《我一個唔留神,撞死左聖誕老人?!》【斬掉重煉版本】

825 回覆
128 Like 9 Dislike
今晚出 唔記得左自己今日要番工
經過一大輪獨白之後,我總算將自己同阿詩的過去全部都講晒俾莉芙聽。

係我剛才娓娓道來的時間裡面,雖然莉芙一直都好專心咁聽我講野,不時又有點下頭回應我咁 ; 不過唔知點解,我總係feel到莉芙佢有點兒不自在。

咪住先。

唔通係因為佢中意我?!

天外之音 : 夠喇,唔好笑呀。

我 : 屌。

咳咳!

如果係咁既話……可能係我feel錯啦,哈哈。

隨住莉芙聽完我講自己既往事之後,先是維持了好一會兒目無表情的樣子,然才再次開聲說話。

「Santa。」莉芙幾認真咁講。

「係?!」我俾莉芙突如其來的語氣嚇親。

莉芙徐徐道 :「Santa,你係咪真心中意我家姐?」

……

「欵?!」我驚訝的大叫了出來。「做咩無啦啦問D咁認真既問題!」

「答左我先啦!」莉芙帶點急壞咁講。

望住莉芙佢一臉渴望得到真正答案的樣子,如果求其hea咁答左佢既話我都真係幾衰仔。

於是乎我認真的沉思了一番。

老實講,雖然我同阿詩係同班同學,我地又一齊經歷過好多活動 (分開),但講到尾其實我地兩個都無真正咁傾過計,有好多關於佢既野我都唔清楚。

就咁睇落,我好似對阿詩唔係太上心咁。

然而係另一方面黎講,我每一次見到阿詩,都會有一種內心悸動既感覺。呢種感覺就算過左咁多年直到依家,都依然仲係無變過。

佢既笑容,佢既舉手投足,都令到我感到害羞。

所以從呢一方面黎睇……我又真係幾中意阿詩。

「哎……」我苦惱的抓了一下頭。

半晌過後,我仍然是回答不出。

「洗唔洗諗咁耐啊你!」莉芙沒好氣的望住我說道。

「咁真係有d難答呀麻!」我反駁道。

「有幾難答姐!」莉芙說。「中意同唔中意,真心定玩玩下,表面定係深層,你自己feel到架麻!」

「嗯……」我認真的思考了一會以後,認真的回答說 : 「咁講啦。」

「我對阿詩既感覺,絕對唔係玩玩下。」

「我係認真既。」

「咁就得啦!」莉芙滿足的笑道。「Santa,如果我依家同你講,可以送你一個聖誕願望既話,你會用黎做咩?」

「er……」我雙眼眨了眨。

「我要錢得唔得?」

「……」

「俾d大志出黎啦!!!」
「我講笑姐哈哈!」我風趣說。

莉芙裝作鼓起腮子道 : 「一D都唔好笑囉,傻西瓜!」

於是乎我稍為正經了一下說道。

「如果可以既話……」我堅定的說。「我希望他朝有一日自己可以拉近同阿詩之間既關係,然後親口同佢表達自己一直以來既感情。」

莉芙聽完我的說話之後,先是頓了一下,然後重新拾起了笑容。

「OK!」莉芙站了起來,面對住我鼓舞道 : 「你既願望我收到喇。」

「放心,我一定會幫你實現佢既!」

「唔係掛!」我驚訝道。「乜你講真架?」

「梗係啦!」莉芙雙手叉著腰,身體微微向前傾說道。「咪當係你新手上路既禮物囉,唔好咩?」

「好,實好架!」我都士氣大振咁企左係身講。「有你呢個阿妹幫手,點都得心應手d!」

「哈,洗乜講!」莉芙沾沾自喜道。「好,既然係咁既話,我地就一於定下作戰計劃啦!」

佢繼續講 : 「今次我地呢個計劃就叫做------『同家姐過除夕倒數計劃』!」

……

「喂,你d計劃名可以再改得直白d架喎。」

「……咩姐!咁呢個係重點黎架麻!!!」

「okay okay,咁我地一於傾下內容啦。」

「我已經諗好左架喇,大概就係先帶家姐去食xx,然後帶佢去食yy,最後就帶佢去食zz......」

「你估佢係你咩,沙煲咁大碗野食都放到落個肚到,哈哈!」

「哎?!點解你會知架?!」

「因為咁咁咁咁……」

就係咁,我同莉芙一人一句咁傾左勁耐,偶爾又串下大家,一直傾到天空都開始披上日落的霞光。

「嘩,乜原來咁晏架喇?!」莉芙發覺時候不早之後站了起來說。「我要番屋企喇。」

「嗯,好呀。」我回答說。「我都有d攰,想番歸訓個覺。」

「咁我番到去再wtsapp你,同你傾下黎緊要做d咩呀!」莉芙笑說。「走喇我,byebye!」

「拜拜!」我笑說。

說罷莉芙就別過身來,急步離開了公園。

於是乎我亦動身起程,徐徐回家。

番到屋企之後,老豆老母都唔係到,睇黎又出左去打牌。

我求其放低左D電話銀包鎖匙係張床之後,就去左沖個涼舒暢下身心。

「唦唦------」花灑的水不斷啪打我的頭頂。

我閉上眼睛,又回想起今日碰到阿詩和莉芙時的情景。

「哈哈,真係笑鬼死。」我自討苦笑道。

沖完涼番到房,我一野就攤左上張床到。

我隨手攞起電話一睇,竟然有一個未讀的wtsapp信息。

莉芙 : 作戰會議重開!

望住呢段信息,我立即坐直了身體。

「虧到。」我笑了一下,然後徐徐回覆。

我 : 遵命!
留名
老屎忽讀者表示宜家先睇到
留個靚名先
莉芙是最好的 你知道嗎
btw之前聖誕老人唔係做人老豆既咩 而家啲戲份
莉芙是最好的 你知道嗎

死撚咗所以無戲份
莉芙是最好的 你知道嗎

死撚咗所以無戲份

比茄哩啡更茄哩啡
幾得意 個故
莉芙是最好的 你知道嗎

死撚咗所以無戲份

比茄哩啡更茄哩啡

佢唔同左架喇依家
我講緊D咩,自己諗
呢一晚我同莉芙用wtsapp圍繞住除夕大作戰既議題上面傾左好耐計,一直傾到去我地兩個有d攰喇先肯去訓覺。

莉芙 : 係喇,我忽然諗到d野!

我 : 諗到d咩?

莉芙 : 唔講你知住,聽日11點準時係番公園等,到時我講你聽!!!

我 : 懶神秘咁!

莉芙 : 我當你得閑架喇,聽日見啦咁,good night Santa!

我 : good night

對話結束罷我將手機放到一邊,然後蓋上被單倒頭大睡。

唔知道點解,今晚彷彿比平日更寧靜似的,一閉起雙眼經已能瞬間進入甜蜜的夢鄉。

我和女孩穿過了公園,來到附近一個擺著小食車街檔的檔販面前。

眼前呢個老闆乍看來是個30多歲的成年男人,有著一堆濃密的鬚根,以及一對包歷滄桑的眼神。

「小朋友,想食D咩呀。」老闆掃視著我和女孩。

當我正把「我想食魚蛋」說出口之際,女孩狠狠的啤了我一下,令我頓時打了一個冷顫。

於是乎我避過女孩的視線後重新說道 : 「我意思係……『我地』想食魚蛋。」

「得,無問題。」老闆回答道。

說罷他一個熟手的把兩個發泡膠兜各放進些許魚蛋。

我和女孩遞手接過碗後,一同望著碗內正冒著煙的魚蛋看得個發呆。

「趁熱食啦。」一臉苦瓜的老闆居然也懂得微笑道。「呢到收你地10蚊得喇。」

「咁抵?」我驚訝地抬起頭來望著老闆說。

「係啊。」老闆帶點溫柔的說。「聖誕節麻,最緊要細路仔開開心心。」

「多謝老闆!」女孩一臉滿足地大聲笑說道。「聖誕快樂,希望你快D賺夠錢,咁就可以番屋企同屋企人過聖誕!」

「哈哈哈,小妹妹你真係識講野架姐!」老闆被逗得個樂笑說。「我都祝你地聖誕快樂啦!」

聽著這段溫馨的對話,我的嘴角都不自覺地上揚了起來。

我點頭接受了老闆的好意,然後就與女孩一同別過小食檔,緩緩在歸返公園的小路上跅步。

一路上,女孩手捧著熱哄哄的熟食碗,雙眼卻彷似出了神般沉醉在不斷冒升的白煙之中。

「多謝。」

女孩突然一句說話,使我暫時放下本來已在嘴邊的魚蛋。

「唔洗多謝,話晒你岩先幫我執番個銀包麻。」我有點不知所措說。「學頭先個老闆話齋,聖誕節最緊要開開心心麻!」

「開心嗎……」女孩說邊說著,邊拮起了一粒魚蛋放進口中。

行行下,我地又再次回到公園。

我地揀左滑梯附近的一張長凳坐低,凝望眼前依舊熙來攘往的遊樂場。

東奔西跑弄得個滿頭大汗的小孩子們,雀躍地一彈一跳來到父母的面前討個歡笑和讚許,看起來一片樂也融融,溫暖遍遍。

半晌,我出聲打破熱鬧之中的沉默。

「你同我一樣,都係自己一個出黎玩既?」我好奇的側視著女孩說。

「係就係自己一個,不過唔係出黎玩。」女孩含著食物道。

「咁係做咩?」我追問下去。

「嗯……」女孩腼腆的仰望著天空。

「出黎散心。」

死撚咗所以無戲份

比茄哩啡更茄哩啡

佢唔同左架喇依家
我講緊D咩,自己諗

啊mk伯由頭老尾都係毒撚冇結婚冇女 我既第一想法
「痛痛痛!」

第二日清早,當太陽仍是剛剛冒出來的時候,我的頭突然像痛得要死似的,害我頓時乍醒了起來。

我把身體坐直之後輕輕按摩著自己的太陽穴 : 「搞咩啊頂。」

「唔通……係因為琴晚冷親?」

經過一輪按壓之後,痛楚總算是舒緩了不少。

我徐徐打開手機屏幕,發現現在經已8時許。

「唉。」我沒精打采道。「咁樣搞兩搞,都唔知訓唔訓番好。」

掙扎了好一番,我最後都係決定起床罷了。

不過由於太早起身搞到渾身都唔聚財,所以我就先去左沖個晨早涼。

「唦唦唦------」又係花灑的聲音。

「近排好似keep住每晚都有發夢。」我邊沖刷著頭髮邊心想道。「而且......仲好似係有連續性架添。」

……

「唉!」我鼓譟道。「最衰每次發完夢一起身,D內容都會唔鬼記得晒啦!」

「我真係好想知道個夢講緊咩呀!!!」

沖完涼裝好身食埋個早餐之後,我就依照昨晚跟莉芙既約定,11點鐘左右黎到公園。

甫步入門口,一個少女的身影經已出現在前方不遠處的長凳上。

我繞步走到她的背面,然後用雙手拍在她的肩膊上。

「早晨!」我故作大聲道。

少女沒料到此著,整個人嚇得彷如彈了起來似的。

「嘩!!!」少女驚訝地轉過頭來,才發現背後的人是我。

「哈哈哈!」我被她的表情和動作逗得個開懷大笑。

她得知自己被我玩弄以後,裝作沒好氣的鼓起腮子說道 : 「好好玩咩,Santa!」

此刻莉芙那雙碧藍清澈的眼睛正圓滾滾的與我對望著,配搭上她那趣緻的臉容表情,使我不自覺的心跳加速了一下。

「老實講。」我腼腆起來說道。「其實……」

「都真係幾好玩。」

「呵呵。」

涼風送爽,吹拂著花圃中左搖右擺的白蘭花。

「哈揪!!!------」

我一個完美的噴嚏聲打破了這個優美的畫面。

「Santa你病左啊?!」莉芙坐在我旁邊側望過來慰問道。「有無食藥啊?」

「無事啦,咁岩有風吹姐!」我拍拍自己的臉頰。

「係咪架~~~」莉芙半信半疑地望著我。「病既話番屋企訓啦,唔洗死頂喎!」

「唔洗!梗係唔洗啦!!!」我聽罷立即斬釘截鐵道。「今日咁重要,試問我又點可以走寶呢!」

「哈哈!」莉芙取笑我說。「算你啦,總算俾我見到你對我家姐係有上心!」

於是乎我徐徐說 : 「既然講開又講,其實今日係要做d咩?」

只見莉芙聽罷嘴角上揚了一下,然後用一臉「勝券在握」的表情望著我。

「哼哼。」莉芙奸笑著。

「欵?」我感覺到一滴冷汗沿著我的臉流到下巴。

「我地------要去貓之家!」

「不過係去之前......不如我地食左個午飯先?」

「事關我肚餓了。」

「……okay。」

「嘻嘻 <3 。」
時間岩岩好
留名
莉芙
某間大型商場的吉野家裡,一名少女正狼吞虎嚥地進食著她的午餐。

鄰座食客目睹了她枱面上面那一疊猶如摩天大樓般的餐碗,無不目瞪口呆地停下了雙筷。

某些人更加在竊竊私語的談論著眼前的奇觀。

「咁靚女……但咁鬼大食既。」
「睇怕做佢男朋友都應該洗好多錢定啦。」
「咪就係,呢D真係養唔起呀,成個無底大飯桶咁。」

眼看著此情此景,我相信感到最尷尬的並不是這位女生。

「呀莉芙小姐。」我哄前去莉芙的耳邊。「其實你覺唔覺呢……」

「D人好似望住你食飯咁?」

「係咩?」莉芙正專心致志地爬著她碗裡面的白飯。「我又唔係好覺喎,哈哈。」

……

大佬呀你就梗係唔覺啦!但身為坐係你隔離既我,就已經俾人用視線強X左幾廿萬次喇嗚嗚嗚……

等到莉芙食完野之後,我總算係有機會問下莉芙一陣間既事。

「係呢莉芙,其實我地一陣間去個個『貓之家』係咩黎?」我好奇道。

莉芙拿起紙巾抹乾淨嘴巴之後,望著我回答說 : 「其實『貓之家』係一個專收養無家可歸的貓咪既地方黎,大體上就同『愛護動物協會』差不多啦。」

「咁由於黎緊就係除夕然後新年喇,所以『貓之家』就打算係聽日舉行一個大型的貓咪領養日,希望一眾的貓咪可以係新年之前搵到愛錫佢地既主人。」

「於是乎今日理所當然的就係事前籌備日,顧名思義,就係要佈置一下個場地,仲有就係照顧好d貓貓咁樣啦。」

「咁所以喇喎……」莉芙笑了一下。

「我地就梗係唔好執輸,一於一齊去做一日義工,負責幫下手啦!」

「……下?」聽完莉芙的解說之後,我仍是一臉不解地說。「我唔係好明喎!」

「雖然話做義工係一件好事姐,之但係呢件事同我地個『除夕大作戰計劃』又有d咩關係呢?」

「而且你估話去做義工就去做義工咩,人地唔知道我咩來歷架喎!」我繼續說 :「話唔定我係一個虐貓狂魔黎呢!」

莉芙聽罷,立即大笑了出來。

「你對住見得個幾十分鐘既黑貓都傷心都死,真係好難想像你會係虐貓狂魔囉哈哈!」莉芙嫣然一笑。

「咩……咩姐,打個比喻姐!」我別過眼睛說。

「呢層你唔洗擔心喎其實!」莉芙徐徐道。「事關我本來已經係個邊既義工,所以我諗今日帶多個朋友去,佢地都會好歡迎既。」

「原來係咁。」我點頭回應道。

「至於關個計劃咩事喇喎……」莉芙說罷突然加重了語氣大叫 : 「當然關事啦!」

「咁係因為------」

「家姐其實都係個到既義工!而且佢今朝已經去到幫手啦!!!」

此際我心想 : 雖然可以係阿詩面前表現自己既愛心係一件好事,之但係如果回想番過往同阿詩去老人中心做義工的情況既話……唉。

「啊……哈哈……又係義工……」我低下頭來喃喃自語道。

「Santa你講緊咩?」莉芙一臉聽不清楚所以感到疑惑的樣子。

「喔無野!」我苦笑道。「我只係話可以去做義工,仲有得玩貓貓,好開心姐!」

「嗯嗯!」莉芙一臉幸福道。「d貓貓真係好得意架,你去到就知!」

於是乎我隨即站了起來,揹起背囊說道 :

「咁仲等咩,Let’s go!!!」

「好!」莉芙充滿活力的回答。

「不過等我食多碗飯先。」

「……」

「okay。」
一陣仲有,應該
一陣仲有,應該

等你呀
一陣仲有,應該

等你呀

訓醒再睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞