中醫算唔算害死梅艷芳

720 回覆
1456 Like 88 Dislike
熱氣又係咩黎?
西醫方面佢係屬於咩?
講真我都試過中醫 結果係食西藥啦
熱氣西醫冇呢樣嘢,狂食煎炸嘢一定生痱滋
“現代中醫”是指醫生本身在醫學院裏,先學中醫後再學西醫,或先學西醫後再學中醫,而治療手段是以中醫爲主的中西醫結合。 它既不同於不懂西醫的傳統中醫,也不同於以西醫爲主的西中醫結合

分你條撚咩 現代醫學咪係取兩者好既野,甚至係各國古代醫學好既野,混埋一齊咪現代醫學囉

真正有心深入研究醫學嘅根本就唔應該分中西
共產黨存在好合理?伊斯蘭國存在好合理?

而家好明顯陰陽五行經絡係唔存在,用唔存在嘅嘢作為理論去醫人係好唔合理
如果用科學方法去研究嘅已經唔屬於中醫嘅範疇
即係你都贊成中醫黃帝內經陰陽五行理論冇存在價值
邊個教你咁分,邊個話中醫唔用科學方法去研究?當年亦都有中醫師解剖去了解人既身體,用唔同方法去呢一個病人都係實踐科學。
根本大家同一個目的,就係醫好人,分來都唔知做乜,中醫發展受阻有好多講法,道德/器具/科技/如果喺中醫發明嘅時候有顯微鏡,咁中醫都可以用顯微鏡睇到嘅嘢去解釋病機。

我真係覺得分中西醫係好撚無謂
中醫撚到2024年仲覺得中西醫只係中西之別,連最基本嘅雙盲測試都唔敢做,死撐黃帝內經本草綱木啱撚哂
我覺得陰陽五行存在喎
係你唔覺得姐
你唔接受呢個定義都冇辦法
中西醫個界線的確係個methodology上面
脫離咗皇帝內經理論嘅就已經唔算係中醫, 最多叫做中草藥研究

你所講嘅“中醫”, 其實只不過係班西醫學者拎啲中草藥去研究下睇有冇有用嘅成分
我都覺得嫦娥係存在, 係大家唔覺得啫
你覺得佢存在,但係佢並唔存在。好似我感受到希特拉仲存在,但係佢肯定唔存在。
感受唔可以去醫人
其實咪就係食太多會令身體發炎既食物
可以感解
我覺得我銀行有十億,可唔可以比我FULLPAY 買價值十億既豪宅
誠哥嚟食飯,我又係嚟食飯,誠哥就叫魚翅鮑魚,我仲諗緊食乜我夠錢俾 大家都係嚟食飯,個部長分開我同誠哥真係好無謂
痴線....憑咩....

西醫出95%力,中醫貢獻5%,然後中西醫
依個咪就係中西醫既分別
西醫可以拎到證據出黎,令到盲毛都明,人人都可以重複到相同結果
中醫把脈診証人人唔同,得啖笑
5%? 認真?
真。
我最近都發覺身體係有能量,重分風火水雷同陰陽。
個個都話我痴孖根,我都同佢講話我覺得屬性變化係存在,係佢地唔覺姐。
講開呢樣,西方都勁多神棍.....

咩自然療法,能量療法。
頂佢個肺,zoom 直播遠距離發功都可以話有效,重播都話有效

騙子真係無分國界
我自從戴左口罩之後都冇生過痱滋
中醫係有過解剖,但總結出黎既野錯漏百出,而且唔會因時代既進步而修正
好似心肝脾肺腎既功能咁,同現今理解既有好大出入
姐係中醫背後得methodology 係有問題
講咩中醫發明時有顯微鏡更加搞笑
錯左or 唔完美,咪修正個theory/ methodology
如果西醫發現到d 野錯,那怕幾十年既theory 都好,都係齊齊研究點修正
中醫?咪繼續拎住黃帝內經係到講陰陽五行
其實依家都2024年.....大量quantitative research 的年代。
就算你大學淨係year 1讀過基本research statistics,都唔應該會認為中醫所謂幾千年經驗係真係valid....
你都弱鳩智想屌中醫搵其他位入啦,用 cancer入,唔知以為西醫100% 醫得好

你條傻鳩毒撚肯定冇聽過睇過患癌嘅人有咩經歷,自己躝上 YouTube google搵嚟睇吓啦

退一萬步 就算西醫係「保到命」都要係咁睇,搵第二、三四五六醫療意見,講到西醫無敵冇事咁大把西醫一句同你講冇得救,一係就搞完一輪都係得一年命,仲要又痛又辛苦,受刑咁捱果一年

想踩中醫隨便你,扯落癌症度真係唯有屌柒你條弱智。無女撚人性,無撚見過西醫點撚樣醫癌
負皮係畀你覆佢
佢就係想要attention
你助紂為虐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞