《我一個唔留神,撞死左聖誕老人?!》【斬掉重煉版本】

825 回覆
128 Like 9 Dislike
文呢
近排重睇流星少女 有少少意見想講
可唔可以用少啲事關呢兩個字?
每兩句就有一句有事關
譚仔故都冇咁嘅情況

利申最鍾意譚仔
有冇續集
由於俾莉芙嘈醒之後我都訓唔番 (你係唔會想像到孤男寡女共處一室有幾咁大壓力。),所以我就徐徐走到廁所梳洗換衫。

刷緊牙的時候,我不其然注視在自己右腕的印記上。

「雖然阿伯臨走前係講過搵我做繼承人既原因姐。」我喃喃自語道。「之係但交呢個重任俾我呢個咁獨善其身既人做……真係好咩。」

搞掂好晒個look之後,我就行番入房。

此時莉芙佢已經穿著住一身初次見面的妝扮 (白衛衣黑長褲紅披肩),悠閒地坐左係床上面等我。

「嘩乜你裝身仲快過我既!」我故作挖苦道。

「因為我想快D出去食早餐囉,嘻嘻!」莉芙流著口水道。

「之但係你好似仲未執番好你D細軟喎。」我指著莉芙身下粉紅色的床單反問道 : 「我救得你一晚架咋,所以今日你點都要執野番屋企。」

莉芙聽罷碎唸了數句 : 「我先唔想番去俾家姐叨……」

不過由於佢太細聲既關係,我完全聽唔到佢講咩。

「你講咩話?」我疑問道。

「無!無野啊哈哈!」莉芙回過神來慌張道。

「古古怪怪咁。」我故作沒好氣道。「好啦快D執野啦!」

「OK!」莉芙講完呢句之後一跳一彈咁企左係我隔離,與我一起望向床的方向。

「?」我不解的望住莉芙。

然後,神奇的事就發生了。

旁邊的莉芙先徐徐舉起了右手,揮指「噠」了一下。

在彈指之間,一陣藍色的靈氣隨即包圍著整個房間。

不知道是否靈氣太濃的關係,有一瞬間我的視線竟彷彿被藍色掩蓋了。

於是乎我舉起手在臉前揚了一下,靈氣才迅速散去,使房間的輪廓重新出現在眼前。

然而此刻,我卻發現房間內的一切,經已在眨眼之間被還原成與平日無異。

為了解開自己的疑惑,我開始嘗試在房間內尋找一切屬於昨晚的蹤影。

本來在地上的床鋪,被我塞進了衣櫃屬於我的床單,還有那些原來在我床上的東西,通通在數秒之內被歸還原位 ; 然而莉芙帶來的東西,卻在數秒之內憑空消失了。

「嘻嘻搞掂,可以去食野喇!」莉芙一臉相安無事道。

「喂喂喂咪住先!」我仍為著眼前的畫面吐糟道。「點……點解會咁架?!」

莉芙聽罷故作一把大榕樹下老人家的聲音跟我說 : 「哈利。」

「係愛呀。」

「講笑,係『魔法』先真,哈哈哈!」

……

「哈哈。」
近排重睇流星少女 有少少意見想講
可唔可以用少啲事關呢兩個字?
每兩句就有一句有事關
譚仔故都冇咁嘅情況

利申最鍾意譚仔
有冇續集

竟然?! 我去望下先,多謝提點!
有文
「小姐……你既第一碗沙嗲牛肉麵。」

我地又去番屋企附近間茶餐廳。

「今次我有帶銀包架喇,所以Santa你唔洗擔心!」莉芙笑說。

「係呢莉芙。」我望著自己手腕的印記。「我記得你之前講過話『魔法』就係聖誕老人做野既時候主要的工具黎。但其實『魔法』係咩黎?」

只見莉芙仍在微彎前身,狼吞虎嚥咁食緊枱上面的早餐,彷彿無聽到我既說話。

「er……你都係食埋野先啦,唔急既。」我苦笑說。

誰知就係呢個時候,莉芙突然停下筷子來然後坐直身子,雙手從大腿處捧起了一隻綠眼黑貓。

「喵~~~」黑貓被莉芙扣住了前臂,因此只可以用後腿站在莉芙的大脾上,偶爾左右搖擺希望掙脫,姿勢甚是可愛。

當我正想問莉芙發生咩事個陣,佢就已經率先開口。

「呢隻黑貓係我用魔法變出黎架!」莉芙一臉溫柔地悄悄說。

「幾時變架?!」我驚訝道。

莉芙回答說 : 「咪岩先哄低身食麵個下!」

「好得意啊佢!」我伸手摸了摸黑貓的頭頂。

「你覺得佢係真定係假既?」莉芙邊說邊將黑貓重新放坐在自己的大脾上。

只見黑貓一臉享受的被莉芙撫摸著,絲毫沒有了剛才想逃走的樣子。

「哈哈!」我恥笑著黑貓的動態,再回答莉芙 : 「佢識得郁架喎,仲咁有性格,好難係假架姐下麻!」

「好啦等我開估答案!」莉芙聽罷說。「其實呢隻貓……」

「亦係真,亦係假。」

「下?乜你講野仲玄過玄奘既?」

「邊個玄奘?」

「唐三藏囉,白痴。」

「……你D gag夠爛過爛泥怪囉!」

「ok ok!」我投降道。「咁唔知你解釋得句野未呢?」

「你唔搞爛gag既話我一早解釋緊啦!!!」莉芙裝作沒好氣道,接著就開始向我解釋剛才的說話。
木鎷巴,今日得咁多?
木鎷巴,今日得咁多?

我聽朝會打 起碼講埋個魔法先 因為都幾重要

只係因為我有啲眼訓依家
好少睇故睇到喊 流星少女係唯一一個
呢個故以前睇過 留明睇新版
係愛啊哈利
留名
係愛啊哈利

有聲
「『魔法』其實並無你想像之中咁複雜,簡單黎講……甚至可以叫佢做『魔術』都得。」

「下?」我疑問說。「但魔術唔係掩眼法黎架咋咩?」

「無錯。」莉芙說。「其實魔法的道理亦係一樣。」

「就好似我地平時睇開個D『人體分割』魔術咁,其實係透過掩眼法令我地既思維判斷出錯,令我地自行相信真係有條友俾人斬開左兩碌。」

「魔法亦同樣道理,其實係透過影響受眾的五官,令佢地相信眼前的『人為事實』。」

說罷莉芙用手指一噠,藍色魔法光粒又再次憑空出現了。

它們有系統地在枱上面集合,接著迅速凝聚變成一對非常普通的茶餐廳筷子。

「你試下攞住對筷子食野啊。」莉芙說。

於是乎我接過魔法筷子,然後往沙嗲麵裡夾了一箸公仔麵放進口裡。

一陣濃郁的沙嗲香味隨即在我口裡綻放------哈哈,呢間茶餐廳果然不愧係我最愛!

啊好似錯重點。

「你覺得對筷子係咪真既?」莉芙問道。

「夾得起野,應該都係真掛。」我回應說。

「但你試下調番轉頭諗一諗,呢對筷子係我變出黎架喎!」莉芙游說我道。「你親眼見證住,對筷子其實只不過係D光粒黎架咋喎!」

俾莉芙咁樣講兩講,我又真係開始細心咁回想起頭先的畫面。

係喎,一堆光粒又點可以夾起D麵呢?!

就係呢個時候,奇妙的事發生了!

我手上的魔法筷子,居然開始變得半透明起來。

由於筷子已經變得半虛半實,令我更加確信佢並唔係真實既。

於是乎筷子漸漸變晒全透明,最後重新化為魔法光粒,完全消失於空氣之中。

「點解會咁既?!」我驚訝道。

「咁係因為有人唔相信呢個魔法囉!」莉芙解釋。「正常人係好易俾自己既感官影響思維。所以當初我變對筷子出黎既時候,我仲特登要你揸住佢食啖麵,咁樣你就會透過五感俾你既感覺,判斷左『筷子』係真實的存在。」

「於是乎理所當然的,佢就會變成真實,永和存在係呢個世界上。」

「不過。」莉芙繼續說。「因為你都知道,其實世上無野係可以憑空變出黎。」

「所以當有人能夠克服到五感的錯覺,透過思維去否定魔法的存在既時候,魔法就會失效,咁樣用魔法製造的『人為事實』亦會隨之消失。」
好少睇故睇到喊 流星少女係唯一一個
呢個故以前睇過 留明睇新版

番睇左幾次 次次都睇到喊
「『魔法』其實並無你想像之中咁複雜,簡單黎講……甚至可以叫佢做『魔術』都得。」

「下?」我疑問說。「但魔術唔係掩眼法黎架咋咩?」

「無錯。」莉芙說。「就好似我地平時睇開個D『人體分割』魔術咁,其實係透過掩眼法令我地既思維判斷出錯,令我地自行相信真係有條友俾人斬開左兩碌。」

「而魔法其實亦係同樣道理。」

「魔法既概念,就係先憑空製造一個幻象,然後再透過影響受眾的五官,將呢個幻象真實化成為『事實』。」

說罷莉芙用手指一噠,藍色魔法光粒又再次憑空出現了。

它們有系統地在枱上面集合,接著迅速凝聚變成一對非常普通的茶餐廳筷子。

「你試下攞住對筷子食野啊。」莉芙說。

於是乎我接過魔法筷子,然後往沙嗲麵裡夾了一箸公仔麵放進口裡。

一陣濃郁的沙嗲香味隨即在我口裡綻放------哈哈,呢間茶餐廳果然不愧係我最愛!

啊好似錯重點。

「你覺得對筷子係咪真既?」莉芙問道。

「夾得起野,應該都係真掛。」我回應說。

「但你試下調番轉頭諗一諗,呢對筷子係我變出黎架喎!」莉芙游說我道。「你親眼見證住,對筷子其實只不過係D光粒黎架咋喎!」

俾莉芙咁樣講兩講,我又真係開始細心咁回想起頭先的畫面。

係喎,一堆光粒又點可以夾起D麵呢?!

就係呢個時候,奇妙的事發生了!

我手上的魔法筷子,居然開始變得半透明起來。

由於筷子已經變得半虛半實,令我更加確信佢並唔係真實既。

於是乎筷子漸漸變晒全透明,最後重新化為魔法光粒,完全消失於空氣之中。
「點解會咁既?!」我驚訝道。

「咁係因為有人唔相信呢個魔法。」莉芙解釋。「正常人係好易俾自己既感官影響思維。所以當初我變對筷子出黎既時候,我仲特登要你揸住佢食啖麵,咁樣你就會透過五感俾你既感覺,判斷左『筷子』係真實的存在。」

「於是乎理所當然的,佢就會變成真實,永和存在係呢個世界上。」

「不過。」莉芙繼續說。「因為你都知道,其實世上無野係可以憑空變出黎。」

「所以當有人能夠克服到五感的錯覺,透過思維去否定魔法的存在既時候,魔法就會失效,咁樣用魔法製造的『人為事實』亦會隨之消失。」

「咁姐係話……」我望著莉芙大脾上的黑貓。「如果我係咁諗住隻貓係假既話,佢就會消失?!」

「你試下咪知。」莉芙說。

於是乎我開始著手望向莉芙大脾上的黑貓。

黑貓發現到我望住佢之後,「喵」一聲不屑的側視了我一下。

鄰桌的小女孩似乎也望到了此情景,於是乎跟她旁邊的母親起哄道 : 「哈哈哈,媽咪,隔離個哥哥俾隻貓笑呀,好撚柒呀!」

「……」我。

點解好地地一個塞豆窿會講粗口架!!!」

咳咳,算。

我再次專注在黑貓身上。然而一段時間過去了,它依舊是聞風不動,完全沒有變透明的意思。

「點解會咁既?」我又弄得個一頭霧水。

「咁係因為『合理性』的問題。」莉芙解釋道。「我地判斷任何事合唔合理既時候,其實都係睇背後有幾多支撐數據。」

「就好似LS既題目咁,利多於弊,合理多於唔合理,其實都要睇supporting evidence。」

「雖然我係同過你講隻貓係變出黎,但支持呢個論點既其實亦係得呢句說話;相反,你從你既五感裡面卻獲得左好多數據,係證明隻貓係真既。」

「所以經過歸納比較之後,你個腦仍然係否定唔到黑貓的存在係有問題,因而導致最後你破壞唔到個魔法。」

「哦……明白……」我點點頭道。。

「記住啊,魔法裡面『受眾』就係關鍵!」莉芙說道。「就好似你同埋岩先隔離枱笑你個個妹妹咁,你地今次就係個班無見證到魔法過程,淨係見到『人為事實』的受眾。」

「由於你地會幫呢個『人為事實』建立起『共用默許』,合理化佢既存在,最後令佢永遠成為真實。」

「所以想令魔法變得堅固的方法就有兩個 : 簡單d既,就係增加受眾的『數量』 ; 困難d既,就係提升現有受眾對人為事實相信程度的『質量』。」
聽完莉芙的說話之後,我消化了一會兒再徐徐開口問道。

「咁我想問......係咪即係話只要令到D受眾消失,就可以破壞到『共用默許』,繼而可以取消到個魔法?」

「無錯喇!」莉芙點頭是道。

「哈哈……終於都勉強明白依家發生咩事喇。」我苦笑道。

莉芙微笑回答說 : 「所謂付出越多收穫越大,Santa你鑽研多d就得架喇!我地大把時間!」

食完早餐之後,我地徐徐離開了茶餐廳。

莉芙一直將黑貓抱進懷裡,最後來到無人的小巷處。

「你企係到一陣先啦!」莉芙說罷就攜著貓轉彎進了小巷。

不一會兒,莉芙就兩手空空的走了出來。

「貓貓呢?」我竟然有點失落。「佢……變番d魔法光粒喇?」

「嗯啊。」莉芙與我對望著,眼睛眨了一眨道。

「都岩既……始終佢都唔係真既……」我帶點遺憾說。

雖然隻貓係對我不屑左d,但其實……佢都幾可愛啊。

誰知就係呢個時候,莉芙突然「噗哧」一聲笑左出黎。

「哈哈哈~~~」莉芙大笑著。

「你笑咩啊?」我覺得莉芙有點不尊重貓咪,所以帶點憤怒道。

「我講笑咋岩先!」莉芙稍為停了笑來說道。

「下?」我不解道。

「我話,我無將黑貓變番光粒呀!」莉芙碧藍的眼珠裡透出一點蜜意,微微鼓起腮道。「我只係放走左佢咋。」

聽到呢句說話之後,我完全是放下了心頭大石,一陣高興隨即湧上來。

「真係既?!」我仍然是不相信道。「咁點解岩先又唔俾我陪住你?」

「因為我怕你會唔捨得囉!」莉芙解釋道。

「係咪架……」我一臉懷疑。

「係咪唔信我先?」

「er……唔係。」

「唔係咁咪得囉!」

於是乎我自然地邊說邊笑道 : 「如果真係真既話,咁就真係太好喇。」

莉芙亦望住我笑道 : 「為左一隻見面十幾分鐘既貓就咁傷心同咁開心,你都得架喇!」

係喎……點解會咁架呢?

明明凡事事不關己既我,應該對呢d野免疫先係架?!

不過算啦,應該都係一次半次架姐。

「er我都唔知啊,哈哈!」我抓著頭說。「總之隻貓無事就得啦!」

「嗯……」莉芙聽罷嫣然一笑。

「Santa正一大傻瓜。」
正皮 lm
開始Feel 到 sad 味濃
二刀流名
留名
Ala izz well

好 運 來

留名
「Santa正一大傻瓜。」
嗚哇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞