江旻蕙拎金牌一事睇得出部分連登仔真係好撚噁心

1001 回覆
4399 Like 2020 Dislike
我地之旗可以係奧運呢啲盛事都升起

見到3200個正評
就知留港撚係冇撚得揀
都係開開心心做個中國人吧啦
得閒上深圳吃喝玩樂
yeah
樓主可唔可以分析下?
你咁型咁多見解
咁邊個決定清朝講得惡心

現代就唔得?

你屌果個稻草人同我依個惡心有乜關

你係邊位當代中文權威唔俾我用一個清朝已經出現嘅用法
巴打有無聽過對牛彈琴?對住呢班人最後講句你啱你啱就算啦,再講佢哋都唔會明!

大家價值觀、世界觀同教育都唔同,佢哋出身同原生家庭局限咗佢哋諗法,你講多啲佢哋都唔會明白。
突發有圖!江旻憓讀過中共黨校國情班?黃絲原諒她嗎?
https://lih.kg/3749609

黨校都入過了
見到你條kai子好嬲好嬲個樣真係好頂癮
關於香港既野是但啦,無曬feel都好正常,

呢一刻香港經濟又差,都輸都無咩好輸,係奧運度贏又點?咁上心唔通好似小粉紅咁用金牌打飛機咩

然後仲比人掘到內幕,當成中國隊隊員咪得
香港人真係有需要咁與有榮焉咩?
為港爭光,好明顯佢係身為一個中國人為中國香港爭光啦所以小妹我真係與有榮焉嘅

樓主唔該pin呢幾張圖
你柒撚夠未呀屌你老母
咪好囉
真相大白,唔駛再幻想
懲教工作係咪真係好惡頂?
https://lih.kg/CtGmNoX
#314 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區

東京喰榖種
• 6-18
依加感覺幫辦呢個朵冇以前咁受女仔歡迎
我老豆92年22歲入去做幫辦,當年仲係叫皇氣(皇家香港警察), 聽佢講當年佢番油麻地放工落尖嘴啲 club 飲酒,著件皮褸牛仔褲,一落場坐係張枱到開枝酒,擺個銀包加大大張warran扔落張枱,只要有第一條女見到佢係幫辦就會同啲姊妹講話有金龜,然後啲靚女排坐隊咁埋去,90年代頭幫辦溝女仲易過飛機師 所以成5000幾個人掙一個位

不過老豆12年退左休投資移民去左星洲,佢除左拎個朵出嚟溝下女同hea左廿年之外都無做過啲咩傷天害理既事

樓主?狗仔?
今朝太多情緒,所以個post 講既野有啲偏激,無諗過個鋪咁大回響,我決定係到整合多一次自己既論點。

首先第一點,我絕對唔係想屌一啲無感覺/無覺得開心甚至反感既人,我絕對無。 相反,我仲好支持好樂意見到個社會係咁多元。 我既論點係正正調轉番,點解你可以唔支持江旻憓,我就唔可以支持江旻憓?

而家大家個風氣好似變左:支持江旻憓就係藍,就係壞人。 支持江旻憓都要細細聲講好似一件好羞家既事。 但其實,我地大部分人個心態只係好單純見到一個講廣東話、同自己同一個文化背景大,著住代表自己地方既衫贏左一個咁重要既冠軍而開心,就係一件咁簡單既事,背後完全無其他既想法,咁都有錯?

我個人立場係覺得,佢上到台,佢就係一個運動員,佢就係一個代表香港既運動員。 其他既野係佢既個人生活,佢讀人民大學,番大陸讀書,根本同我無關係。 同埋另一方面,大部分人根本唔會特登走去睇佢啲背景,我地淨係知佢係一個運動員,起碼我無見過佢成日出嚟擾民好似pk鄧咁。

最後,反對唔支持絕對無問題。但係支持都一樣無問題,我地支持江旻憓,覺得開心真係好簡單,就係單純見到香港既本土運動員拎獎而開心,點解咁都可以比大家扭曲到去黃藍? 大把人支持既時候根本都唔知佢係藍。

講真,唔好下下咁極端啦,搞到咁極端根本係唔現實。 你唔支持姐,唔代表其他同你想法唔一樣既人就係有罪。

企番出嚟睇,其實我地只係支持自己出身地既運動員姐,全世界應該得香港係連呢一樣野都咁大分歧,都要小心翼翼。 真係荒謬。
分咁多做乜
總之都係中國香港隊
鍾意支持咪支持 反咪反
佢之後都有返cu繼續進修喎
返大陸讀都係其中一條路姐
以佢嘅背景同光環,佢要去讀法律,點會要讀咗第一個法律碩士,先至有JD offer

何況讀完大陸法,唔見得對你讀普通法有用
好多角度睇事情
有啲人鍾意淨係用一個黃藍角度睇
講野又偏激, 咁咪唔使理囉

我無睇場比場, 我淨睇睇文字
「佢先落後1比7,之後慢慢追番上12比12,要決一劍」
已經感受到頂級運動嗰種mentality
值得欣賞

人地點睇, 唔岩聽咪「on9野唔想理」咪算囉
最終應該要點/要唔要process哩啲言論/評擊
都係要江旻蕙自己去做
但我相信高學歷同頂尖運動員嘅思維
輕鬆啦
你呢班人其實係咪short short 地,江旻蕙唔通要做深黃,要做民運領袖,佢係一個運動員,佢既責任係打好比賽,為香港增光,除左比賽之外既野係佢既私人選擇,佢本來就係一個中產佢揀一條出路好既後路係情有可原,連登仔我同你講大撚把中產都係咁,都係表面黃但一講到利益講到錢就藍。

睇下你自己講過咩 情有可原?
屌佢就比你話嘔心 唔撚見我屌張家朗?
好喇 而家爆埋黨校出身
人地唔撚係垃圾中產 係逼害緊香港人嘅權貴

樓主柒撚到咁 縮返入你老豆屎眼算
咁你係第一個po度就話人又貓又狗又老鼠咁,又話人無貢獻點點點?

你屌人先比人反屌炸嘛,你單純話我支持覺得好開心,開個慶祝po,反而會係入黎潑冷水既有問題

根本就無小心翼翼呢個問題,人有人反對你有你支持,根本無衝突,邊個想屌你支持?你睇唔過眼人地唔支持炸掛?
狗仔係冇乜腦
真係好撚柒
Pin this
人哋頂級運動mentality關你咩事

見有獎牌想做雙標菠蘿雞咪認
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞