心情

中醫乜撚調理身體都on99
啲老一輩好撚信中醫㗎
呢啲巫醫一早應該掃入博物館
連埋成條中成藥產業鏈禍害唔知幾多個家庭
屌咁撚叻都咁on9
睇啲中醫撚點駁

依家仲有後生去讀中醫真係好撚戇鳩 都唔知係咪做唔到西醫又想做醫生先讀
同星座仲有咁多戇鳩信一樣
曾經睇過一篇文章講,
西醫有效就有效,無效就轉第個方法..
醫到就醫到,醫唔到就等死,你係死得明明白白
身邊人成日同我講中醫好,食咗冇效就同我講"人人體質唔同"..
可能我膚淺,我從未聽過西醫講呢啲說話!..
你不如講一個病係西醫醫唔到但中醫醫到

全部中醫醫到既病都係啲唔使醫就會好嘅病
得罪講句, 你老母呢d傻閪哂撚左一個寶貴既quota, 分分鐘就多左一個人因為佢而無得換腎而死
嗰陣時梅艷芳老母搞緊中醫診所,最後咪醫撚死自己個女囉
真,搞到好困惑,
又成日話縱慾傷腎
cancer 就梗係西醫啦,都唔駛諗。

其實中醫就算醫其他小病,可能好多所謂療效都係安慰劑效應(placebo)。
個問題係,果d小病好少攞你命,而cancer係會死。

當然,其實治療癌症係好煎熬....有病人揀保守治療係可以理解。
只要明白個“療效”就可以。
但係唔好expect 中醫真係會妙手回春。

如果中醫都得, d biochemical research 全部可以摺埋啦
叫你食多啲紅色嘅嘢就話補血,黑色嘅就補頭髮,飲三鞭酒就補你鞭鞭有力
因為梅姐仲希望可以結婚生小朋友。。。。。所以先唔搵西醫切子宮
點解我唔食supplement樣樣嘢有根有據都係醫人

要走去飲草汁?
exactly

科學 vs 偽科學
果時傳佢係愛滋。。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞