《我一個唔留神,撞死左聖誕老人?!》【斬掉重煉版本】

825 回覆
128 Like 9 Dislike
咁同舊版有咩分別 話說啊詩終於放低戒心 展現真性情
肥佬老婆係呀萍
呀詩呀媽係呀萍
個隻貓貓係呀萍
兩人既夢主角唔同
莉芙係聖誕老人助手
識用魔法既莉芙
一開始中意呀詩既男主
男主發夢細個同莉芙一齊揍呀萍
呀詩發夢比車撞
假如呀詩=莉芙
咁好有可能係莉芙(夢中呀詩)比車撞死左
之後肥佬用魔法令佢復活一直係身邊守護緊男主
然後肥佬死左就作為一個契機出返黎幫男主溝呀詩
咁男主呀詩繼續發掘落去會知道莉芙死左
咁佢咪會消失囉

留意番 肥佬同肥老伯兩條友黎

肥佬伯囉屌
我望著眼前這位穿著輕便家居服,手挽著一袋早餐外賣的少女,一時間不知如何應對。

「莉……莉芙?」

莉芙望著我和阿詩,本來先是臉上表現出無比的驚訝,但不消數秒之後她就瞬間收拾好了表情,徐徐展露出一臉笑容。

「又會咁岩既!」莉芙跑到去我們的身邊。「你地岩先去左邊?」

當我正在吞吞吐吐不知如何是好的時候,在旁的阿詩卻流暢自如地瞬間開口答道。

阿詩笑一笑 : 「無啊,因為岩先我早左起身所以就落左街去m記食早餐,點知就係裡面撞到姬仔喎,咁岩佢又有d野想問我,所以咪順便送埋我番歸,然後最後就遇到你囉。」

「……欵?!」我驚訝地望向阿詩,然而她卻只輕輕地回了我一個「放心交俾我啦!」的表情。

「嘩!」莉芙聽完阿詩的說話之後先是一愣,接著不太自然地微笑說 : 「Santa居然都會咁主動?實係有D企圖啦!」

「我都係咁話!」阿詩用一雙洋洋得意的眼神側視了我一眼之後重新對著莉芙說:「你估下佢同我傾左D咩?」

喂大佬,我無問你野丫,你唔好亂咁講先得架!!!

「喂喂喂我都在場架……」我無奈地碎唸著。

莉芙輕瞄了我一下之後回答 : 「我諗傾D咩都唔係重點啦!」

……

唉,仆街了,莉芙一定係以為我想同阿詩傾多陣計,所以就亂咁R話題順便借D易送佢番歸啦!

「未必架。」阿詩伸伸脷。「事關姬仔佢係咁問起關於你既事!」

「我?!」莉芙瞪了瞪眼,再用一臉複雜的表情與我對望著。

「咪就係囉,都唔知點解。」阿詩煽風點火說罷隨即轉移話題 : 「係喇阿妹,我想番去訓陣覺啊,同埋你個早餐凍晒喇。」

此時莉芙才回了神過來,中斷了和我的聯繫。

「係喎!」莉芙說。「咁我地快d上去啦。」

「嗯。」阿詩說罷望了過來,向我打了一個「仲唔快d多謝我助攻?!」的眼色。「咁我地走先喇姬仔,再傾啦,byebye!」

「嗯,byebye。」我呆呆地揮揮手。

道別過後,阿詩和莉芙就別過身徐徐離去。

我注視著莉芙的背影黯然自嘆 : 「唉。」

誰知就在這個時候,莉芙也剛好突然回眸看了過來!

於是乎我和她的雙眸,就這樣重新的連接了起來。

莉芙注意到跟我有眼神交流之後,先是不知所措地移開視線,最後再順勢別過頭去。

……莉芙,你究竟有d咩放左係心裡面?
攰,聽日再補。

你個名
等到莉芙同阿詩走進大廈以後,我才徐徐跅步離開。

在回家的路上,我的腦海裡不斷浮現起剛才的一畫一幕。

無論是初初莉芙看見我和阿詩的時候那驚訝的樣子,又抑或是她之後那個不自然的笑容,甚至是最後那一眼的回眸,均同樣深深地刻了在我心頭之中,揮之不去。

究竟莉芙有什麼東西瞞著我?她不斷慫恿我要和阿詩共渡除夕的原因是什麼?這與夢裡男女孩的承諾有關連嗎?聖誕老人,咳咳,我意思是莉芙的養父,究竟他選我做聖誕老人的目的是什麼?

還有就是,莉芙她……是否感到不開心了?

否則為什麼我會覺得她雙眼之中……好像總藏著汪汪的淚水似的?

我一直凝望著手機裡面與莉芙對話的窗框,卻不敢進一步輸入文字。

偶爾看到她的狀態從空白轉為「上線中」,接著不久之後又再次下線,我就會不能自控地在幻想莉芙她是不是與別的人正談得個樂此不彼。

「唉……真係好廢呀我!!!」我緊握著手機仰天抓狂道。

誰知恰恰遇著剛剛,這個時候竟給我注意到莉芙對我的狀態由「在線上」轉換為「輸入中」!!!

「欵!?」我驚訝地把手機重新拉近自己,內心的悸動更使得雙手也不自覺顫抖起來。

究竟……究竟莉芙諗住同我講d咩呢?!

一秒……十秒……二十秒……

時間逐點逐點消逝去,甚至是連手機上顯示的數字也跳動了一下,可是莉芙還是沒有把任何訊息傳送出去。

幸好在半晌之後,事情終於有了新的突破!

那突破就是------

莉芙徐徐取消了輸入文字,然後直接下了線。

……

姬仔,你真失敗。

同我一樣咁冇膽
莉芙 唔好走
回到家裡,可能是因為昨晚發夢睡得不太好以及今朝太早起床的關係,所以當我一躺在床上閉上雙眼之後,便立即進入了睡眠。

不知道過了多久,只知道是直至手機在我臉旁突然震動起來的時候,我才重新恢復了意識。

我伸手取過電話來打開一看,是莉芙傳來的wtsapp。

「莉芙?!」我立馬清醒過來坐直身體,緊張地按入對話框。

莉芙 : Santa!我同家姐依家已經出左去搵小生食下午茶喇,之後我地就會去深水埗行街,沿住彌敦道一直行過去尖沙咀!所以你快D裝好身,一陣間我地就係太子旺角個D位置扮偶遇join我地啦!

望住呢段訊息,唔知點解有一陣酸溜溜的感覺隨即湧上心頭,使我莫名的惆悵起來。

「咁輕鬆既語氣算點啊!就好似當岩先咩事都無發生過咁!」我皺起了眉頭,忐忑不安的心情在身體裡肆意地瀰漫著。「如果你真係覺得無野既話,咁點解岩先你又會有個d咁既反應啊……」

「莉芙。」

從思緒中抽離出來後,我徐徐回覆了莉芙。

我 : 好呀,咁一陣間我黎到旺角附近就再wtaspp你呀!

莉芙 : okay!see you!

我隨意地把手機拋到一邊,接著重新攤軟在床上。

偷瞄去遠處牆壁上的時鐘,現在是三時十分。

「乜原來我一訓就訓左成四個幾五個鐘架喇。」我無力地用右手前臂壓著自己的雙眼,不禁暗自嘆了一口氣。「訓左咁耐,又會無發夢都有既。」

「個夢既最後……唔知道……莉芙會點呢。」
雖然今日實在經歷左太多太多的事令我沒辦法開懷地去玩樂,但既然莉芙和阿詩也如此熱情及落足心機地邀請我一同去慶祝除夕夜,我倒沒有理由整天愁眉不展活像一個苦瓜乾吧。

因此在床上歇息了一會之後,我就去沖了一個溫水涼,接著換上了一身整齊舒適的衛衣棒球褸牛仔褲來到了門口的鏡子面前。

我用雙手拍拍自己的臉頰。

「要我無牽無掛咁玩就話難講d姐,但叫我精神精神去玩呢就都得既。」

「好!出發!」

就是這樣,我終於準備去迎接這生以來第一次與異性,而且還要是跟美少女一起渡過的佳節。

天外之音 : 喂,你唔理肥佬喇?

我 : ……屌,係喎!

於是乎在前去的路程上我便打給了肥佬,順道跟他說說今晚跟莉芙和阿詩那些白爛的計劃。

「哈哈,咁都得呀?」肥佬聽完我的說話之後笑說。「喂,睇黎你就黎可以起雙飛,姊妹檔一齊食晒喇喎!到時候同兩個美少女玩……都咪玩唔爽,呵呵。」

「屌你啦!」一諗到個D黃色情境我個腦就好似即刻hang晒機咁,只可以紅都臉晒咁吞吞吐吐地說 : 「我……我先無諗過法國雙飛人!」

「我講笑姐,認真你便輸了!」肥佬挖苦我道。「況且我都feel到,其實你已經一早有左選擇啦。」

「選擇?」我不解地說 : 「咩選擇?」

「真傻定扮懵呀你!」肥佬沒好氣咁講。「我講既選擇,梗係講緊你係想揀姐姐定係想揀妹妹啦!」

「下?!」我聽罷係地鐵裡面大叫左出黎,結果引來了車廂內眾人不屑的目光。

「sorry sorry……」我感到萬分丟臉地向周遭的人道歉,然後用手掩著手機陰聲細氣地繼續跟肥佬說話 : 「唔係掛,連我都未揀好,你就知道我想揀邊個?!」

肥佬一副看破世事的語氣說 : 「都係個句啦,我識左你幾耐呀姬仔,唔好話你個心裡面係到諗緊d咩我會估到呀,甚至乎係連你自己都未搞清楚一d野既時候,我就已經全部幫你睇通睇透啦。」

「你中意既人,咪就係------」

「。」

我聽著肥佬的一言一語,默不作聲地坐在位置上,滿腦子都浮現起跟她渡過的每一個片段,每一個畫面,每一天,每一分,每一秒。

「拿,今晚我就決定留左係屋企同online game過算架喇,所以你呢就代埋我個份,同佢地玩得開心d啦。」肥佬替剛才的話題劃上句號。「記住呀,諗清楚自己要做d咩呀,唔係你中意個個叫你去做,你就要照做架。」

「呢d咁重要既時刻------梗係要同番佢過啦。」

我合上眼睛,感激地笑了一下。

「嗯,我知道喇,Thanks 肥。」

「講呢D。」肥佬淡淡然地笑著。

想不到我家的肥佬平日看起來那麼不可靠,原來有時候還是蠻有安全感的麻!

幸好他與我一樣不帥氣,不然一個不少心中途轉機喜歡上了他就糟糕了。

呵呵。

「唉。」

肥佬嘆了一口氣之後突然一下子變得抓狂起來。

「嗚呀!點解!點解你有得同女女去街,我就要係屋企做毒撚?!」

「點解?點解我無女?嗚嗚嗚……」

「上帝,我要屌你老母呀,我要屌女媧呀!嗚呀!!!」

……

咳咳,剛才我說的話就當沒聽過吧。
又胖叔叔又肥老伯又肥佬
後生既肥佬係朋友
撞親 同 收養人既 係冇乜戲份既前santa
莉芙明明有野又扮無野
要入直路喇
我時常覺得,人與人之間的相遇相識總是有著它的緣因。

哎先注意一下,我並沒有打錯字喔。

我說的,真的是「緣因」。

就像我那對嗜賭如命的父母一樣,恐怕就是因為我上一輩子欠得他們太多的關係,所以才要我今生要如此狼狽地還債吧。

那麼肥佬呢?我猜大概就是上帝有一天突然感到很無聊,因此決定將兩個單身狗放在一起來個人生賽跑,看看誰會在旅途上跌撞得更加厲害,從而在裡頭找尋一些歡樂感吧。

那麼阿詩呢?

那麼……

莉芙呢。

「下一站,旺角,next station is MONG KOK……」

我 : 莉芙,我到左旺角喇。

莉芙 : 我地依家係太子行緊過黎,一陣間應該會經過朗豪坊正門,所以你去定個到等我地啦!一陣見。

我 : 嗯,一陣見。

長途車裡觀看 過客天天變改 今天動心 卻到了明天沒愛

步出地鐵車門以後,我沿著月台的人潮一直向上走,徐徐來到了朗豪坊的正門前。

「今晚去邊到食野好啊?」
「你話事啦~~~」
「唱K珞仔請!」
「傻架咩,成十幾個人喎!」

無論是身旁一對對的情侶,定抑或是圍著一個個圈正談得高興的朋友堆,均掛上了一張張甜美的笑臉,散發出一種只屬於節日才擁有的溫馨氣氛。

可笑的是今天的天氣卻像是硬要搞對抗一樣,偶爾就會吹來蕭蕭寒風,彷彿渴望途人能收起燦爛的笑容。

「好凍。」我把身上的深藍色棒球褸拉上鍊。
芷翹
芷翹

巴打
下一站金鐘 下一站金鐘
眼看著街上的路人來來往往,他們的身軀和臉容就宛如走馬燈一般在我眼眸裡閃爍而過,浮光掠影,使我不自覺出了神。

就這樣不知道自己發了呆多久之後,我才終於被一個遠處的身影重新吸引了視線。

那是一個身穿著碧藍色連帽衛衣配黑色牛仔褲的少女。

她擁有一副圓中帶尖的瓜子臉,雪白的肌膚配上一張櫻桃色的小嘴,看起來是多麼的水靈秀氣。

然而最重要的還不是這些。

最重要的,是她擁有一雙與衣服顏色相映趣,彷如藏起了整個海洋般的碧藍色眼睛。

「啊……真係好靚啊……」我暗自慨嘆著。「估唔到除左莉芙之外,原來都仲有人會有呢一對咁靚既眼睛架。」

「講起上黎,唔知道莉芙佢地依家去到邊呢。」

我一直凝望著這個少女的身影,直到------

咦。

點解……點解我覺得個少女好似望住緊我咁既?!

我慌亂地自言自語 : 「唔會既唔會既,錯覺黎架姐,嚇我唔到既!」

然而奇妙的事,的而且確正在發生------

那個少女用眼睛搜尋到我的位置之後,居然隨即嬲爆爆地朝著我走過來!

喂喂喂,我都係見你靚先望你架咋,我無心架!!!

不消數秒,就在我還未回過神來的時候,這位少女經已來到我的面前。

「嗚呀!」我害怕得掩著臉。「對唔住呀,唔好打面!」

少女嘆了一口氣 : 「我想煎埋你黎食添呀!」

……欵。

乜呢把聲……咁似……

我徐徐瞪開雙眼,透過手指之間的隙縫對焦眼前的身影。

一個沉魚落雁、星眸齒皓的少女正滿臉生氣地望著我。

莉芙鼓起了腮子。

「白痴Santa!」

「哎?!」我徐徐放下雙手驚訝地說。「莉……莉芙?!」

莉芙無視著我的詫異繼續生氣道 : 「做咩岩先wtsapp你又唔應機,打俾你又唔通?」

「下,乜你有搵過我咩?」我立刻拿出手機打開一看------

「來自莉芙的10則信息,以及來自莉芙的5個未接來電。」

頂,一定係因為我岩先掛住發吽哣發到不知時日過,所以先搞到miss左莉芙咁多次電話都唔知啦!!!

「啊哈哈哈……」我萬分抱歉地抓了抓頭 : 「sorry啊莉芙,其實我------」

誰知道這個時候,莉芙竟然直接打斷了我的道歉。

「sorry?依家先識講sorry?」莉芙憤怒地說。「咁今朝你借我過橋做話題搵家姐傾計既時候又唔見你識講sorry?之後又唔見你同番我講sorry?係要到依家我真係嬲喇你先識得黎同我講sorry?」

「答我呀,點解呀?點解呀!!!」

莉芙的聲線雖然不算大聲,但配合著她一臉怒火的表情,就已經足以令我震懾得愣在原地。

原來莉芙佢心裡面……係如此著緊今朝早發生的事。

雖然呢個只不過係阿詩作出黎的大話,但卻確確實實的引出了莉芙內心真正的感受。

究竟莉芙點解會有咁大反應架呢?

我好想知,我真係好想知。

為了找尋這個答案,我從思考之中回過神來並且徐徐向眼前的她踏前一步。

莉芙看到我的動作之後,臉上的憤怒似乎瞬間給減退了,剩下的就只有剛才被怒火燒得紅通通的臉蛋。

加上莉芙沒來得及反應去退縮,因此只好呆呆地站了在原地。

於是乎現在我們彼此之間的距離瞬間縮窄了許多,甚至接近到一個地步,昆能依稀嗅到莉芙她身上淡淡的茉莉花香。

我與她雙目與視,期盼能從中理解到她心中所想。

然而接下來的一切,卻令我非常難以置信。

事關我發現在莉芙的眼眸裡除了有餘數未散的怒氣之外,不知道為什麼……

我居然也好像找尋到一絲絲的曖昧。

難道莉芙她……

嗯……沒可能的。

就在此際,莉芙似乎發現到自己的心思被我看穿了,因此隨即急忙地退後了一步。

「……」莉芙別過我的視線,側著臉低頭細語。

「傻瓜。」
珞仔老是常出現
珞仔老是常出現

芷翹拍拖了 男友非珞仔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞