中醫算唔算害死梅艷芳

720 回覆
1456 Like 88 Dislike
有幾個位都好騎尼

1. 但 羅 文 卻 對 友 人 稱 後 悔 接 受 化 療 療 程 , 以 致 「 中 藥 也 幫 不 了 」

第一佢覺得中醫係醫到,佢又為乜搵西醫呢?第二‘’中藥也幫不了‘’,會唔會係中藥本身都冇料到呀?

2. 為 他 治 病 的 中 醫 陳 伯 現 已 「 束 手 無 策 」

同上面中藥一樣,會唔會本身陳伯都係無料呀?

3. 羅 文 並 叮 囑 同 樣 患 癌 病 的 英 皇 娛 樂 董 事 總 經 理 鄭 堯 檉 不 要 做 化 療

呢個最仆街,病人應該聽從醫生建議。
中醫同星座、風水之類係同等級既野黎
信則有不信則無
人哋係後悔做化療,化療係西醫喎
講緊佢迷信中醫,醫唔掂先去化療,佢後悔係佢自己on9
中醫好少會害死人只係啲人走去信中醫自己害死自己
死於on9

有冇ching睇Doctor X之後唔會驚上手術台
免疫系統出問題
根本大細病都唔應該中醫你根本驗證唔到佢個成效

食完冇效就話調理解,
食完差左就話係幫你發緊出黎發完就好,
食完好左就搶功勞,但可能根本係你身體自己搞掂

根本公我贏字你輸
講到得中醫先醫到細病,西醫唔得咁
中醫老實講都係等運到嘅啫
睇吓符唔符碌可以醫到
醫唔到就轉下藥啊繼續食呀
一係就話每個人都唔同呀身體體質嗰啲嘢
根本就係巫醫同豐水嗰啲嘢一樣都係靠鳩噏
好毒
日本中醫出晒名
智商稅,揀中醫定西醫都唔緊要,自己承擔返後果
出名唔掂?
日本醫療科技不嬲都出名勁,日本好多時睇醫生都係中藥西藥並用
原來咁多名人係死於誤信中醫
中醫最大問題有兩點:

1. 唔同藥材都存在藥效同副作用,變相要用幾十種藥溝埋先可以中和到啲副作用。

2. 藥材本身就存在重金屬超標問題,一般市民跟本無辦法知道自己食緊嘅來貨土壤品質。

只有中成藥先可信少少,真係喺藥材入面抽取所需要嘅化合物,再製成藥丸,呢種做法其實已經係西醫範疇。

利申: 屋企人係中大讀中醫,佢有講過冬蟲夏草其實係商家炒作
但我聽講係佢堅持唔切先會死

不過90前都係大部分人信中醫
又多迷信撚
大病細病都係要靠自己免疫系統架啦
算, 身邊已經有朋友及家人因為信中醫而奶晒野什死埋
睇唔到個只字?
而家都係
Steve Jobs最初都係玩自然療法先會搞成咁
調理唔到咪話你生活習慣唔好囉
咁你都要佢信先會害死到㗎?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞