中醫算唔算害死梅艷芳

720 回覆
1456 Like 88 Dislike
真人真事

識有個人以為自己靠精油好返
以為自己化療一次好返曬

幾年後復發cancer
梅姐想生小朋友
想留住個子宮
所以當時對西醫好抗拒
唔係呢個先係事實咩
有冇梅姐fans講下
只要中醫既草藥 加上實驗同數據 就等於西醫
所以支持西醫就係支持科學
支持冇科學根據既中醫就係講個信字
咁講你明未
西醫可以成世唔睇中醫

班中醫撚自己心臟病中風生cancer咪都係仆去睇西醫
咁有信心唔好睇西醫囉

冬蟲草係商家炒家,
咁2036靈芝孢子係咪都係商家炒作?
你講嘅科學化姐係已經唔係中醫黎,間接承認左行西醫個套先係唯一出路你講咁撚大段野 其實只係證明中藥係有用,而唔係中醫有用。
我真係唔知乜撚嘢神奇中藥可以做到舉鐵+跑步對身體提升嗰種效果
含笑半步釘
我自己相反 係成面有玫瑰瘡 睇西醫唔得 之後睇中醫 食咗一個月藥 就無事塊面
呢個就係中醫奇妙之處

可以長期陰光你個荷包
嗰啲中醫正骨都一撚樣
呢句串撚到
我撚識咩,2036幾百蚊一樽,你望下冬蟲夏草炒到幾十萬,呢個先係過分炒作

如果你理解多少少化學成份野,其實根本好多supplement都可以喺日常生活中嘅食物當中攝取,而且份量絕對唔少,食少少已經等同你食嗰啲supplement
人類平均壽命增長好多因素都係西醫
中醫耐唔耐睇下去清下熱排下毒未算
重點係乜嘢係熱乜嘢係毒,空泛到仆街
連花清瘟有麻黃好傷肝,美國一早ban咗
咁熱氣我牙肉痛,呢D 自己感覺真係有用
但其他病唔好攪我.
世上根本唔存在乜嘢西醫,大家講嘅西醫即係現代醫學,係人類文明,幾千年以來對知識不斷探究,用邏輯辨認方法得出嚟嘅結果。

中間有好多錯嘅地方,由煉金術放血抗生素到而家生物濟濟免疫療法,每一步都係用返之前嘅經驗去試錯走出來。

中醫歷史咁多年,除咗啲唔醫都會好嘅病,可唔可以處理到嚴重疾病? 唔使同我講三姑六婆睇中醫醫好癌症,如果你個醫法嘅方法係work,一早拎咗出嚟講,攞埋諾貝爾獎啦。 自己Google 下「屠呦呦 抗瘧疾藥」 就知,可惜大部份中醫都停留喺千幾年前嘅陳舊概念,用返以前嗰套去諗嘢,害撚死睇中醫嘅
人地可能一早知化療痛苦
想輕鬆d

而家有d 人cancer 都揀唔醫算

當年SJ 都揀唔醫
細個我唔太明
大個。。。胰臟癌 你俾我都揀唔醫享受一小段有限而自由的時間
睇完呢個Post就想了解理解多啲
試過小病食足一星期中藥冇好過,轉西藥兩日好返

有部分中醫呃飯食,個撚個都係個劑藥
癌症你靠自身免疫系統?
割包皮你又靠自身免疫系統?
食a酸咪得啦
呢個係暫時公認最有效
唔做果啲死晒啦,仲有得後悔?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞