《我一個唔留神,撞死左聖誕老人?!》【斬掉重煉版本】

825 回覆
128 Like 9 Dislike
仲亂過舊嗰篇
仲亂過舊嗰篇

舊版睇咗一次諗深少少都明樓主意思,但呢篇啲世界跳到好抽象好混亂,定係其實之後嘅文仲會有補充?
莉芙
仲亂過舊嗰篇

舊版睇咗一次諗深少少都明樓主意思,但呢篇啲世界跳到好抽象好混亂,定係其實之後嘅文仲會有補充?

寫番正面少少嘅嘢先,之前譚仔同流星少女都好好睇,期待樓主下篇好文。係咪會出番天使女孩?剩係個開頭已經好正
即係平安夜嗰晚原來世界嘅肥老伯令原來世界嘅姬仔變成santa, 再將佢帶到新世界同嗰到嘅姬仔重疊?
莉芙 無論係邊個世界 莉芙都會去搵返姫仔架
新世界姫仔去左邊
原世界:莉芙同姬仔玩貓 俾車撞 臨死開左個新世界 拉埋姫仔入去

新世界:莉芙兩姊妹既由細到大 大個莉芙叫啊叔俾個職位姬仔 相處 發夢 同啊詩心靈感應

世界接縫:啊叔出黎解釋全文 俾信物

原世界:姬仔拎完信物 由新世界返黎救莉芙

即係成個故都係新世界 個夢係原世界記憶 而家由新世界果虛構既十幾年 返到黎虛構出新世界果一刻

其實都唔係咁亂姐 反而比舊版精細左
btw個毛毛球而家先有得出場
新世界係莉芙創造既 會唔會係根本冇姬仔 不過帶左姬仔過去 反正隻貓變左老母仲多左個家姐 仲有咩所謂
原世界:莉芙同姬仔玩貓 俾車撞 臨死開左個新世界 拉埋姫仔入去

新世界:莉芙兩姊妹既由細到大 大個莉芙叫啊叔俾個職位姬仔 相處 發夢 同啊詩心靈感應

即係成個故都係新世界 個夢係原世界記憶 而家由新世界果虛構既十幾年 返到黎虛構出新世界果一刻

應該姫仔係有兩個 所以先會一訓醒係張床 同埋新世界既姫仔可以咩都唔洗做就溝到啊詩 因為原世界姫仔已經令啊詩鐘意佢

但究竟新世界姫仔一直比人收埋左係邊

唔知有無解錯,同埋出文未。今朝見到文以為終於有結局

應該姫仔係有兩個 所以先會一訓醒係張床 同埋新世界既姫仔可以咩都唔洗做就溝到啊詩 因為原世界姫仔已經令啊詩鐘意佢

但究竟新世界姫仔一直比人收埋左係邊

唔知有無解錯,同埋出文未。今朝見到文以為終於有結局

一定又係個啊叔做既好事
估唔到我咁失敗最後都要寫番個timeline出黎 (仲諗住自己今次寫得唔錯添)。

大家盡量睇啦,如果到最後都真係睇唔明既話其實都仲有個簡易版本解釋既。

準備好未?準備好就黎喇。

深入完整版本

以下落黎將出現A及B兩個世界的時間線。

A : 姬仔自小父母嗜賭,令他感受不到妥善的愛,因而養成了一個凡事愛理不理的性格。

然而就在小時候的某一個平安夜裡,一個小女孩莉芙的身影卻吸引了姬仔的注意。

莉芙原本是一個獨生女,在有錢人家的姨姨誕下了男嬰之後被送到兒童院居住,接著即將迎來在聖誕節跟一對夫婦見面,因此趁著平安夜晚還有時間就偷溜出外散心。

莉芙和姬仔之間就好像夢裡所說般邂逅相識以及遇上了黑貓阿萍。

在相處的短短數小時裡面,濃濃的感情催化使他們肯定了對方的存在,他們敢於向對方傾訴埋在心底已久的說話,互相解開了對方心裡一直以來的鬱結,並且約定好在同年的除夕夜一起看煙花。

然而就在姬仔送莉芙回兒童院的路上,一輛白色跑車撞到了莉芙頭顱,使她頓時命在旦夕。

在莉芙彌留之際,她向姬仔改變約定說待到十八歲那年才一起看煙花,接著便失去了意識。

誰知道就在這時候奇妙的事情發生了------莉芙倒卧在馬路上的身體居然變成了碧藍色的粉末,接著瞬間散播於A世界之中,使她在A世界裡存在過的一切證據頓時憑空消失不見。

就這樣,姬仔忘掉了莉芙繼續生活,整個世界在沒有了莉芙的情況下繼續正常運作。

直至姬仔十八歲的那一年平安夜。

他在行人隧道口撞上了聖誕老人,接著肥老伯把印記轉移到他的手腕上。

於是乎剎那間強光一閃,姬仔變失去了意識。

B世界 : 姬仔自小父母嗜賭,令他感受不到妥善的愛,因而養成了一個凡事愛理不理的性格。

莉芙與阿詩兩姊妹自小相依為命,在有錢人家的姨姨誕下了男嬰之後被送到兒童院居住,接著即將迎來在聖誕節跟一對夫婦見面,因此決定要在平安夜裡跟兒童院內的人渡過一個美好的聖誕聯歡會。

(故事的切入點) 平安夜那一天早上,A世界莉芙臨死前的意識突然進行了時空跳躍來到了B世界並且與B世界裡莉芙的意識互相融合 (意指兩者的記憶共享)。

(可以試想像一下情況就大概是 : 有一天你腦海裡突然出現了A B兩個不同版本的過去回憶,你深知A才是自己經歷過的往事但周遭的環境卻告訴你你現正身處於B。)

在此情況下,莉芙把B世界當作為一個重生的機會,希望把自己在A世界沒能完成的事都給在B世界裡完成。

接著來到了十八歲那年平安夜。

A世界的肥老伯 (注意是A世界,B世界的肥老伯沒有做到任何事喔。) 把A世界的姬仔傳送到去B世界 (情況與莉芙當初一樣),於是乎就形成了一個有趣的共嗚------ A世界的兩個人 (莉芙和姬仔) 在B世界裡相遇,繼而導致許多情感的漣漪 (相互的熟悉感、喜愛對方的感覺 )以及回憶的碎片產生。

莉芙並不知道眼前的Santa正正就是她當初在A世界裡認識的姬仔 (這是肥老伯的詭計 ),因此莉芙在蠻荒地撮合著姬仔和阿詩的時候 (阿詩是B世界的小女孩),自己卻在不知不覺間對姬仔漸生愛意 (這是理所當然啦,因為那根本就是A世界的姬仔)。

在除夕夜那一晚,「A世界的男女孩(莉芙和姬仔)」以及「B世界的男女孩 (阿詩和姬仔)」在B世界裡三人一起看煙花,於是乎莉芙的心願得以了結,她亦隨之離開了B世界。

Q&A : 為什麼莉芙不是單純的意識離開,而是整個人消失?這是由於B世界其實是由莉芙製造出來的,所以正常來說B世界應該會在莉芙離開的瞬間崩塌 ; 然而由於姬仔的干預使B世界穩定了下來,因此消失的就只有莉芙這個特別的存在 (情況就跟莉芙當初臨死前於A世界發生的事一樣)。

莉芙離開B世界之後需要先回去A世界裡面自己臨死前一刻的身體 (小女孩),也就是說所有東西也回歸了基本步之後,莉芙才會順著命運安然離世。

至於身處在B世界裡面的「A世界姬仔」,由於他並不屬於B世界,因此不受到魔法的影響,短暫失憶過後就瞬間記起了關於莉芙的事。

他順序噠響手指去進行「解除魔法的步驟」,然而由於印記是由A世界的肥老伯給予的,因此姬仔即將會解除的其實是A世界的魔法 (也就是莉芙在A世界施展的失憶咒)。

於是乎在失憶咒上建立起的A世界 (平安夜之後的A世界) 隨之而崩解,姬仔亦同樣回到去莉芙臨死前一刻之際自己的身體裡 (小男孩)。

聖誕老人在姬仔回到過去的中途把他截留在亞空間之中 (純白空間),交予他一條能夠把時間倒流過去的項鍊 (穿戴者記憶能得以保存),並希望姬仔能夠拯救莉芙的生命。

姬仔答應了肥老伯,重新來到了A世界。

A世界 : 姬仔和莉芙回到了過去在平安夜發生車禍之後的一刻,姬仔替莉芙戴上了頸項,讓她能夠帶著記憶回到去再較早之前未發生車禍的時間,繼而拯救她的生命。

Q&A : 那麼姬仔呢?他會怎樣?

他……會忘記了一切發生過的事啊。
好啦原來我都有啲會錯意 咁b世界既姬仔即係同a世界既融合左?
有句話因為姬仔同啊詩 令個虛構既世界變左做平行時空
咁姬仔a走左 都要有姬仔b去接手啊詩 咁係有個唔記得莉芙既姬仔(意識同記憶返左去a)定冇左姬仔依個個體(成個個體返左a)
好啦我好蠢
咁姬仔a走左 都要有姬仔b去接手啊詩 咁係有個唔記得莉芙既姬仔(意識同記憶返左去a)定冇左姬仔依個個體(成個個體返左a)

係有一個唔識莉芙既姬仔係番B世界,然後因爲阿詩佢受過姬仔印記啲光影響而記起番莉芙,咁所以維持新世界穩定的關鍵依家最後就落左係阿詩身上

係有一個唔識莉芙既姬仔係番B世界,然後因爲阿詩佢受過姬仔印記啲光影響而記起番莉芙,咁所以維持新世界穩定的關鍵依家最後就落左係阿詩身上

有隻唔知頭唔知路既姬仔 唔知啊詩會唔會同佢一齊呢
而家睇左timeline ,出埋最未個段應該會明,幾時出
啱啱諗到, 其實舊版故事係咪喺其中一個平行世界發生?

舊版已經有講平行世界

舊版已經有講平行世界

sorry 自膠
感覺上舊版好似好耐之前出, 最大印象係肥老伯同主角鬥嘴同
莉芙其實係女主角阿媽
正式完左啦
之後a 世界都係兩個唔識唔咁呀
定係完左

梗係未啦 差最後一段,堅一段

一段呢
完幾日都未完到

舊版已經有講平行世界

sorry 自膠
感覺上舊版好似好耐之前出, 最大印象係肥老伯同主角鬥嘴同
莉芙其實係女主角阿媽

有某位女角色補完架 重睇啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞