《我一個唔留神,撞死左聖誕老人?!》【斬掉重煉版本】

825 回覆
128 Like 9 Dislike
芷翹 又係邊個後 洛仔又係邊個
珞仔老是常出現

芷翹拍拖了 男友非珞仔
我記得啦 芷翹 條仔唔係珞仔。。。。 咁樣咪同個故唔同囉
珞仔老是常出現

芷翹拍拖了 男友非珞仔

係唔同啊 因為我講緊既係現實既珞仔同芷翹
珞仔老是常出現

芷翹拍拖了 男友非珞仔

巴打 唔好唔開心啦
珞仔老是常出現

芷翹拍拖了 男友非珞仔

巴打 唔好唔開心啦

推多野
文呢
莉芙別過我的視線後,側著臉低頭細語。

「傻瓜。」

「……哎?」

在我還沒有及時反應過來莉芙所說的話之際,她就已經瞬間轉移到另一個話題上。

「我地快D行啦!」莉芙淡淡然道 : 「佢地依家係商場裡面睇緊衫,等緊我番去架。」

「……嗯啊。」我腼腆的點點頭。

於是乎我和莉芙就起程步入了朗豪坊。

然而在一路上,我們也維持著「莉芙前我後」的狀態前行,彼此既沒有說話交談,亦都沒有眼神接觸。

我就這樣默默跟隨著莉芙的步伐,從後一直注視著她的背影。

「點解我硬係覺得你好似想要避開我咁既……」我喃喃自語。

「莉芙。」

來到了某間大型服裝店的門口向裡面眺望去,阿詩和小生的身影就經已隨即映入眼簾。

莉芙同樣注視著前方然後跟我說 : 「我岩岩同佢地講我係去廁所,咁所以一陣間入到去個陣我地就一齊夾好口供話係係門口撞到啦。」

「哦,好既。」我表面上雖然係到應緊莉芙,但心底裡其實仲思考緊莉芙依家對我係咪有D避忌。

就係咁,我地兩個終於入左去舖頭裡面,徐徐來到阿詩和小生的背後。

「家姐,小生,睇下我岩先撞到邊個!」莉芙活潑的語氣與剛才的簡直是判若兩人。

阿詩和小生聽罷一起轉過頭來望向莉芙,接著便察覺到站了在她身旁的我。

今天的阿詩穿著了一件男朋友style的加大碼牛仔碎布外衣,把她整個冷酷的形象都給掩蓋了,取而代之的是一種小鳥依人的感覺。

反正怎樣穿也是同樣美麗就對啦。

呵呵。

瞧向旁邊的小生,他穿起了一身斯文的打扮配上一副幼絲框眼鏡,看來是想走文青路線吧。

不過反正他怎樣穿也好,莉芙也不會喜歡上他就是喇!

呵呵。

聰穎的阿詩看來應該是一早就猜測到我來這裡的時機了,因此她看到我之後一來便先打了一個「OK我黎接戲!」的眼色,然後才扮出一個驚訝的表情。

「欵,姬仔?!」阿詩雙眼瞪大的樣子非常逗趣,但卻不得不佩服她的演技還是挺自然呢,哈哈。「點解你會係到既?!」

「無啊,我同莉芙岩先------」我輕輕抓著頭正打算說起講稿的時候眼神不經意地掠過了小生一下,誰知道他一臉緊張的表情卻使我快要笑出來。「咳咳,無呀,我同莉芙岩先係廁所出面撞到咋麻。」

阿詩繼續替我助攻 : 「又會咁岩都有既,睇黎你地都幾有緣喎。」

「我地先無緣囉!」莉芙急忙地解釋 : 「我地之不過係……係真係咁岩撞到咋……嗯。」

雖然我知道莉芙只不過是因為不想阿詩誤會所以才說出這一番話,但不知為何在我的角度聽下去,卻總感到一絲絲的酸溜溜。

「喂姬仔,乜咁岩呀!」這時小生才reboot好整個人,徐徐加入了話題。

他強顏歡笑拍拍我的肩膊 : 「你係咪約左frd去倒數,咁岩經過呢頭?」

「唔係啊。」我淡淡然道。「我自己一個人出黎行街咋。」

「嘩,又會自己行到黎旺角仲要撞到我地丫,真係『好橋』喎!」小生語帶雙關的挖苦著我。「咁唔通你今晚未有約?」

「係呀!」我毫不輸掉霸氣斬釘截鐵道。「還掂咁岩撞到,相請就不如偶遇,一於今晚一齊慶祝呀,你地話好無呀?」

小生聽罷立即瞪了我一眼,看來他確實不只是虛有帥氣的外表,而且腦袋還是運作得挺快,應該是一早就預計到我出現的目的呢。

「咦都好喎!」阿詩和應道。「反正我地仲未諗一陣間夜晚食乜野,咁多個人四個人一張枱食咩都開心d啦!你話係咪喇莉芙?」

在剛才對話的時間裡莉芙雖然看似一直也在聽著,但其實她的眼神早就已經出了竅不知到哪兒去了。

因此在阿詩叫她的名字之後,莉芙才從發呆中清醒過來。
「哎?!」莉芙一臉慌亂地掃視著大家,但去到望著我的時候卻立即縮開了視線。

「你發咩吽哣啊!」阿詩苦笑了一下。「我地講緊好唔好join埋姬仔一齊玩啊。」

莉芙不經思考的立即點頭答允 : 「好,梗係好啦!好啊。」

小生雖然是感到不甘情願的,然而大勢所趨,他也只好向現實低頭嘆了一口氣。

「咁其實多個人又真係好玩d既。」他無奈地說。「好啊,let’s play together。」

「咁就掂晒啦!」阿詩又對我打左個眼色。

我勉強的苦笑了一下,然後側望向身邊的莉芙。

誰知此時莉芙彷彿感受到我的視線似的,竟然同樣不自覺地望了過來。

於是乎我倆的目光又再一次接上了。

可惜的是,這情景只存在了半秒之多罷就伴隨著莉芙把視線移開而消失了。

阿詩和小生似乎都察覺到了我和莉芙之間的異樣,因此均展露出一個生硬的表情。

「欵我有D想食雪糕!」阿詩嘗試打破這個尷尬的場面。「莉芙你食唔食?」

莉芙聽到甜品的呼喚之後瞬間變回原來開朗的模樣 : 「好呀~~~!!!」

「咁我地行啦!」阿詩徐徐撓著莉芙的手臂引著她前行。

等到她們走在我前方,我才和小生一起啟步。

「呼。」我稍為鬆了一口氣。

「乜你之前唔係好威架咩,做咩今日咁失策啊。」小生居然光明正大的跟我說著莉芙的事。「咁樣俾機會我我會領情架喎。」

「鬼想俾機會你。」於是乎我也沒遮沒掩很自然地訴說著。「你睇住黎啦,我實會搞番掂。」

「哈哈。」小生說 : 「雖然我好唔想咁講,不過……」

「希望你搞得番掂啦。」

「下?!」我雙開瞪大望向小生。「乜你唔係------」

「哎等等先,唔好搞錯D野。」小生解釋道。「我希望你搞得番掂呢,就唔等於我想放棄既。」

「咁點解……」我一頭霧水。

小生一直注視著莉芙的背影,淡淡然的說 :「咁係因為……」

「我唔想見到莉芙佢唔開心。」

他繼續說 : 「坦白講,其實由我識左莉芙咁耐去到依家,佢呢個咁忐忑既樣我都係第一次見。」

「雖然我唔知道你同莉芙之間發生左咩事所以先令到佢變成咁。」

「不過,既然個個人係你既話------」

「我相信亦只有你,先可以令莉芙再次會心咁笑番出黎。」

我默默望著眼前的小生,心裡面有無數的想法不斷湧出來。

雖然站在情敵的角度來看,小生的確是一個討厭的存在,使我經常在口裡喃嘸咒罵著他 ;

可是如果理性分析一點來看,我之所以會如此討厭他,恐怕其實是因為我心底面裡也由衷覺得……他是一個值得我重視的對手吧。

單單是從小生剛才的神情以及說話裡,我就經已完完全全的感受到他對莉芙的愛。

那是一種惋惜,珍惜,痛惜的愛。

那麼我呢?

我對莉芙又有著一種什麼的情感?

那是愛嗎?還只是一種好感?

對比起小生對莉芙那種單一直白毫無忌諱的愛,我……

實在是自慚形穢。
唔好係sad end啊 莉芙
肥佬老婆係呀萍
呀詩呀媽係呀萍
個隻貓貓係呀萍
兩人既夢主角唔同
莉芙係聖誕老人助手
識用魔法既莉芙
一開始中意呀詩既男主
男主發夢細個同莉芙一齊揍呀萍
呀詩發夢比車撞
假如呀詩=莉芙
咁好有可能係莉芙(夢中呀詩)比車撞死左
之後肥佬用魔法令佢復活一直係身邊守護緊男主
然後肥佬死左就作為一個契機出返黎幫男主溝呀詩
咁男主呀詩繼續發掘落去會知道莉芙死左
咁佢咪會消失囉

留意番 肥佬同肥老伯兩條友黎

肥佬伯囉屌

我就覺得女孩身世篇果度果隻貓其實就係莉芙 而果女孩就系阿詩,如果咁就吻合到姬仔果度記憶(得弟弟 無妹妹 同埋佢遇到果女孩ge特徵係同阿詩一樣),而果日咁岩又平安夜就實現左阿詩個願望 (隻貓識講野就好 sorry for 1999 btw 莉芙唔好走
肥佬老婆係呀萍
呀詩呀媽係呀萍
個隻貓貓係呀萍
兩人既夢主角唔同
莉芙係聖誕老人助手
識用魔法既莉芙
一開始中意呀詩既男主
男主發夢細個同莉芙一齊揍呀萍
呀詩發夢比車撞
假如呀詩=莉芙
咁好有可能係莉芙(夢中呀詩)比車撞死左
之後肥佬用魔法令佢復活一直係身邊守護緊男主
然後肥佬死左就作為一個契機出返黎幫男主溝呀詩
咁男主呀詩繼續發掘落去會知道莉芙死左
咁佢咪會消失囉

留意番 肥佬同肥老伯兩條友黎

肥佬伯囉屌

我就覺得女孩身世篇果度果隻貓其實就係莉芙 而果女孩就阿詩,如果咁就吻合到姬仔果度記憶(得弟弟 無妹妹 同埋佢遇到果女孩ge特徵係同阿詩一樣),而果日咁岩又平安夜就實現左阿詩個願望 (隻貓識講野就好 sorry for 1999 btw 莉芙唔好走

如果佢兩個由始至終都係姐妹咁樣 點都唔會走架wo最多冇曬記憶架姐
如果佢兩個由始至終都係姐妹咁樣 點都唔會走架wo最多冇曬記憶架姐

真係既?

真係既?

係就好la
你係咪傻嫁

真係既?

求下你唔好亂嚟

真係既?

係就好la

啊!!!!

真係既?

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞