《我一個唔留神,撞死左聖誕老人?!》【斬掉重煉版本】

825 回覆
128 Like 9 Dislike
「呼赫……呼赫……」

無止境咁跑左五分鐘之後,我黎到聯合醫院附近住宅區的一個公園稍事休息。

「我係咪傻架!」我坐在長凳上自挖苦道。「觀塘咁Q大,邊有人會用跑呢個方式去搵人……」

「仲有明明講好左自己心裡面已經有阿詩架啦麻!!!」我繼而吐糟道 : 「做咩依家又要走去搵莉芙先得架!!!」

「唉,算啦都係,無啦啦咁上心做咩姐。」我說。

休息左一陣間,條氣都差唔多順番晒,於是乎我就諗住離開公園番歸。

企左起身之後,我環顧了一下周遭的事物,卻突然有一種似曾相識的感覺湧上心頭。

「呢到……」我猜度著。「我係咪以前黎過?」

雖然眼前的一花一草一樹一物都彷彿曾經出現在我的腦海裡,但事實係呢個地方我由細到大都無點黎過,所以又點會存在住回憶呢。

「哈哈。」我無奈地笑了一下。「走啦都係。」

說罷我便徐徐起步回家。

「岩先已經食左咁多野,點解你依家仲可以食得落野架!」

一把甜美的女聲從不遠處傳來。

抬頭望去,兩個少女的身影正從街上緩緩轉彎走進公園。

「下,都食唔飽!」

另一個手中拿著雞蛋仔的女生鼓起腮子道。

我望著兩位女生,只懂發呆的站在原地。

唔……唔撚係掛……

數秒之後,兩位女生終於也來到了我面前,並且注意到我的存在。

「哎?!」那個口中咬著雞蛋仔,星眸齒皓的少女,立即站住了步伐並且大叫了出來 ;

「哎?!」旁邊那位氣質秀雅,雙眼裡透出一絲絲冷艷的女生亦同樣發出了驚訝的聲音。

「Santa?!」
「姬仔?!」

我望住呢兩個女仔,只能嘴巴顫抖地說話。

「Hello。」我完全不能夠置信。「又會咁岩撞到你……地既。」

「莉芙、阿詩。」
推推推
出多d
流明再悅
睇過舊個篇
記得之前睇晒呢個故,個陣睇係好亂,唔係好明。今次見到巴打你重作,希望你可以寫到篇更好既故事出黎你既故我睇晒架la,唔好令我失望
有意向睇你作番原本個天使故(最原本)
嗰陣等咗你幾個月
等你好耐啦
文呢
有追開你d故 加油寫呀樓主
流星少女真係好感動
輕輕一推
半晌冷場之後,莉芙率先開聲。

「點解你會係到既Santa?」莉芙雙眼眨了下問道。

「欵……」我吞吞吐吐的回答說 : 「無啊,我咁岩黎到呢度坐低休息左陣,然後話想番屋企姐就見到你------」

我望了一眼旁邊的阿詩,隨即重新注視在莉芙身上。

「你------地喇。」

「哈,咁都幾橋喎!」莉芙笑說。

此時阿詩亦終於開口。

佢側望著莉芙道 : 「乜你識姬仔架咩?」

……呢個問題應該係我問先岩啦下話!!!

有咩可能你地兩個竟然會係識得先得架!!!

「係呀,早幾日識相處過一排。」莉芙眼仔碌碌咁講。

「嗯……」阿詩向我投以一個懷疑的目光,再重新望向莉芙。「點解無聽你講過既?」

呢個視線就好似一枝暗箭咁射係我背上。

喂喂喂我乜都無對莉芙做過架,所以唔洗咁樣望住我喎……嗚嗚……

「咁我都有自己既朋友架麻。」莉芙的語氣開始帶點認真。

阿詩反駁道 : 「咁萬一你識左d壞人點算?」

「嚓」一聲,又一枝暗箭。

我無奈地揮著手 : 「喂……其實我仲係到架……哈哈……」

「識壞人咪識壞人囉!」莉芙頑抗道。「我大個架喇,唔係仲要下下聽你講架,家姐!」

「我都係為你好咋!」阿詩顯得有點激動。

「我淨係覺得你管住我姐!」莉芙說罷啪左粒雞蛋仔。

「一家人無隔夜仇既!」我試著和解她們。「所以話家姐同細妹……」

「欵。」

我發出震撼性的聲音 : 「睇住呀!」

呀唔係。

「下!!!」我驚訝的大叫了出來。「家姐細妹?!!」

天啊……你係咪玩我呀……
今天仲有的
留名
推 等文
我、莉芙、阿詩,順序咁坐左係長凳上面。

「咳咳。」我試著弄清楚心裡面一個個的疑問。「即係話……莉芙同阿詩你地兩個真係親姊妹?」

聽罷佢地兩個同時點頭回應我。

「唔係掛……」我抓著頭。

阿詩全名係王艾詩,咁即係話莉芙都係呢個「王」字,全名王莉芙……

頂……點解我會無諗過呢個問題架呢?

啊唔係。

應該係話------邊有人會估到成件事係咁樣發展落去架姐!!!

而且我明明記得當初莉仲問我「阿詩」係邊個黎架……

就係我沉思之際,阿詩出聲把我拉回現實。

「諗咩諗到個樣咁惆悵?」阿詩帶點疑惑道。「乜好奇怪咩?」

「喔無呀無呀!」我灑手拎頭道 : 「只係無估到係咁姐,哈……哈哈……」

「古古怪怪咁。」阿詩半信半疑的暫且認同著。「好啦,你問完既話就到我問喇喎。」

「欵?」我瞪了瞪眼。

阿詩將視線橫掃了我和莉芙徐徐道 : 「你同我阿妹係點識架?仲有,點解佢會叫你做Santa既?」

阿詩問完之後,我一時之間真係唔知點俾答覆佢。

鬼咩,唔通要我直接同阿詩講,因為我真係聖誕老人所以我叫做Santa,仲有就係因為莉芙無啦啦出現係我張床上面,所以我同你呀妹就咁識左咁樣咩。

係呢個模稜兩可的情況下,我只好靜靜雞咁望向莉芙。

只見莉芙扮托腮咁遮住自己個樣唔俾阿詩睇到,然後對住我做左個「唔好同佢講呀!」的表情。

「哎……有喇!」我惟有求其講個大話出黎。「話說早幾日教會要我扮聖誕老人去傳福音,咁我地成班人行到去公園既時候就撞到你呀妹,於是乎我就除低左塊面d裝扮同佢吹左兩句水咁囉!」

哈哈,我真係配服自己既魯芬急轉彎!
「係真唔係啊……」阿詩依舊係不相信我的說話。

「係真架家姐!」莉芙亦幫口道。「你唔信我地既話咁就無計啦!」

「家姐唔係唔信你,只係怕你俾人呃姐。」阿詩望了我一眼。「事關你平時都唔太中意識街外人既,但就同姬仔佢好似幾熟絡咁。」

喂喂阿詩小姐……我係你面前架……你咁講野好hurt我架……嗚啊……

「總之就係咁啦!」莉芙鼓起了腮子。

「好啦好啦,我信你啦。」阿詩似乎都無晒莉芙辦法。

莉芙見阿詩投了降,隨即打蛇隨棍上。

「我呢想同Santa傾多陣計先番去。」莉芙說。「你番去幫阿姨準備先啦。」

阿詩似乎無估到呢著,於是乎驚訝了一下,但很快又冷靜了下來。

「好啦。」阿詩說罷直接站了起來望著我們。「咁我走先喇,你傾一陣好番黎。」

「byebye。」我有點不知所措的對著阿詩說。

阿詩無回答我,只有唔係幾友善咁瞄左我一眼,然後就別過身子離開了公園。

於是乎依家就只得番我同埋莉芙。

……

「呀!!!」我大叫左出黎,喊到隻狗咁講 : 「mola mola……要俾阿詩討厭喇……」

唉……點解d野會發生得咁突然都有架!!!

係我苦惱左一段時間之後,隔離的莉芙才徐徐開口道。

「你之前口中講個個『阿詩』,就係我家姐?」莉芙說。

「梗係啦,唔通仲有邊個。」我頹到仆街咁講。

「嗯……」莉芙雙手按著長凳,雙腿則微微做著自由式的動作。「咁即係話……你中意我家姐?」

我被呢句突如其來的說話嚇得坐直了身子。

「下?!」我雙眼瞪眼說道。「邊……邊有D咁既事!」

「哈哈,你唔洗講大話啦!」莉芙望住我說。「我咁聰明,點會睇唔出!」

望著莉芙的眼神,唔知點解我總係覺得比起平時既有d說不出的分別。

不過……我又講唔出個差異係邊。

算。

被莉芙明刀明槍咁講左個事實出黎之後,我都只好死死地氣點頭認左佢。

「嘩,原來世界真係咁細架喎~~~」莉芙仲要踩多我一腳挖苦道。

「唉咩都好啦,反正依家都無所謂喇。」我講。

莉芙見狀,頓時一臉可憐咁講 : 「sorry啊Santa……係我錯喇……」

「……咁又唔洗咁既。」我發現自己語氣可能重左少少,於是乎安慰莉芙道。「我覺得自己仲有幾會既!」

「咁即係你唔怪我?!」莉芙雙眼bling bling咁望住我講。

望住一個美少女咁樣講,就算佢係炸左個地球呀都嬲唔落啦。

「係呀。」我故作沒好氣道。

「好耶!」莉芙伸一伸脷,然後繼續道 : 「不過咁喎,雖然你同家姐睇落好似係識咁,而且你仲要中意佢添,但點解從頭先個情況黎睇……你地好似好陌生咁既?家姐佢仲要好唔信你,係咁俾說話你聽喎。」

莉芙既呢句說話,就猶如重槌咁將我直接k.o.打到個稀巴爛。

我沉默左一陣之後,先至重新開口說話。

「的而且確因為我地又有過一次既交接,所以阿詩佢知道我個名,不過我同阿詩既關係始終……」我嘆了一口氣道。「都仲係好似我同劉德華之間既關係咁。」

「下。」莉芙呆若木雞咁望住我。

我徐徐解釋道 : 「我既意思即係話------」

「我好熟佢,但佢唔識我囉。」
之後就到「姬仔視角過去篇」,但我唔知幾時起到稿,因為聽日後日我入左長洲 我聽朝會盡打既,大家等下
Tmr 補文
留名支持下先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞