《我一個唔留神,撞死左聖誕老人?!》【斬掉重煉版本】

825 回覆
128 Like 9 Dislike
如果佢兩個由始至終都係姐妹咁樣 點都唔會走架wo最多冇曬記憶架姐

真係既?

我有個極端d既諗法
假設莉芙係真係魔法做出黎既
既然連一個人都可以由魔法憑空製造
咁記憶亦都可以製造
所以我覺得所有識得莉芙既人對莉芙既記憶都係假既
但係如果逐個搞記憶咪好煩?但如果得幾個人就唔會麻煩得去邊,印象中莉芙好似話過自己冇乜朋友,咁就咁睇 得呀詩 小生 男主識佢
其實都有唔小跡象顯示莉芙唔係普通人(無啦啦係男主張床出現,識用魔法)
咁如果莉芙最未真係要消失,只要消除要三個人既記憶就得
佢地三個就一係變左識,但係唔記得因咩而識
一係就因為冇左莉芙既關連(佢地會行埋一齊都係因為莉芙)而變成唔識
咁樣真係sad L到爆
如果佢兩個由始至終都係姐妹咁樣 點都唔會走架wo最多冇曬記憶架姐

真係既?

我有個極端d既諗法
咁記憶亦都可以製造
但係如果逐個搞記憶咪好煩?但如果得幾個人就唔會麻煩得去邊,印象中莉芙好似話過自己冇乜朋友,咁就咁睇 得呀詩 小生 男主識佢
其實都有唔小跡象顯示莉芙唔係普通人(無啦啦係男主張床出現,識用魔法)
一係就因為冇左莉芙既關連(佢地會行埋一齊都係因為莉芙)而變成唔識
咁樣真係sad L到爆

但係阿詩過去篇話莉芙有最佳朋友稱號 媽好亂啊

真係既?

我有個極端d既諗法
咁記憶亦都可以製造
咁樣真係sad L到爆

過去篇既野都係記憶黎啫

最佳朋友係講緊莉芙一直秉持住「人地對我好 我一定對番人好」既宗旨,所以身邊既人都好中意佢,但佢就只係禮尚往來無放太多感情落去咁解
文呀
莉芙離開咪呀詩補位囉 鐘意呀詩多d
淨係睇過譚仔故
「哈哈!估唔到塊OREO餅真係會完整一塊咁成個插落去雪糕到喎!!!~~~」
「咪就係囉!我仲以為佢會樁爛晒當聰明豆咁灑落去添!」

我們一行四人在朗豪坊的麥當勞買完甜品之後,徐徐離開了商場繼續往尖沙咀進發。

在路上阿詩和莉芙依舊站了在前方並且樂此不彼地你一言我一語吃著雪糕,因此我和小生亦只好維持著原狀一直緊隨在她們背後自顧默默地舔著手中的甜筒。

……

嗚啊我究竟係到做緊D咩呀!!!

乜我唔係係出門口之前就已經同自己講好左今日要開開心心精精神神咁玩架喇咩?既然係咁既話依家呢個僵局又算係點喎!!!

而且。

「下次不如食麥旋風!」前方莉芙那側面的笑臉同樣美得令人陶醉。「嗯……如果有機會既話,哈哈。」

無錯喇……如果連我都唔振作起上黎既話,邊個可以令莉芙開心番!!!

好!

我姬仔宣佈從即時依家起,「為左令莉芙開心番的真正除夕大作戰」------

正式開始!!!

我先用雙手拍拍臉頰跟自己暗自說了一句「加油!」,然後便隨即跑到去莉芙和阿詩的身後。

「嘩你地睇!」我佯裝驚訝地大叫了一下,然後一手握著紫薯雪糕,一手跨過她們身驅之間的隙縫指向前方。

莉芙和阿詩聽到我的聲音之後頓時一起雙眼瞪大轉了面過來。

阿詩先望望我手指指去的方向,然後再重新望了過來對著我含笑說 : 「嘩,其實你喊咩?」

莉芙則是沒有出聲,靜靜等待我的答案。

「唔係掛,乜你地唔覺得好有緣架咩?」我扮到好似好大件事咁講。

此刻望住佢地兩個一臉好奇的樣子,當中尤其係莉芙個個眼仔碌碌的表情,就令我不由得打從心底笑出來。

「竟然呢……」我忍著笑並且徐徐把手指拉近。

阿詩期待的點了點頭 :「嗯嗯。」

我手指指向的目標,最後落了在莉芙手中的紫薯雪糕上。

「竟然呢------」

「你地手上個杯雪糕,同我個杯一樣都係紫色架喎。」

就係我講完呢番說話之後,阿詩和莉芙幾乎同一時間變成了死魚眼。

恐怕佢地經已打從心底裡面覺得,這個世界只剩下了一片灰色吧。

「我……」阿詩故作鄙視道。「係咪應該要笑?」

「哎……其實唔洗。」我頓了一下。

嗚啊!媽咪呀!我想搵個窿就咁跳入去埋左自己算喇!!!

嗚嗚嗚……點解……點解我會諗到D咁爛既gag都有架!!!

依家算係點呀?表白呀?兩個一齊表?有咩緣姐屌,係到9up當秘笈,依家7到無地方避喇!!!

就係我諗住係精神上面自殺既時候,背後的小生徐徐加入了戰團。

「喂,唔錯啊,我係後面聽落都好想笑喎!」小生笑著說。「------哈。」

……

嗚啊!!!

人黎,同我攞把太刀出黎俾我剖腹自盡!

不過係自盡之前,等我好好斬死左呢條偽文青先!!!

「噗嗞~~~」

……哎。

突如其來一下忍不著笑的聲音,使眾人均暫時停了說話而轉為望向聲音的來源。

「咳咳。」莉芙瞬間收起上揚的嘴角。

雖然只有一剎那,而且真的是電光火石之間------但我卻是確確實實看到了,莉芙那一臉衷心的笑容。

置身於此情此景,我的心跳頓時彷如煲滾了的沙茶壺一樣,乒乒乓乓地跳個不停。

「嘩!」阿詩同樣看到了莉芙的笑容,於是乎故作媒人道 : 「姬仔咁爛既笑話係得我地家莉芙先笑得出架咋,可~~~?」

小生聽罷帶點不服氣地對著莉芙說 : 「咁係因為莉芙夠單純姐!我講既笑話莉芙都會成日笑架,可?」

本來莉芙聽到我們之間一唱一和之後先是掠過了一下微笑,誰知道轉過頭又變回了淡淡然的表情。

「係架!我笑點低呀麻!」莉芙一臉輕鬆的說。

「哈哈哈!」小生擺出一副第三次世界大戰勝利的模樣。「咁我第時一於講多D笑話過你聽!」

「好呀!」莉芙和應道。「有機會我一定聽!」

凝望著莉芙那一張莞爾依舊的笑臉,不知道為什麼,我卻額外感受到了多一份收藏於心底裡深深處的失落。

說回我剛才那一份爛笑話的方案,最後當然是以失敗告終。

除了莉芙當下是確實笑了出來之外,基本上之後也打回了原形。

什麼是打回原形?也就是說莉芙會經常有意無意地避開著我,不想與我並肩而行,甚至是不想與我單獨聊天。

因此除了像剛才一樣莉芙有時會跟著阿詩一起跅步前行之外,現在更會務求自然大方一點,周不時轉換一下「陣式」------

有時候莉芙會讓我們四人並行,好讓整件事不會太過生硬 ; 然而更多時候,莉芙是會無故扯著小生遠去,結果只剩下我跟阿詩彷如單獨約會一樣。

看來莉芙亦不忘初衷,希望我跟阿詩能夠好好培養感情呢。

然而……這真的是我一直夢寐以求渴望得到的機會嗎?

在前往尖沙咀的途中,我們一直漫無目的地到處探索著這個棲身的城市-----因此無論是那些摩登的大型商場定抑或是那些平凡的大街小巷,幾乎都被我們給一一遊逛過了。

雖然我們彼此之間的相處在現時並不是最完美,但我還是衷心的興幸著今天能夠與阿詩,莉芙,到此一遊。

如果這個時候肥佬也在的話,你說會有多好呢。

此際遊何處 都不再重要 我的天空固定了
及時間停了 你已經走了 此際留何處 都不再重要
我手執跟你合照 思憶相聚一秒
你便再出現 能叫我靜悄地笑
淨係睇過譚仔故

咁就太唔應該啦,連我最比心機既著作流星少女都未睇過

劉星瑤
係咪入大直路啦? 仲有幾耐到到ending
珞仔灰機
不敵tb不敵現任
淨係睇過譚仔故

劉星瑤

ig女 最後唔算sad end 所以唔錯 只係前面星瑤由發現有病到死 虐左少少 但係後記 見到主角搵番 以前條女 又平衡番少少
譚仔故 正
淨係睇過譚仔故

劉星瑤

ig女 最後唔算sad end 所以唔錯 只係前面星瑤由發現有病到死 虐左少少 但係後記 見到主角搵番 以前條女 又平衡番少少
譚仔故 正

咁算唔算劇透哂 人黎 俾兜譚仔我
俾返個good end 莉芙啦
淨係睇過譚仔故

劉星瑤

譚仔故 正

咁算唔算劇透哂 人黎 俾兜譚仔我

如何用幾隻字代替左我個故 呢個就係最佳答案

完喇,收工
「貓咪啊!」

來到了九龍公園某一個花叢旁邊,莉芙在這裡發現了遠處有一隻花色的貓咪。

「好得意啊佢!」莉芙微蹲著身體漸漸前行。「小生,你都快D過黎啊!」

「好!」小生樂得陶醉地徐徐朝莉芙走去。

於是乎這邊廂,我和阿詩又重新回來到「被製造」的獨處環節。

哈哈。

「姬仔。」阿詩站在我的身旁叫喚道。「你仲記唔記得今朝早莉芙聽到我講既野之後的反應?」

「嗯啊。」我點點頭慨嘆了一聲。「點會唔記得。」

「其實呢……」她與我對視著。「反到屋企之後仲有下文架。」

「嗯?」我側過頭望向她。「你咁講咩意思?」

阿詩微笑了一下,然後望向前方莉芙的背影 : 「其實呢個傻妹番到去屋企之後一直都仲好想問番今朝發生既事架。」

「一開始呢佢就幾分鐘重複一次咁攞自己部電話出黎check住同你既對話畫面,而去到後來忍耐力到左極限既時候呢就更加諗住直接wtsapp你添。」

「不過唔知道係因為佢怕羞既關係啦,所以見住佢又打又刪搞左一大輪之後,最終都係選擇一野拋左部手機走然後成個人攤左落床到嘆氣。」

阿詩說完之後重新望了過來。

「雖然我同莉芙唔係親生姊妹,但對於我黎講,佢比任何家人都要黎得更加重要。」

「咁所以以我認識左莉芙咁耐黎睇,佢對你既好感係真架。」

「莉芙真係好著緊你架。」

阿詩的這番說話,使我感受到一份來自莉芙的溫暖。

我眺望去遠處那個與貓咪玩得正高興的星眸齒皓少女身影,嘴角不自覺地上揚成一個半月彎。

「望夠未姐你。」阿詩的說話把我拉了回來。「我講左咁多野俾你聽,無功都叫有勞啊,但依家你淨係掛住望莉芙就唔洗望我架啦!」

在阿詩脫口而出之後,她才發現自己剛才的話語好像有點曖昧的成份,於是乎她的臉上隨即泛起了些微嫣紅。

「咳咳。」阿詩別過我的視線,少許嬌柔道 :「我既意思係,我仲未講完。」

「嗯……嗯啊。」我也腼腆了起來。

「我想講既係,我講左咁多野俾你聽,依家係時候到你做番d野報答下我喇!」阿詩含笑說。

我故作挖苦笑道 : 「乜你呢句咁似夢裡面女孩同男孩講既第一句說話既。」

「我擺明係抄佢啦,白痴!」阿詩扮起一副沒好氣的臉。

「okay okay!」我投降道。「咁你想我做d咩?」

「哈哈!你咪又係抄男孩講野!」阿詩取笑我罷重新帶入正題 : 「第一樣野啦,就係幫我好好咁同莉芙講番夢個件事。雖然點講都只係一個夢,但我始終有d擔心。話晒世上邊有咁多巧合------」

「阿詩。」我直接打斷了阿詩的說話。

「嗯啊?」她不解地望著我。

於是乎我帶著信心道 : 「就好似我朝早咁講啦,呢件事請你放心交俾我。」

「因為我係唔會俾莉芙,又或者係我地任何一個人出事既。」

當然我之所以會咁樣講,一黎係因為我唔想阿詩太過擔心所以搞到成個人失魂落魄 ; 二黎就係因為我擁有的情報比阿詩多,所以我覺得呢個責任應該要由我黎承擔。

阿詩聽到我如此堅定的說話,露出了一個安心的笑容。

我繼續剛才的正題 : 「你話呢樣係第一樣啦,咁第二樣呢?」

此際,阿詩徐徐舉起了右手伸到我的額頭上,然後做了一個彈指神通的手勢。

「啪!」

「哎呀!」我按著自己的額頭。

「好蠢呀你!」阿詩沒好氣地說。

我一臉委屈地說 : 「咁你唔講……我又點知喎……」

阿詩嘆了一口氣之後,重新收拾好了情緒。

「第二樣我想拜託你既就係------」
就係咩呀

係d 咁嘅位停
大家唔洗激動 其實之後唔會提到架 要去到故事完既時候先會講番
大家唔洗激動 其實之後唔會提到架 要去到故事完既時候先會講番

唔好自己劇透
突然有個諗法 會唔會呀詩先係會消失個個
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞