《我一個唔留神,撞死左聖誕老人?!》【斬掉重煉版本】

825 回覆
128 Like 9 Dislike
santa真係好蠢 小生你依隻可憐蟲,嘻
屌你唔用魔法既

主角成日獨善其身對所有野愛理不理咁,好難有機會用到魔法姐
以主角呢d 愛理不理既性格 就算比佢溝到手 都唔方長啦 江山易改本性難移 佢好快就會對人冷淡架啦 睇佢個勢又話要追詩 但係轉頭又唔比小生溝 莉芙 咁強佔有慾害死佢
屌你唔用魔法既

主角成日獨善其身對所有野愛理不理咁,好難有機會用到魔法姐

再唔用就冇機會會
留名支持
lm兩個一齊服待 sweet end
傾多左一陣計,我同阿詩就徐徐走番入去餐廳裡面。

「轉賬轉咁耐架!」莉芙帶點稚氣道。

「個到好多人麻!」阿詩偷偷望了我一眼微笑說。

「係囉,好多人!」我連忙和應。

「um……好啦咁。」莉芙不自覺微微鼓起了腮子,睇起上黎就好似有d嬲嬲豬咁。「你地快d坐番低一齊傾計啦,我同小生岩岩講緊個日貓義工既成果!」

我左望望阿詩一眼,右望望莉芙一眼。

「夾心餅唔易做啊……」我暗自嘆了一口氣 : 「唉。」

過多左無幾耐,肥佬就攞住幾碟野食由廚房行出黎。

「各位有野食喇!」肥佬說。

「好耶!」莉芙率先開聲。「我一早餓到腳仔都軟埋喇!」

等到安頓晒d餸菜肥佬都坐低埋之後,我地終於開始食野喇。

係成班人專心食緊野既時候,肥佬掃視左一下我地既表情動態,然後哄左個頭埋黎我耳邊。

「喂。」肥佬悄悄道。

「咩?」我嘶咬著一口牛扒。

「岩先我走左之後發生左d咩事?點解個氣氛好似好番咁多既?」肥佬瞄了我一眼。「尤其係你啦,對住個個咩小生完全無晒敵意喎!」

「哎,留意番,我就從來無當過佢係敵人既。」我奸笑著。「因為我地之間根本無需比拼,呵呵。」

「風騷得你丫。」肥佬拿我沒法子地笑了一聲。

就係呢個時候,坐對面既莉芙亦都加左把口埋黎。

「喂,你地兩個靜雞雞咁係到講緊d咩小秘密啊。」莉芙天真地笑說。

我別過頭來害羞地回答 : 「無講咩呀,哈哈。」

唔知點解,雖然我同面前呢一班人 (除左肥佬) 只係識左無幾耐,但對住佢地既時候,就總係會有一份莫名的親切感同埋熟悉感。

我講緊既當然唔係小生呢個不速之客啦!

我講緊既------

我環顧著周遭的人,然後把視線落在眼前兩位少女身上。

咪就係佢地囉。

阿詩一直以黎都係我的戀愛對象,初初對住佢既時候我甚至係怕羞到唔敢同佢傾計,只有默默從遠處觀看佢既身影,所以彼此之間陌生的感覺一直都存在。

然而直到去平安夜個晚同佢有左真正既溝通交流之後,我地之間既距離係短短幾日之間就拉近左多。

雖然佢係因為想保護莉芙而曾經對我處於警戒狀態,但至少……佢依家對我幾nice呀!

而且當同阿詩真正相處過之後,我先發現原來係佢既冷靘之中仍然存在一點點俏皮,令我對佢既好感又上升左一大截。

不過講到尾,最重要既係------

點講好呢……我依家對於阿詩個種心跳既感覺……總係有d似層相識咁。

唔知我係邊到有過呢個感覺呢。

至於莉芙……哈哈,呢個女仔我都真係唔識點形容佢。

有d稚氣,有d天真,有d爛漫,有d可愛,有d摸佢唔透,但又好想去接觸佢,了解佢。

雖然我只不過係平安夜以後先至認識到莉芙,但就係一見面與她一雙碧藍色的眼睛對望時,已經令我覺得呢個女仔將會令我人生有好大改變。

咁結局當然好明顯啦,我做左聖誕老人,一改以前咩都唔理既性格,甚至去埋做義工,真係唔簡單。

對住莉芙個種心跳既感覺,同對住阿詩既時候一d都唔同。

我會形容呢種感覺為……令我好想呵護佢,佔有佢既衝動。

咁所以一句講到尾喇喎,我呢……

真係唔識揀。

Rip。
呢一餐飯係一個友善既氣氛帶動之下,總算完美落幕。

「多謝你呀肥佬!」莉芙微笑說。

「邊到洗多謝呢,我番呢到計數有得平麻。」肥佬自滿地抓了抓頭。「咪當今次係我既,下次大家出黎食野再俾囉!」

「好呀。」阿詩亦含笑點頭答謝。「有機會我地再約你同埋姬仔出街玩啊。」

「嗯,一言為定啦!」肥佬連忙回答說。

大家估得無錯,我地既肥佬今次好慷慨咁請左大家食飯。

留意番,當中唔包括我在內。

係呀,佢連小生都請,就係唔請我!

呢D咪兄弟囉!

「既然係咁既話唔阻你地做野喇,我地三個走先,有緣再見!」小生又向我發起挑戰。「莉芙阿詩,我地行囉。」

「屌你……」我喃喃自語道。「最衰我真係留低要做野,如果咪?點會咁易俾你得逞呀!」

此時莉芙徐徐來到了我面前。

「Santa番工要加油喇!」接著莉芙稍為哄前左個身悄悄說 : 「岩先同家姐出去開唔開心先!」

我思考左一陣點答之後示意莉芙繼續哄前來。

於是乎莉芙打側左個身將哄左隻耳仔埋黎。

「呢……」我做緊一個悄悄話的動作。

「嗯嗯!」莉芙說。

我噗嗞一聲笑左出黎之後講 : 「八掛。」

「車!」莉芙被我耍得當堂臉泛著微紅。「傻瓜!」

呢個時候我先注意到,原來小生一直企左係後面目擊晒成件事,然後一肚悶氣咁望住我。

唉,算啦,話晒佢咁慘,我都係有番D良心好D。

「我講笑咋。」我微笑說。「好啦你地閃先啦,我同肥佬要做野喇,今晚再傾。」

「今晚我實會咬住你唔放,要你講番頭先發生咩事架!」莉芙稚氣的說。「話晒我都係幫緊你架麻,咁唔俾面!」

「Okay okay,今晚答你!」我搞gag咁講。「有機會既話,呵呵。」

「車!」

同眾人道別以後,餐廳徐徐回復一片寧靜…..啊唔係,其實都係依舊咁吵鬧。

「yeah!!!」在旁的肥佬大聲叫左出黎。

「搞乜撚?」我俾佢嚇左嚇。

「正呀,今日真係好開心呀,好滿足呀!!!」肥佬做緊一個「osh」的動作。「如果以後都有機會你話幾好呢~~~」

然後肥佬就用一雙期待的眼神望住我。

「有機會,實有機會架~~~」我望住肥佬露出一個奸狡的表情,朝住佢步步踏前進迫 : 「嘻……嘻嘻……」

肥佬個樣開始驚起上黎 : 「冷……冷靜D先……大家咁熟,唔洗------」

「講多無謂,接招啦!」我雙眼頓時變成紅色。

「啊……」肥佬一臉蒼白。

「啊!!!~~~~」

……
我!要!哂!
啊肥依啲咪朋友
選擇唔到咪 打孖上囉 有咩問題 誰說一山不能藏二虎
好好睇
真係好嬲,好辛苦打左成篇,部9電腦幫我連個WORD檔都刪走埋,我依家要慢慢係紙言同連登由頭COPY一次D字去個新WORD檔到,然後再補番我岩先打完既個篇文。

我屌你老母呀!!!
嬲呀,今日無文
真係好嬲,好辛苦打左成篇,部9電腦幫我連個WORD檔都刪走埋,我依家要慢慢係紙言同連登由頭COPY一次D字去個新WORD檔到,然後再補番我岩先打完既個篇文。

我屌你老母呀!!!

你中毒啊?
冷靜啲 嬲完就好出文喇
Work 入面冇backup?
姐係之前打落果啲成個del左?

佢無啦啦彈左個視窗出黎話修正我個文件檔 然後話修正失敗要重新開過 點知佢幫我重開之後就話找不到文件檔 然後我係成隻手指裡面搵都搵唔番

用左個啲咩documents recovery去搵,結果搵到啦,但修復唔番

佢無啦啦彈左個視窗出黎話修正我個文件檔 然後話修正失敗要重新開過 點知佢幫我重開之後就話找不到文件檔 然後我係成隻手指裡面搵都搵唔番

用左個啲咩documents recovery去搵,結果搵到啦,但修復唔番

成份文冇左 加油
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞