《我一個唔留神,撞死左聖誕老人?!》【斬掉重煉版本】

825 回覆
128 Like 9 Dislike
咁其實個夢個個女仔係莉芙定係呀詩
定係其實由此至終都係同一個人黎

喂啊
星期日晚出文,聽朝番工要訓先。

喂啊

點解無啦啦會講 兩姐妹係同一人 不過就算係都冇所謂 莉芺呀詩 兩個融合就完美
點解無啦啦會講 兩姐妹係同一人 不過就算係都冇所謂 莉芺呀詩 兩個融合就完美

因為我覺得莉芙似係記憶分裂出黎

但係點解釋到 其他人都見得到莉芙

莉芙係一個人人都信既魔法
所以佢見到
可能佢係呀詩用魔法/記憶分裂出黎
所以個個都見到佢
利:鳩up

所以佢見到
所以個個都見到佢

唔好再講落去

所以佢見到
所以個個都見到佢

合理wo
可能莉芺係呀詩本身嘅性格
依加嘅呀詩只係童年陰影下影響到依加咁
又可能莉芺係聖誕老人送比呀詩嘅禮物?
我坐了在阿詩的旁邊一直細聽著她訴說自己與莉芙的過去,直到太陽的光線也滲滿透在整片足球場之中。

本來在這裡晨運的大媽們,早就已經伴隨著清晨的薄霧一起靜悄悄地離去,使整個環境瞬間變得寧靜了起來。

阿詩把往事說完以後我苦澀道 : 「原來你同莉芙都經歷過一個咁悽慘的童年……唔好意思啊,要你勾番起d咁傷痛既回憶添。」

「唔緊要,都過左咁耐啦。」阿詩輕搖了一下頭,然後說 :「我同莉芙依家生活幾好咪得囉。」

我點點頭 : 「咁你繼續講埋落去啦。」

「嗯。」阿詩望了過來對著我說。

「自從平安夜個日開始,個個『夢』就好似連續劇咁幾乎每一晚都會係我腦海裡面上演。」

「一開始既時候個夢就好似平時其他夢咁,一訓醒就會忘記得一乾二淨,所以我都不以為意 ; 但隨住發夢既次數越黎越多既時候,個個夢就開始變得越黎越清楚深刻,最後仲令到我有一種曾經發生過的真實感覺。」

「本來我因為唔想身邊既人擔心,所以都無打算同其他人講呢件事。」

「但點知就係貓義工籌備個一日,係我同你講解完摸貓貓的步驟之後,夢裡面男孩的身影居然有一剎那同你重疊起上黎。於是乎個個時候開始我就係到諗,或者一切的事件其實都係源自於------我同埋你。」

「你仲記唔記得個陣時你無啦啦跑左去廁所?個一下你驚惶失措既表現,幫助左我更加確定到心裡面的推斷。於是乎個陣時既我就萌生出一個大膽既假設------」

阿詩堅定地望著我 : 「你或者同我一樣,都發過個個『夢』。」

「直到去琴晚,得知道夢裡面既男孩真係叫做姬仔既時候,我以往的推斷終於可以得到證實。」

「所以當我一起身之後,我就即刻打左俾你,約你出黎傾喇。」

聽完阿詩的說話之後,我開始沉思起來消化著剛才接收的資訊。

老實說,若果不是因為夢的最後提及到我和莉芙的名字的話,其實我是絕對不會相信這夢裡的片段會是跟我,或是跟莉芙阿詩有關的。

一來,是因為我腦海裡從來沒有對這個夢的記憶 ; 二來,是因為夢中的女孩曾提及她是獨生女,一直也沒有姊妹的 (包括同父異母的也沒有,她只有一個弟弟)。

況且再加上阿詩剛才提及的補充資料 (關於她和莉芙的身世) ,也是與夢境互相不吻合的。

不過,這純粹只是以正常方向思考得出的結果。

事關在平安夜那一晚,我遇上了聖誕老人,而且繼承了他的職位。

換言之倘若真的根據阿詩所說般,她也是在平安夜之後才開始感到異常的話,那麼惟一的解釋就是------

這個夢,其實就是肥老伯把能力交給我後產生出的副產品。

但這樣問題就來了。

究竟這個漣漪,是無心還是有意的呢?

如果是無意的話也罷了,但若果是有心的呢?

夢的意義何在?它是真實的嗎?

為何夢裡的是我和莉芙,但現實卻是我和阿詩?

為何夢裡只有一個女孩,但現實卻有兩個女孩?

最可惜的是肥老伯經已不在人世,因此再沒有機會問到他以上的問題。

嗤……肥老伯,你也是夠狠的,直接把一堆沒解的問題都拋了給我就自己離開了。

你好歹也給我一點提示,一點幫助呀!!!

……

慢,慢著。

幫助?
「我既責任就係輔助聖誕老人執行佢既職務!」少女莞爾一笑。「我個名叫做莉芙,王莉芙。」

「以後多多指教喇,Santa!」

「唔可以呀!」莉芙焦躁的說。「除夕倒數放煙花咁靚,呢d咁好機會點可以晒左佢!!!」

難道……難道莉芙一直也知道關於那個夢的事?!

果然不出我所料,整件事與我、肥老伯、阿詩、莉芙,一定有著必然的關係。

天外之音 : 屌,洗撚你講咩,所有讀者都知啦。

我 : ……我係到正經緊呀,你嘈D咩呀,番去訓覺啦!

嗯,無錯。

所以我依家一定要去做既事,就係搵莉芙問清楚來龍去脈。

不過由於整件事牽涉左聖誕老人係裡面的關係,所以我盡可能都唔想阿詩接觸到,如果咪到時就有排解釋。

於是乎係沉思片刻過後,我就隨即對著阿詩開口道 : 「係呢阿詩,成件事你有無同過其他人講?比如係話莉芙咁?」

「無啊。」阿詩回答 : 「就好似我頭先所講咁樣,我唔想身邊既人,尤其係莉芙呢個細妹擔心。」

「況且……」阿詩抿了一下嘴唇。「就算我真係想講,其實我都唔知應該點開口。」

「唔通要我同莉芙講話 : 『家姐我發夢夢到你同我性格身世五五波咁mix埋左變一個人,然後係臨離開兒童院個個平安夜遇到姬仔,一齊養左隻貓叫阿萍,最後就俾車撞』咁樣?」

此刻阿詩一臉迷惘地訕笑說 : 「到時候實會俾莉芙笑我,話我好幫夢裡面隻貓改埋同自己阿媽一樣既名都似啦。」

我苦笑了一下 : 「哈哈,你都識講係夢啦,d野mix埋一舊舊唔出奇既。」

咪住。

「咩話!!!?」我是真的大叫了出來,整個人同時驚訝地站了起來。

「嗯?」阿詩不解地望著我。「做咩咁大反應?」

「咪……咪住先……」我沒法相信地乾笑著。「你話你媽咪叫做咩名話?」

阿詩眨眨眼睛。

「阿萍囉。」

「不過呢……唔知點解我好似見到我死左既老婆同緊我揮緊手,呵呵。」肥阿伯開始自言自語起上黎。「好耐無見喇阿萍……仲記唔記得我地係點樣識?我地……」

「妖!」係呢個moment我終於忍唔住燥底左一下,直接兜巴車左落去佢塊面到。

……

我雙目放白仰望天空碎唸著。

「哈哈……肥老伯……你都玩得我透徹喇……哈哈……」
家姐我發夢夢到你同我性格身世五五波咁mix埋左變一個人,然後係臨離開兒童院個個平安夜遇到姬仔

將句野改做
"家姐我發夢夢到你我性格身世五五波咁mix埋左變一個人,然後係臨離開兒童院個個平安夜遇到姬仔呢個人"
既話唔知點解會好好rap
家姐我發夢夢到你同我性格身世五五波咁mix埋左變一個人,然後係臨離開兒童院個個平安夜遇到姬仔

將句野改做
"家姐我發夢夢到你我性格身世五五波咁mix埋左變一個人,然後係臨離開兒童院個個平安夜遇到姬仔呢個人"
既話唔知點解會好好rap

好撚正
花了好一輪時間才把剛才驚訝的反應給蒙混過去的我,現正與阿詩走了到附近的M記。

我們一邊吃著早餐,一邊互相確認著大家發的夢是不是完全一樣。

當然,去到最後,任何細節也像是倒模一般。

我咬著一口豬柳強,望向電話上面的時間顯示 : 「上午8時半。」

「咁我地依家應該點做好?」阿詩問道。「雖然夢既真確性仲有待商榷,但既然同時發生得係我同你身上,應該點都有D意思掛?!」

脫下了大褸的阿詩,裡面只穿著了一件上學用的深藍色過頭粒冷衫 (裡面應該仲有打底既) 配上一條純黑運動長褲,與她平日精心的裝扮比較起來更別有一番風味。

看來阿詩今早出門口的時候,應該真的是挺匆忙呢。

「其實我地係咪點都應該同莉芙講聲好D?」阿詩帶著點憂心說 : 「始終夢裡面有莉芙個名,而且係我既視角睇起上黎,架白色跑車好似真係會撞落我到,亦即係莉芙身上咁。」

望著眼前如此坐立不安的阿詩,位於我內心深處雄性的保護本能瞬間被牽引了出來。

「放心啦,個個夢黎架姐,唔係真既。」我溫柔穩重地望著阿詩說 (自己覺得) 。「所以莉芙佢唔會有事架,你唔洗太擔心。」

我輕揉著右手腕的印記繼續道 : 「至於莉芙個方面一於交俾我啦,我一陣間見到佢既時候就會搵機會同佢講。」

對,除了關於夢的事之外,這一件事情更是非問莉芙不可的。

阿詩聽罷,眉心的皺紋才稍為放鬆了下來。

「嗯,咁就麻煩晒你喇。」阿詩苦笑說,然後繼續吃她的早餐。

誰知道就在這個時候。

「唔係喎咪住先。」阿詩先頓了一下,接著徐徐放低了手重新望著我 : 「你岩先話……一陣間見到佢既時候?」

「嗯啊。」我不以為然地點點頭。

阿詩更是疑惑地望著我 : 「但佢一陣明明約左我同小生去行街架喎。」

「係呀。」我正要把後續說下去 : 「咁跟住……咦。」

…..仆街了。

我唔記得左我同佢地應該係玩偶遇架!!!

「屌,最衰都係個夢累事……」我暗自苦惱道。

「咳咳。」阿詩徐徐放下了刀叉,然後一下子把身體朝著我哄前!

雖然隔住了一張枱面,但阿詩還是刻意哄近我的臉,使我與她的距離瞬間只剩下不足數十厘米,甚至能夠嗅到她身上的牛奶香味。

「欵……哎?!」我的臉頓時通紅得像個滾水茶煲一樣。

阿詩抬起頭來與我對望著,眼神鋒利得可以把石頭切成碎片。

「既然你知道我地會出街既話,咁點解你又會講得出一陣見莉芙呢句說話架呢~~~?」阿詩奸笑了一下。「精精地既就好從實招來,如果唔係既話?嘻~~~嘻嘻~~~」

「好……好恐怖……」我臉青口唇白。

我真的該懷疑一下自己為什麼會愛上了這個女人足足整個中學生涯之久。

在阿詩如此強硬的攻勢之下,我只好把真相給說了出來 (淨係講左話偶遇) 。

「嗯……」阿詩點點頭。「目的呢?係咪想同莉芙趁機去私奔,然後瀨低我同小生兩個?」

……真不知道該說你聰明還是笨好了。

「er……都算係啦……哈哈……」我抓抓頭胡說道。

「仲笑!」阿詩不滿道。「竟然諗住除夕倒數扔低我同小生,然後你地兩個就好似個夢所講咁自私去拍拖睇煙花!」

「邊到夠膽丫!」我急忙補救道。「我地只係諗住兩個偷偷地去食晚飯,然後再join番你地一齊去睇煙花咋!」

「真係?」阿詩疑問道。

「真!」我像個傻仔般猛點著頭。「仲真過個夢添呀!」

「嗯……」阿詩笑了出來 : 「咁又真係幾真喎,哈哈!」

「梗係啦!」看到她的反應我這才放鬆了下來 : 「呼……」

「好啦!」阿詩引回我的注意。「見在你坦白從寬,我都無謂拆散一對情侶想撐枱腳既願望姐!」

「我一於就配合你地,扮乜都唔知然後一陣偶遇啦!」

阿詩鄭重地說 : 「記得啊,到時食飯既時候,一定要幫我同莉芙講番個個夢既事!我諗如果係你講既話,佢應該會稍為認真D既,55。」

……

點解成件事既發展會變成咁。

換言之即係話,今晚我要先同阿詩夾戲約莉芙單拖食飯,之後join番阿詩小生之後又要同莉芙夾戲約阿詩單拖睇煙花……

哈……哈哈。
20/2 今晚毒男有約,未必出
在送阿詩歸家的路上,我簡而精地把自己的故事概括給了她聽。

「原來你都唔係比我地好得幾多咋喎……」阿詩表現出一絲同情。「sorry啊,無啦啦要你講番d咁唔開心既野添。」

「哈哈,乜你句說話咁似頭先我講個句既。」我不自覺笑著。「學你話齋,d野都過左去啦,依家我活得開心咪得。」

阿詩聽罷問道 : 「但你同我地唔同,你屋企直到依家都仲未有改善喎!乜你仲會覺得開心咩?」

「嗯……」我思考了一下。

正如阿詩所說的一樣,在家裡我真的沒有感到開心過,從前是,現在也是。

然而我現在的人生,卻比以前過得更開心。

這是因為……

「我會覺得開心架。」我側望向阿詩 : 「咁係因為------」

「我所擁有的,比起我所失去的來得更加多。」

雖然我失去了一個美好的童年,也從來沒得到過一個平凡的家庭,甚至曾經是一個行屍走血,事不關己,毫無生氣的青少年。

然而此刻,我卻擁有一個好兄弟肥佬,一個逐漸拉近關係的戀愛對象阿詩,還有就是------

一個改變我性格,改變我行事作風,使我的生命再次充滿活力,充滿笑聲的少女。

「早晨啊。」一名少女正騎在我的被單上微笑說。「Santa <3」

莉芙。

「嘩!」阿詩聽到我的說話之後一臉俏皮地望著我。「姬哥有左莉芙妹妹既愛情滋潤之後果然係唔同d喎,連講野都比起之前越黎越有味呀!」

我隨即害羞的說 : 「喂喂喂,我真係要更正番先,我同莉芙無拍拖,亦都唔係你諗咁架!」

阿詩逗笑了一下 : 「最弊係神女有心,襄王都有夢呢!快架喇快架喇!」

「啊你真係呢……」我沒好氣地嘆了一口氣。「都未見過人咁落力推自己阿妹俾人既。」

「我阿妹筍盤黎架,追到既話你執到啦!」阿詩一貫剛才俏皮的風格 : 「不過如果俾我知道你對我阿妹唔好既話呢,我實會對你唔客氣架,呵~~~呵呵~~~」

「……」我冒了一頭冷汗。

如果唔係親身經歷既話,我真係唔信眼前呢個會係我所認識的冷酷女神阿詩囉。

但調番轉諗,或者……呢個先係阿詩真正的性格?

如果真係咁既話,咁佢同莉芙的性格都真係幾相似,哈哈。

我地一直有傾有笑咁樣行,穿過了商店區來到了純住宅區,最後終於黎到一個屋苑的正門口。

「到喇。」阿詩望著我莞爾一笑。「多謝你同我講咁多關於自己既野,又送我番屋企。」

「哈哈,都唔係咩大件事姐,唔洗講多謝既。」我腼腆地抓了抓頭。「你快D上番去休息啦,我地陣間見。」

「嗯。」阿詩點點頭,然後準備揮手別去。

然而就在此際。

「家姐……Santa!?」

一把熟悉的甜美聲音,恰好從後方不遠處傳來。

於是乎我和阿詩立即把頭轉過去,然後同時驚訝了一下。

當然,我的驚訝何止是一下。

我望著眼前這位穿著輕便家居服,手挽著一袋早餐外賣的少女,一時間不知如何應對。

「莉……莉芙?」

停係呢個位仲夠膽有約唔出
巴打作得好好睇 聽講巴打你今年考文憑試喎 俾心機 如果真係影響到 咪考完試再出故囉
利申 巴打所有既故都睇過 全部都好好睇
肥佬老婆係呀萍
呀詩呀媽係呀萍
個隻貓貓係呀萍
兩人既夢主角唔同
莉芙係聖誕老人助手
識用魔法既莉芙
一開始中意呀詩既男主
男主發夢細個同莉芙一齊揍呀萍
呀詩發夢比車撞
假如呀詩=莉芙
咁好有可能係莉芙(夢中呀詩)比車撞死左
之後肥佬用魔法令佢復活一直係身邊守護緊男主
然後肥佬死左就作為一個契機出返黎幫男主溝呀詩
咁男主呀詩繼續發掘落去會知道莉芙死左
咁佢咪會消失囉
肥佬老婆係呀萍
呀詩呀媽係呀萍
個隻貓貓係呀萍
兩人既夢主角唔同
莉芙係聖誕老人助手
識用魔法既莉芙
一開始中意呀詩既男主
男主發夢細個同莉芙一齊揍呀萍
呀詩發夢比車撞
假如呀詩=莉芙
咁好有可能係莉芙(夢中呀詩)比車撞死左
之後肥佬用魔法令佢復活一直係身邊守護緊男主
然後肥佬死左就作為一個契機出返黎幫男主溝呀詩
咁男主呀詩繼續發掘落去會知道莉芙死左
咁佢咪會消失囉

留意番 肥佬同肥老伯兩條友黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞