《我一個唔留神,撞死左聖誕老人?!》【斬掉重煉版本】

825 回覆
128 Like 9 Dislike

你個名好好食,搞到我依家好肚餓
嘩多文到呢

阿詩乜都睇穿晒
「炸漿勿演清湯!」譚仔呀姨隨手放低碗米線。

「唔該晒。」阿詩與我打對坐。

「原來女神都會食譚仔咖喎,哈哈。」我喃喃自語之後重新回到主題。

我擔憂地說 : 「所以你既意思即係話莉芙之所以會應承同小生食晚飯而且仲對我嬲爆爆咁,其實係因為佢get錯左以為我想同你兩個人食晚飯?!」

「無錯喇就係咁。」阿詩把一箸米線放送口裡。

雖然好似依家咁有得同阿詩單拖食飯係幾開心既,

「mola mola,今次真係唔知點收科好喇……」我不安咁講。

「咁你又唔洗太擔心既,一陣搵個機會wtsapp莉芙同佢講番清楚咪得囉!」阿詩微笑說 : 「事關我呢個阿妹都唔識記仇既。」

「況且……我諗佢都嬲你唔落啦!」阿詩故作挖苦道 : 「San------ta------!」

俾阿詩以「莉芙專用」既暱稱咁樣叫一叫,我當堂feel到一股熱力從尾龍骨散發出來湧去四肢還有頭頂,使我頓時感到渾身麻痺。

「啊哈哈哈!」阿詩看到我臉紅耳赤的樣子,笑得不亦樂乎。「仲等我一開始幾驚你係個D專業player,接近莉芙身邊係有D咩不軌企圖。」

「之但係照你依家呢紅都面晒既樣睇黎……」阿詩用她那雙晶瑩的瞳孔望住我。「我諗係我一直高估左你喇,哈哈!」

阿詩話高估左我……即係話我依家仲衰過D playboy?!!

NO~~~純情毒撚無罪啊~~~!!!

「不過我又係既,其實都唔洗太過懷疑莉芙既眼光啊!」阿詩把頭微微哄前。

「話晒我地家的莉芙大小姐,向來都唔中意同其他人玩得咁親密架麻!但佢對你呢,就噓寒問暖非常之上心喎。」

「所以我諗既然莉芙將得你放係一個咁特別的位置既時候……你都應該係有一d值得欣賞既地方既。」

聽住阿詩講既呢番說話,我真係唔知點答佢好。

事關……

大佬啊,我係聖誕老人,而莉芙係我助手黎架麻!

咁所以我地之間既關係,又或者係莉芙對我既態度,當然會比其他人唔同D甚至乎係稱得上為「特別D」架啦!!!

之但係我又唔可以咁樣照直同阿詩講喎……所以……

唉,唔識答。

「呀仔你既基肉牛演清湯!」

幸好此際譚仔呀姨及時送來一碗湯麵,化解左我地之間的dead air。

於是乎我就藉著呢個機會轉移了話題,開始與阿詩閒聊起其他的東西。

雖然講起上黎有點兒難以置信,之但係係呢一餐飯裡面,阿詩對我既態度的而且確係比之前明顯軟化左。

最起碼……可以好似普通朋友一樣傾計先啦。

食完飯之後,我同阿詩就係門口分道揚鑣各自番歸。

「記得快d氹番我阿妹呀!」阿詩向我禮貌地莞爾一笑。「byebye。」

望住阿詩漸漸離去的背影,我不禁心裡想道 :

死啦……點解我覺得阿詩好似誤會左d野咁既?
今日少D,聽朝八半。

晚安
晚安
莉芙犧牲自己
San------ta~
溝晒兩個,唔使煩
同阿詩say完byebye,我就獨自一人散步回家。

番到去之後我直接攤左係床上面,緊握著手機並且凝望著當中與莉芙聊天的畫面。

「莉芙……對唔住……我知錯喇……。」我側著身子輸入文字。

唔得唔得,好怪,再黎過。

「莉芙,其實頭先我唔係咁既意思,信我啦!」

做咩搞到我好似係衰人欺騙莉芙感情咁既?!

再黎過再黎過。

如是者,我係床上面輾轉反側打左成十幾廿分鐘之後,總算有一份稍為滿意d既作品。

「莉芙,你今晚食得飽唔飽?我係譚仔食得好少咋,事關我明明係叫清湯但佢竟然俾左特辣我!!!。(哭)」

「好啦我講笑咋,其實佢真係有俾清湯我。(笑喊)」

「之不過我講話自己食得好少呢……就係真既。」

「咁係因為……」

「無你係隔離,總係食得唔多開心。(笑)」

之後個d就唔多講啦,普通道歉文黎。

「美源發采,無得彈!」我喃嘸著。「洛克人exe,資料傳輸!」

說罷我直接按下了傳送鍵。

由於今日實在係太攰喇加上剛才又動用左咁多精神力既關係,我隨意把手機擱到一邊以後就「呼嚕呼嚕」的連被單都無蓋上就這樣在床上睡著了。
由於今日番學實在係太攰喇加上剛才打文又動用左咁多精神力既關係,我隨意打了一篇四百多字的文章之後就「呼嚕呼嚕」的連被單都無蓋上就這樣在床上睡著了。

各位聽日見啦
Pish
臨瞓有文睇
呢到停是咪想譚仔特辣湯浸春袋
留名
文呢

「散心?」我笑說 : 「乜呢D野唔係大人先會做架咩。」

「咁係人唔開心既時候都會想出黎行下架啦點會只限大人!況且------」女孩帶點炆憎咁講緊野既時候突然頓住了。

「況且?」我打側身體望向女孩。

女孩收歛了自己的怒火,徐徐遙望眼前的路人。

「況且……」女孩輕輕說了一句。

「如果我連今日都唔出黎行下既話,真係唔知以後仲有無機會喇。」

「欵?」我不解的說。

然而正當我打算開口繼續追問女孩的時候,一個黝黑瘦小的身影突然從我眼角處疾馳而過,並且朝著我手中的魚蛋撲去。

「呀!」我大叫左出黎,搞到成兜魚蛋 (其實得番一兩粒)應聲跌左落地下。

「啊哈哈哈!」此時旁邊的女孩笑得不亦樂乎。

「笑咩喎!」係女仔面前盡失霸氣既我臉紅耳赤道。

稍為回過神來,我才能認清楚剛才跳去我身上既原來係一隻弱不禁風的小黑貓。

佢徐徐走到去我剛才跌左落地下的發泡膠兜旁邊,開始狼吞虎嚥咁食起魚蛋上黎。

「貓咪啊~~~」我望住眼前呢隻嬌小既黑貓樂得個陶醉道。

「乜你好中意貓架咩?」女孩站了起來走到我這張長凳近貓的位置緩緩坐下。

「係呀。」我在貓咪前面蹲低了身,朝牠伸出了右手。「hello貓咪~~~」

本來低頭食緊野的黑貓聽到我叫佢之後,就抬起了頭來用牠那雙碧藍色的眼珠注視著我。

誰知就在我的右手靠近了牠之際,黑貓突然勁大力咁用貓爪抓左我的手背一下。

「痛痛痛!」幸好我及時縮番隻手,如果咪實渣都無得淨。

「哈哈!」女孩從後嘲笑著。「睇怕你好中意貓,但貓就唔係好中意你喇。」

「我唔信!」我不忿道。「再試多次!」

說罷我再次遞手過去。

唔知係好彩定唔好彩呢,今次黑貓終於無抓我喇!!!

不過……

佢係用牙咬我囉。

「喵!」

「嗚呀!!!」

係我身後睇到晒發生咩事既女孩,瞬間笑得合不攏嘴。

「啊哈哈哈哈~~~」女孩捧腹大笑。「你好白痴呀!」

「咩……咩姐,咁真係好難架麻!」我反駁道。「唔信既話你試下喇!」

女孩笑了一聲 : 「如果我真係成功左既話有咩獎勵先?」

於是乎我爽快地用小時候與別人鬥氣最中意講的句子回答說 : 「你得既話我做乜都得!」

女孩聽罷自信滿滿的說 : 「又得姐。」

於是乎女孩徐徐來到我旁邊蹲低,然後傳神貫住地望著貓咪。

我從旁近距離望著女孩,她那雙透澈明亮的眼珠彷如水晶般點綴在臉蛋上,配上一個高挑的鼻子,看起來是多麼的清秀脫俗。

然而可能是因為今天比較冷的關係吧,我總覺得她冷艷的臉色裡有點兒白過頭了。

就在女孩與貓咪對視了一會兒之後,她不知哪來的勇氣竟然就直接把手伸出來了。

「喂,小心俾佢咬------」我急忙說。

誰知當我正打算忠告女孩的時候,奇妙的事就發生了。

貓咪哄前嗅了嗅女孩的手之後,居然微微低下頭來讓女孩撫摸著牠的頭頂!!!

「咩……咩話!!?」我仲驚訝過十萬個為什麼。

「睇黎係我贏左喎。」女孩用一雙意氣風發的眼神望住我講。

「唉。」我非常無奈咁妥協說 : 「咁你想我做咩呀。」

「嗯……」女孩一邊摸著貓咪一邊認真地思考了半晌。「暫時未諗到,諗到個陣再話你知啦,嘻嘻。」

「你真係呢……」我苦笑說。

此刻望向黑貓咪,牠「咕咕」的一整個就是被摸得滿足的樣子。

我繼續說 「不過講開又講,隻貓好似真係好中意你。」

「乜係咩。」女孩注視著貓咪喃喃自語道 :「等我仲以為世界上無野會中意我架添,哈哈。」

不過由於佢之後個句實在太細聲我實在聽唔清楚,於是乎我不解地說 : 「下?你講咩?」

「無野無野!」女孩慌忙說道。「係呢,你想唔想摸下佢?」

「梗係想啦!」我帶點激動地回應後隨即變得沮喪 : 「不過佢實會咬我啦。」

「唔會架。」女孩轉過頭來與我對望著,莞爾一笑。「我教你呀。」

此刻一陣屬於女孩的牛奶味隨風撲面而來,使我頓時心如鹿撞。

我害羞得不斷逃避著女孩的視線 : 「好……好呀。」

於是乎女孩就開始細心地教導著我。

「拿,首先你試下同佢對望,慢慢咁眨眼……」

......

準備入直路
準備入直路

差不多了
準備入直路

差不多了

見到啲回憶越來越清晰 所以估就入直路
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞