《我一個唔留神,撞死左聖誕老人?!》【斬掉重煉版本】

825 回覆
128 Like 9 Dislike
一推

差不多了

見到啲回憶越來越清晰 所以估就入直路

想入樓主直路多D

在睡意朦朧之間,我的身體不斷在冷熱交替,把我煎熬得乍醒了過來。

今天的陽光比起平日更為刺眼,狠狠地從窗外打在我的臉上,使我只能勉強睜開雙眼。

然而就在我把眼睛完全張開之際,一陣莫名的暈眩突然湧上了腦海,令我頓時感到天旋地轉。

我望著那個變得像銀河系的天花板,眼前的畫面彷似古老的油畫般逐漸褪色,最後重新回到一片漆黑。

……

聽完女孩向我細心解說如何與貓咪打交道之後,終於來到實戰時間。

「hello貓貓~~~」我全神貫注地與黑貓對望著。

本來把碧藍色瞳孔擴張得很大的貓咪,在我不斷釋出善意之後開始冷靜了下來,眼珠漸漸的收回去正常大小。

於是乎我心驚膽顫的把右手緩緩伸出去。

「唔洗怕架,你得架!」女孩在旁鼓勵我道。

眼見自己的手越來越接近黑貓,我內心是多麼害怕又再被抓 ; 幸好女孩的說話給予了我莫大的勇氣,使我能夠自信地把手向前一伸------

終於,我的手來到了黑貓面前。

牠疑慮地審視了我的手一會兒以後,稍為哄前了身用鼻子嗅了嗅我的味道。

「依家可以摸佢架喇。」女孩望著我說道。

「真係?」我半信半疑道。

「真係架。」女孩含笑說。「佢咬你既話係佢曳曳。」

「哈哈。」我被女孩的微笑感染了,緊張的情緒一掃而空。

於是乎我徐徐把手按在黑貓的頭上------

「喵。」

黑貓發出了窩心的聲音。

嗯,這是我第一次成功撫摸到眼前的黑色小可愛。

「我……我得左?」我驚訝的語氣逐漸被喜悅掩蓋。「我得左喇!佢終於唔咬我喇!」

「恭喜你呀。」女孩感到自己做了一件好事。

她亦伸出了手,一同撫摸著黑貓的頭頂。

「望望下,呢隻黑貓真係好可愛呀可?」女孩帶著笑容說。

「嗯嗯,佢對眼真係好靚。」我笑著回答。「不過勁好笑囉佢頭頂無左一撮
毛,搞到十足十俾人用剷草機剷平左咁!」

「唔好咁笑佢啦,係D癣菌搞到佢咁咋,佢都唔想!」女孩摸著黑貓的頭頂道。「你話我講得岩唔岩先,呀平!」
「呀平?!」我直程大大聲咁笑左出黎。

「係呀,你話佢個頭俾人剷平左麻,咁咪『呀平』!」女孩鼓起腮子道。「乜你覺得唔好聽咩下下下!?」

「好聽,好好聽添!」我挖苦著女孩。「不過個名成個男仔咁,萬一佢係女仔咁點算?」

「簡單啦!」女孩回答說。「佢係男仔既話呢就用公平個『平』,佢係女仔既話呢就用草花頭個個『萍』!」

「你估佢係呀嬸咩,哈哈哈~~~」我笑到不能自拔。

誰知道此時黑貓卻大大力咬了我的手一下。

「喵!」

「嗚呀!!!」我痛到即刻標左幾滴眼淚。

「哈哈哈,你講錯野喇!」女孩一臉高興地恥笑完我之後望著黑貓 :「你都中意『呀萍』呢個名?」

「喵~~~」黑貓嬌滴滴地說。

「唔……唔係掛……」我簡直是難以置信。「佢好似真係識聽你講野咁!」

「人地有名你叫架!」女孩望著我。「人地叫『呀萍』!」

「……OKAY。」我舉手投降,接著望向黑貓溫柔地說 : 「呀萍 <3」

「喵 <3」黑貓哄了哄我的手。

「嗚呀好得意呀~~~」我一臉陶醉說。「最衰我屋企人唔中意小動物啦……呀唔係,應該係話佢地除左自己之外咩都唔中意先真!」

我繼續說 : 「如果唔係既話,我一定會帶呀萍番屋企養!」

「呀萍由細到大都係公園到通街跑,你間屋企有咁大俾佢玩先講啦!」女孩故作挖苦道。

「咁你又岩喎……」我思考了一會兒之後突然想到了一個辦法。「呀我有辦法!」

「嗯?」女孩側望了過來。

「我唔可以係屋企養佢姐,但係我地可以黎呢到養佢架麻!」我自信道。「只要我地每日都落黎呢到餵野俾呀萍食既話,咪可以一齊養到佢肥肥白白囉!」

本來,我還滿心以為女孩聽完之後會雀躍地讚同我的意見。

誰知……結果卻與我所想的差天共地。

女孩聽罷先是驚訝了一下,接著眼神隨即變得冷漠。

「留意番,想養呀萍個個係『你』唔係『我地』。」女孩斬釘截鐵道。「而且我同你好似只係岩岩識架咋喎,點解要一齊養貓?」

沒料到女孩會突然變得如此抗拒的我,立即慌忙解釋道 : 「我咁講係有原因架!」

「事關我雖然好中意貓姐,但講到同佢地相處我真係唔多識!相反,你就識得好多關於貓咪既知識,咁所以我咪覺得同你孖住既話會安全D囉!」

「況且呀萍佢咁中意你……」我補充道。

「乜你又忍心扔底佢咩。」

女孩聽完晒我所講既說話之後一粒聲都無出,只有低著頭默默地撫摸著呀萍。

呀萍亦彷彿明白發生緊咩事咁,用牠那對碧藍色的眼睛望著女孩眨了眨,似是在等待她的回答。

漸漸的,女孩的身體伴隨著一陣陣抽泣聲開始抖震起上黎。

「你……你無事啊麻?」我覺得自己好似整喊左佢咁,內疚地說著。

女孩伸出雙手,緩緩把黑貓抱起擁在懷內。

「兩個唔識既人一齊養隻貓好古怪姐。」女孩哽咽說。

「唔會呀點會呢!」我連忙說道 : 「成班唔識既小朋友都可以一齊玩啦,咁點解唔可以一齊養貓!」

「嗯……我始終覺得有D怪。」女孩駁斥說。

「咁即係話……」我失望得一時間答不出話來。

就在此時,女孩緩緩抬起頭來用一雙晶瑩汪汪的眼睛望著我。

「咁即係話,」女孩望著我,莞爾一笑。

「我地要好好認識一下。」

隨著發夢的次數不斷增加,那些不知道是回憶還是虛構的朦朧片段終於逐漸變得清晰起來。

而當中屬於那女孩的畫面,更在我腦海之中不斷徘徊,揮之不去。

「嗚……嗚啊……」我惛憊的在躺在床上喃喃自語,額頭燙得快像要燒焦了一般。

我……係咪就黎死喇?

誰知,就在我半昏半醒之際,我的房門突然被打開了。

一個身影從門口踏步走進來接著徐徐坐了在我的床邊,並替我重新蓋上被單。

沒辦法移動身驅的我,只能夠用盡畢生的氣力去瞪開雙眼來看看眼前的人究竟是誰。

然後。

「係……係妳?」

這本是我希望說出來的話,然而此刻的我經已連說話的氣力也失去了。

「你見點啊。」

眼前這個輪廓依稀的少女,散發著一陣陣茉莉花香味。

她伸出了右手,就像撫摸黑貓一樣輕掃著我的頭髮。

「你要好好照顧自己先得架麻。」少女溫柔的語氣中帶著委婉。「如果咪到遲下我要走既時候……」

「你叫我點放心得落呢。」

「傻瓜。」
打左咁耐,終於頭一次打到自己覺得有d feel

咁即係話我前半段又作左d唔知咩垃圾出黎

想入樓主直路多D

係文啊
留名
又一個女女要走既故事
莉芙 sad end 派你膠
Live
好sad
Btw個故係咪之前完過黎?
Sad
聽朝早堂今晚暫停 (或者......出半篇?)
早堂就冇文
其實呀萍就係莉芙,兩者都有草花頭就可以睇到。呀詩細個童年好慘,遭受家庭暴力,所以認為冇人鍾意自己。男主既出現令呀詩既價值觀出現變化,原來呢個世界係有人對自己好,同時過程中產生好感,呀詩就有喜歡男主既想法。但年紀仲細
其實呀萍就係莉芙,兩者都有草花頭就可以睇到。呀詩細個童年好慘,遭受家庭暴力,所以認為冇人鍾意自己。男主既出現令呀詩既價值觀出現變化,原來呢個世界係有人對自己好,同時過程中產生好感,呀詩就有喜歡男主既想法。但年紀仲細

未打完
呀詩就將喜歡男主歸根於養呀萍既承諾。聖誕老人出現既時候,就許下左飼養呀萍既願望。當然貓變做人係需要條件,所以就兼職做助手。結果就由樓主繼續講落去
又冇文
又冇文

超努力打緊
女孩身世篇

「BB乖,BB唔好喊,媽咪係到呀。」

一臉溫柔慈祥的女人手抱著一個女嬰按撫道。

「嗚呀~~~嗚呀~~~」女嬰別扭得像快要破嗓子般。

「無事架BB。」女人說罷一邊輕拍著女嬰的背,一邊觀望著四周。

那是一間在深水埗某處的劏房,內裡除了一張狹窄的單人碌架床之外,就只有四面破舊的牆壁。

女人續說 : 「雖然我地無老公、無爹dee、無錢、仲要無一個似樣d既棲身之所。」

「之但係我地仲有對方呀麻!」

女嬰漸漸的收了哭聲,用她那雙黑亮冰晶的眼睛注視著眼前的女人。

「我應承你,只要媽咪一日仲有能力既話,一定會好好照顧你。」女人淚中帶笑說。

「all izz well。」

女嬰露出了甜蜜的笑容。

「唦唦------唦唦------」

數日後一個下著霪雨的晚上,某個街巷泊著一架外表非常名貴的黑色房車。

數個穿著得身光頸靚的西裝大漢突然從車內走出來,朝前方一個手抱著女嬰的女人方向跑去。

迅雷不及掩耳之間,女人被那數個大漢束縛了手腳,其中一個則抱走了她手中的女嬰。

「?!」女人望著大漢們,既驚訝又憤怒。「放開我!」

她用盡全力希望掙脫枷鎖,然而壯漢實在是太大力了,根本沒有反抗的餘地。

旁邊眼看著整件事情發生的小女嬰,害怕大聲哭泣起來。

大漢為了減少女嬰的聲浪,迅速伸出手掩著她的嘴巴。

「唔準掂佢呀,同我放開佢!」女人眼中充滿著怒火。

此時不遠處的房車門再度打開,一個看似是司機的人走了出來,冒著雨跑到車後方。

接著他把客座車門打開,然後撐起了一把大傘恭候車內的主人。

於是乎一個氣勢振攝,渾身散發著錢財及書卷味的男人,徐徐跨步走了出來。

「好耐無見。」男人托了一下鼻樑上名貴的眼鏡。

「點解……點解你要咁做!」女人竭嘶底里的叫喊著。「你唔係話你老婆唔中意所以唔要我地架喇咩?你唔係話過會放過我地架咩?點解你依家又要出爾反爾,走黎搞我地兩母女!!!」

「我唔想同你係到爭辯。」男人冷漠的說道。「我淨係知我老婆今朝小產無左個BB,所以我依家需要你個女。」

「咩話?!!!」女人聽罷更是發狂。「你痴線架……你痴線架!!!我唔會放過你架!!!」

「無論你點講都好,佢係我個女,我有權話事。」男人說道。「如果你想要話個女既話,得,打官司啦,贏左我就會俾番你。」

「放走個女既,然後攞走個BB。」男人吩咐著數個大漢 : 「女主人係屋企等緊我地番去。」

說罷粗漢鬆開了女人準備帶走女嬰,但當然,女人才不會如此作罷。

她不斷糾纏著大漢們希望搶回BB,直到男人終於看不過眼。

男人踏步而至,一下大巴掌刮了在女人的臉上。

「啪!」

女人乏力的跌到在地上,只能眼白白任由男人抱著嬰兒重新走回車內。

臨走的時候,男人較低了車窗對著女人冷冷的說了一句。

「如果你夠膽黎我屋企搞事既話,我擔保你個女以後既生活『一定會過得好好』。」

待一切對話完結之後,房車就徐徐啟動並且駛離了街道。

「BB……BB……」女人雙目放空地坐在地上,男人剛才的說話不斷在她腦海之中回響。

一個瞬間,女人突然感到頭痛得像要撕裂似的,接著痛楚使她眼前一黑------

「噗。」

女人失去知覺倒臥在地上。

雨依舊在落下,但街道已變得冷清。

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞