《我一個唔留神,撞死左聖誕老人?!》【斬掉重煉版本】

825 回覆
128 Like 9 Dislike
同莉芙係觀塘百無聊賴繞左個圈之後,我都差不多夠鐘番工。

於是乎當我地黎到某個紅綠燈下的時候,我就開口對莉芙說道 : 「莉芙,我差唔多夠鐘番工,依家要走喇。」

只見莉芙鼓起腮子裝作不滿道 : 「欵!!!咁快要走,行多陣先啦!」

「唔得啊,再行就遲到架喇,到時又俾個MK經理抽秤!」我說。

莉芙帶點幼稚的回答說 : 「咁我依家做咩好喎……嗚……」

我笑了一笑 : 「你咪番歸搵下野做囉!做下功課,睇下TVB囉!」

「我先唔想番屋企……」莉芙喃喃自語道。

「唔想番去?!」今次我終於勉強聽到佢講咩。「點解既?」

「嗯?!」莉芙先是驚訝了一下,然後欲言又止的說。「咁係因為……」

「屋企發生左D事?」我一邊誘導莉芙一邊鼓勵佢道 : 「同我講下發生咩事,睇下我開唔開解到你?」

誰知莉芙聽到我講既說話之後,卻一臉懷疑地望住我講 : 「Santa乜你當初唔係話咩都唔想理,直程連聖誕老人都唔想做架咩?做咩依家又咁熱心既?」

「下?!」我被突如其來的問題弄得個啞口無言。「欵……無啊,見大家係朋友咪關心下囉!」

「朋友?」莉芙奸笑了一下,決定打蛇隨棍上。「但你好似除左我個名之外,就對我一無所知架喇喎!」

「邊係呢!」我反駁道。「我知道你住觀塘啦,知道你係聖誕老人既助手啦,仲知道你……er……」

係呢個時候我先發現,原來我對莉芙都真係幾一無所知。
「無喇?」莉芙步步進迫。「咁即係唔係朋友啦!」

「欵……」我當堂流晒冷汗,聲都無得聲下。

頂……點解我會俾呢個連朋友都稱唔上既女仔訓係我間房裡面架!!!

「哈哈哈!」此時莉芙突然捧腹大笑起來。「玩下你咋!我都體諒你呢幾日發生左太多事,所以無閒情逸志去了解我既~~~」

「你真係呢……」我鬆了一口氣,然後故作沒好氣道 : 「咁即係講得你屋企發生咩事未啊,莉芙小姐。」

莉芙今次真係認真咁思考左一陣之後,終於再次開口道 : 「好啦,你企埋d我同你講啊。」

「咁鬼麻煩架你。」我雖然口裡面係咁講,但身體卻早已緩緩哄前去。

於是乎莉芙亦哄近了我準備說話。

不過唔知道係咪因為我地哄得太埋既關係呢,莉芙身上的茉莉花香竟然又再次傳到我的鼻子裡面,搞到我彷彿被迷暈了一下咁,心跳當堂加速了。

「我呢……」莉芙頓了一頓。

「嗯嗯你講啦。」我胡亂搵d說話回應著莉芙以掩飾我的害羞。

「我想講既就係呢……」莉芙繼續說。

正當我以為莉芙要講出佢屋企發生左咩事之際,莉芙佢卻停止了說話,然後退後身體並且舉起了右手。

「啪------」莉芙用手指往我的額頭重重彈了一下。

「痛!」我馬上用雙手保護著額頭。

「嘻嘻!」莉芙又再次天真的笑了起來。「我想講既就係------」

「等你認識我多d既時候,我就會同你講架喇。」

當我從莉芙口中聽到呢句說話既時候,唔知點解內心頓時有種說不出的感覺。

呢種感覺係咩黎架呢?

嗯……我都唔知道。

此時莉芙突然說起話來,使我回過神到現實。

「講起上黎你唔係話趕住番工架咩?」莉芙訕笑說。「做咩依家又咁得閑同我傾計?」

「係喎!」我望了一眼手錶,發現時間確實不早了。「喂咁唔講喇走先,你遲下再有新野要教我既時候先再搵我啦,byebye!」

我說罷別過頭去,但又發覺有說話補充,於是乎又再次回過頭來。

「啊仲有!」我望向莉芙說。

「係?」莉芙亦用她圓滾滾的碧藍色雙眼望著我。

「你啊,今晚唔好再突然闖入我間房喇。」我說。

「咁啊……」莉芙笑說。「好啦!我會仔細考慮下,斟酌下你既意見架喇!」

……

「唔係斟酌下,係唔可以囉好無!!!」

頂……點解我會俾呢個連朋友都稱唔上既女仔訓係我間房裡面架!!!

「哈哈哈!」此時莉芙突然捧腹大笑起來。「玩下你咋!我都體諒你呢幾日發生左太多事,所以無閒情逸志去了解我既~~~」

「你真係呢……」我鬆了一口氣,然後故作沒好氣道 : 「咁即係講得你屋企發生咩事未啊,莉芙小姐。」

莉芙今次真係認真咁思考左一陣之後,終於再次開口道 : 「好啦,你企埋d我同你講啊。」

「咁鬼麻煩架你。」我雖然口裡面係咁講,但身體卻早已緩緩哄前去。

不過唔知道係咪因為我地哄得太埋既關係呢,莉芙身上的茉莉花香竟然又再次傳到我的鼻子裡面,搞到我彷彿被迷暈了一下咁,心跳當堂加速了。

正當我以為莉芙要講出佢屋企發生左咩事之際,莉芙佢卻停止了說話,然後退後身體並且舉起了右手。

「嘻嘻!」莉芙又再次天真的笑了起來。「我想講既就係------」

當我從莉芙口中聽到呢句說話既時候,唔知點解內心頓時有種說不出的感覺。

呢種感覺係咩黎架呢?

嗯……我都唔知道。

「講起上黎你唔係話趕住番工架咩?」莉芙訕笑說。「做咩依家又咁得閑同我傾計?」

「係喎!」我望了一眼手錶,發現時間確實不早了。「喂咁唔講喇走先,你遲下再有新野要教我既時候先再搵我啦,byebye!」

「咁啊……」莉芙笑說。「好啦!我會仔細考慮下,斟酌下你既意見架喇!」

……

呢篇好有譚仔feel,諗起個句「今日嘅問題已經用完啦,明天請早啦」
會唔會有新故?

呢種感覺係咩黎架呢?

嗯……我都唔知道。

……

呢篇好有譚仔feel,諗起個句「今日嘅問題已經用完啦,明天請早啦」

芷翹
莉芙成個人都好sweet
無風無浪,話咁快又到左收工時間。

當我換好衫步出餐廳既時候,天色經已換上一片漆黑。

「唔知道莉芙今晚又會唔會走上黎呢?」我仰天心裡想道。

唔係喎……我係係到期待緊D咩啊頂!!!

我徐徐搖了一下頭,然後跅步回家。

黎到屋企樓下,我發現客廳的窗口正透著燈光。

「欵?!」我驚訝著。「唔係開口中下話?!」

於是乎我隨即加快步伐搭𨋢上去。

「咔察------」我把家門打開。

「莉芙......欵?」當我正想將說話講出口既時候,才發現事情原來並非我所想。

事關依家正坐在sofa上面既,係我個兩個爛賭既父母。

「呀仔你去左邊呀,點解咁夜先番?」呀媽黑晒面咁問道。「我同呀爸都唔知煮唔煮你米好,所以搞到依家咩野都未食呀!」

只見旁邊的父親亦板起了臉子,彷彿認同著母親的說話。

唔洗問阿貴,佢地一定係過大海輸左好多錢啦。

「有手有腳唔去煮野食係到喊肚餓……呢D藉口係你地先諗得出。」我喃喃自語道。

「咩啊?」母親質疑了一下。

「無野。」我冷漠的回答。「我唔食架喇,你地自己煮啦。」

此時父親終於開口 : 「你依家咩態度呀?!等左你咁耐,就算你依家話唔食呀係咪都應該煮俾老豆老母食當賠償呀?!」

「咪就係囉!」母親亦加把口回應。

「我岩岩番完工好攰,你地自己搞掂啦。」我按捺著自己心中的怒火。

然而母親恃以為有了優勢,竟再開口說道 : 「少少野都唔肯幫老豆老母做,真係唔知生你落黎做咩!」

夠喇……

「如果唔係要養你既話,我同你老豆一早發左達啦!」

「夠啦!!!」我怒吼著。

父母想必沒有預到這一著,因此同時間露出了訝異的表情。

我望住眼前兩位所謂既「父母」,確實有太多怨恨希望發泄出來。

不過……

「算啦。」我不屑了他們一眼。「你地食野啦,我番房。」

接著我動身走進房間,並且「嘭!------」一聲把房門關上。

「你教好你個仔啦!」出面依稀傳來父親煩厭的聲音。

我並沒有理會太多,倒頭便舂了在床上。

望住房間的天花板,一股鬱悶緩緩湧上心頭。

「唉。」我嘆了一口氣。

此刻今朝莉芙所講的說話,又再次浮現於腦海中。

「我先唔想番屋企……」莉芙喃喃自語道。

「哈。」我在床上苦笑。「唔知道莉芙佢……又係咪同我一樣呢。」

隨著睡意漸漸變濃,我緩緩閉上雙眼,進入夢鄉。

推post
係咪夜襲Santa
「快D黎捉我呀!」

一個男孩追逐的時候邊跑邊說,卻沒有為意前方那個正在站著發呆的我。

於是乎他整個身體直接撞了下來,使我們紛紛跌倒在地上。

「哎呀!」我叫了一下。

「嗚啊!……」那位男孩卻是頓時哭不成聲。「媽咪啊嗚啊!……」

「喂你有無咁屎啊,郁D就喊媽咪!」我不屑地說。

男孩不知是聽到與否,反正他就只是依舊在哭泣。

於是乎我也不想多作理會的,徐徐獨自站了起來。

「喊啦繼續喊飽佢啦唉。」雖然我的年紀看來應該與他相若,但不知為何,他們就是這麼幼稚。

拍拍身上的沙塵以後,我才回想起自己剛剛是正在望著一個不遠處的女孩。

於是乎我立即四處環顧著公園每一處角落,可惜女孩的身影早已淹沒在一個個樂也融融的家庭人群之中。

「又會走得咁快既。」我失落了一下,然後自言自語大叫 : 「算!去拮魚蛋!拮兩串!」

說罷我便起行準備離開公園。

然而就在這個時候。

「喂,係咪你跌左銀包?」

一把甜美、但語氣卻沒精打采的女性聲音從我背後傳來。

我把頭別過去後,雙眼頓時瞪大。

在我面前的她,黑髮上束著馬尾,一雙圓滾滾的眼睛配上高鼻小嘴,臉容輪廓有緻,甚是漂亮。

而且更重要的是------她,就是我剛才注視著的女孩。

「喂。」女孩再次出聲把我拉回現實。

她手握著我的銀包 : 「究竟係咪你架姐?」

「喔係呀係我既。」我慌張的回應著。「應該係我岩先俾人撞親既時候整跌左。」

「唔該晒。」說罷我打算伸手取回銀包。

誰知此際,女孩竟迅速把銀包放到身上。

女孩雙手放後握著銀包,身體微微哄前,一臉故作認真的樣子。

「唔,俾,喎!」

……

「下?!」我驚訝並且爭論道 : 「都話左個銀包係我架囉,你做咩唔俾番我!」

女孩聽罷要脅的說 : 「如果唔係我好心提你既話,你一早走左啦!」

「所以話喇喎,你係咪點都應該要有番D誠意,好好報答下我先!」

「你!」我本想是想狠狠臭罵她一頓,但隨後才發現這裡是大庭廣眾,當街與她起爭執的話始終有點丟臉。

「算!」我忍著肚子裡的悶氣道。「你想我做D咩?」

「嗯……等我諗下先……」女孩完全是假裝考慮的道。

事關她才不夠兩秒就已經答覆了我。

「諗到喇!」

「係咩?」

「岩先我行埋黎個陣,好似聽到你話去拮魚蛋,仲要係兩串。」

「……所以?」

「所以?」女孩奸笑了一下。「所以……」

「你要將其中一串請我食。」

「yeah。」
溫馨提示 : 平安夜休文一天,小弟想請個假去唱歌宣洩一下感情
溫馨提示 : 平安夜休文一天,小弟想請個假去唱歌宣洩一下感情

要做毒撚

啊芷翹呢
唱完都要休息掛

依家打緊,出左一篇先,聽日下午再補多幾篇

啊芷翹呢

追求中
由於今日唔洗番工既關係,我一覺就訓到王朝八晏,日上三竿先起身。

「啊欠~~」我在床上伸著懶腰。

攞起手機一睇 : 「12月27日 下午12時47分。」

「聖誕節個幾日咁就過左喇……?」我握著手機沉吟道。「唔知道阿詩佢呢幾日又係點過架呢?有無好似我咁遇到D咩特別既事呢?」

遇到D……特別既事……

她深吸了一口氣然後大叫 : 「起 身 喇!!!」

「嗚啊!」我頓時札醒了起來。

一個棕色及肩短髮,星眸齒皓的少女正坐在我的被單上。

「早晨啊!」她俏皮的笑著。

「Santa。」

「……」我愣了一下,然後隨即回過神來。

「做咩會無啦啦諗起莉芙架!」我抓狂著。「唔好諗唔好諗!!!」

為左等自己分下心,我迅速去左刷牙洗面,跟住隨便換左套衛衣牛仔褲,就走左落樓下老麥食午餐。

Hea下hea下咁食完個包之後,都已經成2點幾。

「做咩好呢依家。」我心裡思考了一番。「反正成個聖誕裡面都無去行過街感受過節日的氣氛……好,一於就約肥出黎周圍9行下先。」

於是乎我wtsapp肥佬。

我 : 喂肥,我記得你今日都off day,出唔出黎9行下?

肥佬好快就上左線輸入中。

肥佬 : 唔啦屌,聖誕節前後睇住街裡愛人一對對咁,有咩好行。

我 : 咁都可以感受一下節日氣氛架麻!

肥佬 : 這些機會不屬於我呢d肥矮柒毒架,我寧願係online game聖誕副本裡面感受下節日氣氛算啦。

之後肥又再補多句 : 你玩唔玩啊,係玩既就快d上線啦,等你。

我望住段信息,當堂就好想即刻碌番屋企瘋狂打機,事關肥佬講既野其實都幾岩姐,出街望住一對對閃光彈有乜謂呢。

不過……

「好啦!」莉芙笑了笑。「咁我番去先喇,遲下再搵你呀!」

「番去?」我問。「係呢其實你住邊架?」

「我都係住觀塘之麻!」莉芙回答說。

我徐徐輸入了文字給肥佬。

我 : 唔喇,你打住先啦,我今晚先搵你。

肥佬 : OK,SEE YOU。

「其實間唔中9行下……」我眨了眨眼睛。

「好似都唔錯呀。」
上面個個好亂,呢個先岩!

由於今日唔洗番工既關係,我一覺就訓到王朝八晏,日上三竿先起身。

「啊欠~~」我在床上伸著懶腰。

攞起手機一睇 : 「12月27日 下午12時47分。」

「聖誕節個幾日咁就過左喇……?」我握著手機沉吟道。「唔知道阿詩佢呢幾日又係點過架呢?有無好似我咁遇到D咩特別既事呢?」

遇到D……特別既事……

她深吸了一口氣然後大叫 : 「起 身 喇!!!」

「嗚啊!」我頓時札醒了起來。

一個棕色及肩短髮,星眸齒皓的少女正坐在我的被單上。

「早晨啊!」她俏皮的笑著。

「Santa。」

「……」我愣了一下,然後隨即回過神來。

「做咩會無啦啦諗起莉芙架!」我抓狂著。「唔好諗唔好諗!!!」

為左等自己分下心,我迅速去左刷牙洗面,跟住隨便換左套衛衣牛仔褲,就走左落樓下老麥食午餐。

Hea下hea下咁食完個包之後,都已經成2點幾。

「做咩好呢依家。」我心裡思考了一番。「反正成個聖誕裡面都無去行過街感受過節日的氣氛……好,一於就約肥出黎周圍9行下先。」

於是乎我wtsapp肥佬。

我 : 喂肥,我記得你今日都off day,出唔出黎9行下?

肥佬好快就上左線輸入中。

肥佬 : 唔啦屌,聖誕節前後睇住街裡愛人一對對咁,有咩好行。

我 : 咁都可以感受一下節日氣氛架麻!

肥佬 : 這些機會不屬於我呢d肥矮柒毒架,我寧願係online game聖誕副本裡面感受下節日氣氛算啦。

之後肥又再補多句 : 你玩唔玩啊,係玩既就快d上線啦,等你。

我望住段信息,當堂就好想即刻碌番屋企瘋狂打機,事關肥佬講既野其實都幾岩姐,出街望住一對對閃光彈有乜謂呢。

不過……

「好啦!」莉芙笑了笑。「咁我番去先喇,遲下再搵你呀!」

「番去?」我問。「係呢其實你住邊架?」

「我都係住觀塘之麻!」莉芙回答說。

我徐徐輸入了文字給肥佬。

我 : 唔喇,你打住先啦,我今晚先搵你。

肥佬 : OK,SEE YOU。

「其實間唔中9行下……」我眨了眨眼睛。

「好似都唔錯呀。」
得一篇
中意譚仔個故,夠青春
得一篇

其實呢幾日開始會海量少少 事關我1月3-1月10要去台灣
「你呀媽大減價,益你呀爸喇喂!!!」

觀塘某個街口轉角處的小食店外,一名粗漢正在推廣特價優惠,於是乎聚集了一大堆人群圍觀。

隨便逛著剛好經過的我,便好奇地探了頭望望。

「大家要記住喇,我地每星期都有一個好似頭先咁樣既突擊大胃王比賽!」粗漢在叫喊著。「只要係三十分鐘裡面食晒我地特製既大大碗雜熟食,我地就唔收你錢,兼送你以後永久買一送一優惠!」

「如果大家想參加既話,就記得多D經過呢頭,留意下我地有無放到個大碗出黎喇!」

於是乎我朝著粗漢的方向往下望,就見到佢旁邊的枱上面正放著一個激大既碗。

碗裡面有好多豉油呀辣椒油呀咁,相信應該係曾經放著許多魚蛋燒賣腸粉等等的食物。

「嘩,咁撚大個碗邊個會食得晒呀。」我當堂竊笑了一聲。「就算係食得晒呀,我諗以後成世都唔會想再吃小食啦,哈哈。」

就係呢個時候,粗漢的耳仔突然郁左一下,跟住鋒利的視線即刻落在我身上。

「細路,好似對我地D野食無乜信心咁喎!」粗漢大喝道。

此起彼落,本來圍觀既人亦跟隨住粗漢的視線,全都轉過頭來望住我。

屌,唔係掛,佢有順風耳架,咁都聽到我噏乜?!

「啊哈哈哈……我唔係咁既意思!」我慌忙解釋道。

「你一定係想黎拆我招牌呢?!」此刻粗漢的雙眼被燃點起了生命之火。

……佢唔係想打勁我下話?!

「點會呢!」我頭上標晒冷汗苦笑道。

「唔洗講咁多!」粗漢打斷了我的說話。「接招啦!」

說罷佢隨即舉起隻右手。

我淆到即刻請求饒恕道 : 「手下留情呀大佬------」

就在此際,粗漢佢用竹籤拮起左粒白魚蛋,然後一野塞左入我個口到。

「!?」我先係含住粒魚蛋,然後開始咀嚼起上黎。

魚味濃郁,質感彈滑有緻,一陣鮮味更加徘徊在口中揮之不去。

嗚呀!!!真係太好食喇!!!

「好好味!」我大叫出左黎。

「好味呢!」粗漢滿懷自信道。「所以話我地賣既食物真係實至名歸架!絕非只用gimmick做花招係到吸引客人!」

「咁睇落又真係幾正喎!」我點頭贊同道。「不過因為我岩先已經食左野,所以……哈哈。」

「唔緊要喎細路。」粗漢回答說。「我地每星期都會搞一次突擊大胃王比賽,你係中意既咪多D黎呢頭睇下撞唔撞得正囉!」

「我諗我都係幫襯下算喇!」我禮貌的回應到。「個到咁大碗,我邊到食得晒呀。」

「點會食唔晒!」粗漢老練的笑說。「岩先就已經有個好似你咁上下年紀既女仔黎挑戰左,而且仲勁快食晒,渣都無得剩添!」

「竟然?!」我笑了一下。「睇怕佢都幾肥喎!」

「佢一D都唔肥架!」粗漢說。「仲幾靚女添!」

「……」我望住自己個個快要乾塘的銀包,再抬起頭來望向眼前的收銀姨姨。

「er……」收銀呀姨督完計數機之後口都震埋。「等我計多次先。」

「唔洗啦呀姨,你講啦我ok架。」我講呢句既時候側視了一下旁邊的莉芙,還有佢身後枱上面個幢沙嗲麵碗。

於是呀姨一臉同情咁望住我講 : 「呀仔……盛惠260蚊。」

「阿叔呀!」我趕忙道。「可唔可以形容多D關於個女仔既外表俾我聽?」

「下?」粗漢諗左一諗。「咪眼大大鼻高高嘴細細……啡色短頭髮……仲有笑起上黎好甜咁囉!」

「係佢喇!」我振奮道。「咁佢食完之後去左邊個方向呀請問?!」

粗漢用手指著遠方回答說 : 「佢好似係行左去個邊。」

「唔該晒!」我說罷頭也不回的直跑去。

「得閑記得番黎幫襯下喇細路!」粗漢的聲音從後依稀傳來。

伴隨著腳步「噠噠」的聲響,我喃喃自語道 : 「應該唔會走左去好遠架姐,會撞到既!」

不過……點解我要追呢……

唔通係因為……

我真係想認識你多一D?

莉芙。
留名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞