《我一個唔留神,撞死左聖誕老人?!》【斬掉重煉版本】

825 回覆
128 Like 9 Dislike
姐係之前打落果啲成個del左?

佢無啦啦彈左個視窗出黎話修正我個文件檔 然後話修正失敗要重新開過 點知佢幫我重開之後就話找不到文件檔 然後我係成隻手指裡面搵都搵唔番

用左個啲咩documents recovery去搵,結果搵到啦,但修復唔番

抖埋今晚,聽晚多文,我話既

幾多先
想問下木鎷巴打,ig少女個故最後出唔出到書

因為睇你後記話會盡力睇下出唔出到,但我好似冇咩見過,如果有既話一定支持(其實過咗咁耐就算有都可能下咗架)

幾多先

加底啊唔該
6篇走唔甩
文呢
文呢
同日晚上,放工不久之後我的屋企。

「啊~~~攰死我喇!!!」我沖完涼之後頭都仲未乾就一野攤左落床到。

望住房間白雪雪的天花板,我又開始沉醉於自己的冥想之中。

呢幾日……真係發生左好多事呀可?

無論係當上聖誕老人,定抑或係遇上莉芙,甚至係同阿詩拉近距離,仲有就係個個關於女孩的「夢」------

一切一切,都黎得好突然、好倉猝。

快到好似我都未了解得切周遭的事物,就已經被順勢推波逐行。

「所有野就好似走馬看花咁。」我徐徐閉上眼。「眨下眼,啐一聲就過左。」

「哈哈。」

......

咦。

唔係喎咪住先。

「啐一聲就過左?!」我立馬瞪開雙眼坐直了身子。「講起上黎,由我遇到聖誕老人個晚開始計起,好似都過左好多日架喇喎!」

「如果係咁既話!------」我伸手取過手機直接打開熒幕。

「12月30日 22時48分」

……

「仆街喇!」我抓狂道。「乜原來聽日就係除夕喇?!」

「點解頭先莉芙無提我架呢?乜佢唔係好著緊架咩?」

「唉最衰我呢幾日實在太多野上心啦,搞到成個人都游離晒,連幾月幾號都無留意添!!!」

稍為冷靜了一點之後,我隨即wtsapp莉芙。

我 : 莉芙!!!

好快莉芙就上左線覆我,睇黎佢同阿詩都應該番左屋企hea緊。

莉芙 : 仲諗住俾d時間你放工番屋企沖涼休息下之後先公審你添!做咩啊,想自首呀?

我 : 關於頭先過數個件事遲下先再講啦!事關依家有件事更加重要!!!

莉芙 : 嗯?

我 : 原來聽日……原來聽日就係除夕喇!!!

係我段信息send左出去之後,莉芙好快就由「上線中」off左line。

「咦?去左邊呢?」我心裡疑問道。

點知就係我奇怪緊的時候,手中的電話突然無故震動起來。

於是乎我俯視一看,就發現係莉芙打電話過黎。

我徐徐按過接聽鍵,把手機放在耳邊 : 「喂?」

「呀!!!!!!」

莉芙的高頻叫聲從另一端傳過來,響徹我整個房間。

「聾喇!!!」我震耳欲聾地把手機拉遠。

「今次弊家伙喇!!!」莉芙仍然係到嚎叫。

「搞咩啊你。」我苦笑說。

莉芙這才死死氣地說 : 「我唔記得左聽日就係除夕啊!!!搞到岩先小生約我聽日去街既時候,我仲大安旨意咁拉埋家姐落水,話咩三人行必有我師焉,一於就三個人一齊行街咁講添……」

「哈哈!」我取笑莉芙道。「乜你唔係好睇重聽日架咩,搞咩會咁失策呀!」

莉芙越講就越沮喪 : 「本來我一直都仲記得架!但只不過係因為!!!------」

講到去呢到既時候,莉芙突然間停左落黎。

「因為?」我好奇道。「因為咩?」

聽筒寧靜了片刻,莉芙才腼腆的開口。

莉芙吞吞吐吐說 : 「咁係因為之後我一直係到諗緊你同家姐岩先出去過數個單野,所以咪……咪分左心囉……」

老實講,我諗當任何人聽到莉芙用呢把嬌滴滴的語氣講呢番帶點曖昧的說話既時候,都應該會當場心臟病發暴斃。

好明顯啦,我都唔例外。

聽到莉芙呢番說話之後,我的心跳隨即瞬間加速起上黎。

「……欵?!」我不知所措的說。「咁……咁即係咩意思……?」

「即……即係……」隔住部電話我都feel到莉芙正臉紅耳赤。「嗚呀~~~!唔知呀~~~!」

嗚呀!莉芙真係好可愛呀!!!

唔通真係學剛才阿詩所講,莉芙對我……真係有意思?

「係呢莉芙,其實你------」正當我鼓起了勇氣想詢問莉芙對自己的睇法既時候,莉芙卻開口打斷了我的說話。

「拿,總知咁啦!」莉芙嘗試冷靜下來道。「Santa你聽日就乖乖地等我電話啦!我會叫你去扮偶遇我地,然後我再偷偷地同小生遛走,等你同家姐去睇煙花!」

我打算勸多一次莉芙其實唔洗咁趕急 : 「之但係------」

「唔洗但係啦!咁好既增進感情機會,點可以浪費!」莉芙的聲音睇起黎好著急咁。「一於就係咁,好無?」

「er……你點話點好啦。」我都免得令莉芙傷心的說。

同莉芙傾完聽話收線之後,我重新攤軟在床上。

「嗯……」我側身把被單擁進懷內。

「莉芙,究竟你心裡面係到諗緊d咩呢。」

夜已漸深,睡意使得我眼皮越來越重,最後眼前一黑徐徐朦朧地進入了夢鄉。
木馬巴
莉芙
屌,又黎!!!

「多謝你肯同我分享自己的故事。」女孩把黑貓放在大腿上撫摸著,望著我微笑說。「既然係咁,依家就輪到我喇。」

於是乎女孩就開始向我娓娓道來自己過去的往事。

在聆聽著女孩憶述身世的時間裡面,我心裡既不斷為她感到不忿和傷感,同時亦帶著一點點的同情。

也許這是因為我也和女孩一樣,擁有著一個不堪的家庭以及自顧自的童年的緣故吧。

因此在女孩把話說畢之後,我並沒有即時從她的故事之中抽離出來,只有默默無言地坐在長凳上發呆。

「喂,你做咩發晒吽哣咁啊。」女孩疑問道。「係咪因爲唔信我講既野?」

我這才回過神來連忙回應道:「唔係,點會呢!」

女孩望住我一臉驚慌的樣子,忍不住哄堂大笑起來。

「哈哈~」女孩的笑聲還真甜美。「放心啦我又唔會嬲既,唔信咪唔信囉,唔洗咁驚既!」

「我唔係驚啦!」我慌忙地反駁後漸漸冷靜了下來。「我之所以會咁緊張,其實係因為……」

我抬起頭來說 : 「因為我真係衷心相信住你所講的說話。」

「所以我先咁想你知道,其實我無質疑你既意思。」

女孩聽罷雙眼掠過一絲光茫,接著凝視著我嫣然一笑。

她喃喃自語。

「傻瓜。」

待我把她的故事在腦海中沉澱消化過後,我才再徐徐開口。

「係呢,你依家仲有無關於自己親生媽咪既記憶?」我側望著女孩。

「因為我好細個個陣就已經去左爸爸個到住,所以對於自己以前仲係bb仔既時光......我真係無咩印象喇。」女孩倚著凳背。「甚至乎係個段關於我親生媽咪同爸爸仲有姨姨既往事,我都只係透過女傭之間討論是非的時候先至能夠從中略知一二。」

「咁所以對於佢的樣貌,佢的聲音,佢的味道......」女孩沉默了一會兒。「一切一切,我都全部唔記得喇。」

係呢一刻,一個嘆息不斷在我腦海之中盤旋不去。

「如果唔係因為佢老豆同呀姨咁衰既話,呢個女仔可能一早就可以同佢的媽咪快快樂樂咁生活喇……」我心裡暗自想念著。

此時女孩把我拉回現實。

「你又係到諗咩啊!」坐在我旁邊的女孩把黑貓遞過來。「無野做就幫手摸下阿萍啦!」

於是乎我側望向黑貓,誰知牠也剛好正用著一對碧藍色的眼睛望著我。

「喵。」黑貓趣緻的叫了一聲。

「你好得意啊~~~」我隨即伸手接過貓咪,然後把牠擁在懷內。

我一邊輕掃住貓貓的頭,一邊認真的向女孩說: 「我可唔可以問你一個問題?」

「嗯?」女孩側了一下頭,後腦勺的馬尾隨身影擺動了一下。

我轉過來凝望著女孩冰瑩的眼眸 : 「你的父母,呀唔係,你的爸爸同埋姨姨對你咁差的時候……你會唔會好憎佢地?」

我忍不住繼續說下去 : 「就好似成日有一種感覺,好想自己可以好似其他小朋友咁,有一對愛錫自己,呵護自己的父母……」

也許女孩並沒有預料到我會如此直白地說著這些話題,因此她聽罷頓時愣住了,不知如何給反應。

我看見此景象後亦發覺自己稍為唐突了一點,於是乎只好抓著頭抱歉地打圓場道 : 「其實我都係自己亂咁噏下架咋,唔洗太上心。」

「唔緊要呀,我答你都可以架。」女孩思考了半晌之後笑說。「反正……」

「我諗你呢個鬱結都應該收埋左係心裡面好耐,等緊人陪你一齊去抒發架喇,係咪?」

計起上黎,呢次都算係我由細到大以黎第一次有人看穿到我的心思,了解到我的想法。

女孩熾熱溫暖的笑容映入到我的眼簾,把我的雙眸都給滾燙得溢出水分在眼眶打轉。

「嗯。」我含笑的點著頭。
真係㷫過辣雞 佢又時幫我刪左個檔 執好晒既文字又無晒

就黎一拳摏爆個mon

就黎一拳摏爆個mon

換腦啦巴打

就黎一拳摏爆個mon

換腦啦巴打

不如直接google doc啦 望到都覺得慘
月夜正艷,天空偶爾飄過數朵白雲作襯托,可惜就是寒風襲意來得有點美中不足。

女孩別過我的視線,仰望天際。

「或者正如你所講,我既生命都係因為我爸爸同埋姨姨既緣故,先會搞到好似依家咁唔上唔落。」

「所以如果你問我係咪好想有一個完整美滿的家庭的話,我會答你------」

「係,一直以黎都係。」

女孩徐徐望了過來 : 「不過好好笑既就係,因為我以前曾經經歷過唔好既回憶,所以我對未來除左期待之餘,更多的其實係害怕。」

「害怕,去迎接一個新生活。」

我靈機一動道 : 「所以你頭先先至會對院長咁大反應?」

「無錯啊。」女孩點了點頭。「當我知道聽日會有對夫婦黎見我既時候,有一刻我真係會有一絲希望覺得自己終於可以擁有一個幸福的家庭。」

「但同時間我又真係好驚好驚,迎接我既……會係另一個黑洞。」

「不過點都好啦,呢個機會錯過左就番唔到轉頭,反正見下又無壞既。」我思考了一頓。「我諗你都想有個新突破既,係咪?」

講講下,我又唔小心將自己的處境混為一談。

我帶點失落道 : 「你知啦,有D人就算係想都無呢個機會。」

「加油啊你。」女孩苦笑說。

「就算我肯加油咁又點啊。」我緊握了拳頭一下之後又隨即放鬆了。「有一對咁差勁咁黑人憎既父母,做咩都係徒然。」

「啊哈哈……」女孩似乎對沒能開解我而流露出一絲沮喪。

「唔好誤會啊,我唔係想話拒絕你既好意架!」我唔好意思咁講。「好多謝你支持我!」

只見女孩微笑著開口道 : 「我覺得你可以試下換個諗法去思考一下,或者會開心D。」

「嗯?」我好奇地望住女孩,等待佢既解答。

於是乎女孩徐徐開口道 : 「你頭先咪問我,究竟我憎唔憎我的爸爸同埋姨姨既?」

「老實講,我真係好唔中意,好唔中意佢地架!」

「不過如果你話係『憎』既話呢,又未至於喎。」

「下?」我打斷了女孩的說話。「佢地對你好差好差喎,咁都未至於?!」

「嗯啊。」女孩點點頭。「因為我覺得,『憎』一個人太晒心機喇。」

「欵?」我不解的說。

女孩思考了一會兒之後說 : 「比如話係中意一個人咁啊,你會成日留意佢既行動,觀察佢既表情,希望可以令佢注意到你。」

「對於我黎講,『憎』一個人都係同樣道理------你會成日介意佢既存在,好唔想佢出現,想佢消失,甚至係設法去針對佢,玩對抗咁。」

此時女孩望了過來 : 「但你諗下喎,咁樣搞搞法既話,你成個生活咪淨係得番佢囉?」

「咁所以我會覺得,與其要去憎佢地,不如就好單純咁唔中意佢地,相處咪相處囉,河水不犯井水------」

女孩嫣然一笑 : 「逃避雖可恥但有用麻!」
聽到女孩所講既說話之後,我內心瞬間悸動了起來。

平時如果我將屋企的狀況同身邊的人講既話,佢地一係就叫我多多忍讓,話咩家人先係最重要,一係就叫我耐心感化一下佢地,話咩終有一日可以改變佢地。

雖然我唔否認以上兩種說法都有佢地可行性係到,之但係唔知點解,每次我聽完之後都總會覺得悶悶不樂,感覺上就好似無人了解到我依家既處境咁。

相反,女孩的說話雖然一聽就知道係D屎橋,對成件事無咩幫助,但我聽落去既時候,卻覺得終於有人願意站係我既立場上面開口鼓勵我、支持我。

配上女孩甜美的笑容以及溫柔的聲線,呢種窩心的感覺深深直達到我內心的深處,令我倍感感動。

於是乎我不自覺地微微嘴傻笑起上黎。

「喂,你笑咩啊!」女孩裝作鼓起腮子道。

「無事。」我用手抹一抹嘴唇。「多謝你啊。」

「小意思啦!」女孩拍拍我的膊頭。

望住眼前的小美人,我真係好想佢可以一直留係我身邊。

可惜既係,聽日有一個未知之數正係到等緊佢。

「係呢。」我說。「如果你聽日同對夫婦岩既話,你就會跟佢地走架喇可?即係話……唔知會去邊架喇可?」

女孩抿了一下嘴唇 : 「嗯嗯。」

環境寂靜了片刻之後,女孩再次開聲。

「不過未必睇得岩架麻!」女孩少許激動說。「睇唔岩既話我咪繼續住係兒童院,咁每日放學既時候我咪可以抽少少時間黎公園呢到搵你同貓貓囉!」

「仲有仲有!」女孩繼續搶著發言。「就算真係睇岩左,都仲要一個星期到既時間拾野搞手續架麻!到時候我咪又可以趁放學時間黎搵你!!!」

我聽罷本來是興奮了一下的,但隨即又沮喪了下來。

我徐徐道 : 「但……依家係聖誕假喎。」

「係喎可……哈哈……」女孩尷尬地說。「咁即係話無論點都好,呢個星期……我都唔可以過黎喇。」

於是乎場面又寂靜了一番。

咁樣真係好咩?我真係要就咁就俾佢走咩?

雖然我地只係剛剛認識,但我確實感覺到佢對於我黎講,係一個非常特別的存在。

我……我唔想就咁就失去佢呀!

無錯……我要搵機會再約佢出黎!!!

「不如咁呀!」
「不如咁呀!」

我地兩個幾乎同一時間開口講同一句野。

「欵?!」我臉紅了一下。「你講先啊。」

「唔好,你講先。」女孩羞澀道。

「你講啦。」

「你講。」

「你講啦。」

「你------」

「喵 <3」

「……」

「咳咳!」女孩拿回發言權之後望著我。「係咁既……雖然我地今個星期點都見唔到,之但係除夕既時候褓姆呀姨會帶我地出去附近個山頂到睇煙花,咁到時候……」

「欵?!!!」我驚訝地大叫了出來。

「喵?!」在我大腿上的貓咪都俾我嚇親。

「做……做咩?!」女孩慌張地說。

「無,無事。」我稍為冷靜了下來,但臉早已比剛才更為滾燙。「只係我咁岩都係想約你除夕既時候,去你兒童院個閘門前面見一見面姐……」

女孩聽到我的說話之後先是一愣,接著微紅的臉頰隨即變成了一個紅雞蛋似的。

「傻……傻架咩你!」女孩的視線在胡亂的掃射著。「我個到好嚴架,一陣俾人捉左你入去住你就知死!」

「咁咪好囉!」我不知哪裡來的勇氣說道 : 「咁樣……咪可以同你日日見囉。」

寧靜而寒冷的空氣在我們之間盪漾著,但彼此感受到的卻是一份溫暖。

女孩莞爾一笑。

「傻瓜。」
莉芙係預言家 定係電視台高層
傻瓜
留名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞