《我一個唔留神,撞死左聖誕老人?!》【斬掉重煉版本】

825 回覆
128 Like 9 Dislike
留名
幾時出新故
睇過睇多次留名
留名
I am here
「早晨啊,Santa!」少女對著我笑說。

依家的佢正坐在我的被單上面,使我不得不把她從腳到頭掃視一次。

少女她正身穿著杏色靴黑短褲白T-shirt,膊上繫著一件賦有聖誕節風味的紅色披肩 ; 雖然無同佢有肌膚接觸,但就咁睇都睇得出佢好白滑 ;

再望上D,一副純品美麗的臉孔配上一襲及肩的杏色菇菇短髮,盡顯出佢天真無邪的個性 (我估姐) 。

最後亦是惟一令我完全抽不開視線的,就是她的雙眼。

那雙碧藍清澈,彷如藏著整個海洋的眼睛。

然而無論點都好,一句講到尾------

依家究竟發生緊d咩事呀!!!

「嗚啊!」我就好似俾人污辱完咁即刻將被單拉到上下巴。

俾我突然咁拉一拉,少女成個人失去重心坐左落去床尾的位置。

「哎喲哈哈!」少女傻傻的笑道。

「笑笑笑,笑你呀媽瀨屎呀笑!」我心情仍未平復下來。「你邊位呀小姐,點解無啦啦會出現係我張床上面?!」

「你問點解啊……」少女想了一想。「因為呢個係我既責任囉!」

「下?!」我完全聽唔明白少女講既野。

「簡單d講~~~」少女望著我說。「我既責任就係輔助聖誕老人執行佢既職務!」

「我個名叫做莉芙,王莉芙。」少女莞爾一笑。

「以後多多指教喇,Santa!」

我聽完少女所講既說話之後,才回憶起聖誕老人既事。

於是乎徐徐我舉起右手,才發現印記真的仍存在。

我驚嚇道 : 「即……即係之前發生既事係真既?」

「係啊,伯伯佢走左喇。」少女的表情掠過一絲失落後,好快又打起精神來笑說 : 「不過唔緊要架!因為我一早就有晒心理準備,所以只要伯伯走既時候開開心心就好!!!」

雖然對於伯伯的離去我唔多唔少都感到有D惋惜 (應該有),不過以上所有野對於依家既我黎講都已經唔重要。

事關我既人生已經「玩撚猿」。

點解?

因為我岩岩留意到窗外的陽光經已透過百葉簾的隙縫照射到室內的每一個地方。

於是乎我攞個鬧鐘落黎一睇 : 10點37分,25 DEC。

咁即係咩意思?

咁即係話……

「我屌!!!」我流住馬尿大喊。「我架單車同埋我盒乾炒牛河配凍檸茶呀!!!」

呀唔係講錯左,再黎過。

「嗚呀我屌!!!」我流晒眼淚大叫。「我錯過左同阿詩講電話,仲有聽佢同我講『聖誕快樂』既機會啊!!!」
上面個篇開始第二章黎,copy漏左sor
留名
四字留名
「阿詩?」莉芙聽罷疑問道。「邊個黎?」

「阿詩佢……er……」我稍為思考了一番。「係我既同學。」

雖然講就係咁講姐,但其實阿詩係我心目中,又點只係「同學」咁簡單呀。

阿詩佢其實係我地級裡面數一數二既女神黎。

一紮天然黑色的馬尾配上清秀脫俗的臉容,再加上那一把彷似塗了蜜糖的聲線,實在係無懈可擊。

你可能會諗,試問我呢種平安夜街都無人約既毒男,又點會同一個女神級數的女仔扯上關係先得架?

咁你就真係有所不知喇,其實我同佢係有過一晚之緣!!!

你再問我究竟發生左d咩事?

哈哈。

遲下答你。

「唔得!」我喃喃自語道。「咁難得先下定好決心諗住今個聖誕節同阿詩進一步拉近距離,試問我又點可以咁快就放棄!!!」

於是乎我隨即攞起部電話輸入阿詩的號碼。

然而當我輸入好佢的電話號碼之後,我又開始淆底了。

「依家先打去……咩氣氛都無晒啦。」我沮喪道。「咁打黎仲有咩意思呢……」

唉。

唔知道莉芙係咪睇到我個樣灰過舊磚既關係,佢稍為坐前左少少望住我笑說道 : 「開心D啦Santa!凡事Aal izz well!」

雖然有個靚女安慰自己係唔錯既,不過唔講就猶是可,一講就把鬼火!

雖然話就話阿伯臨走之前交付左「聖誕老人」呢個身份俾我姐,之但係成件事係咪都應該徵詢下我既意見先呢?

搞到依家好似咩都複雜晒咁。

一句講晒,呢D咁麻煩既野真係咪搞我。
於是乎我坐直了身子,與莉芙對望著說 : 「多謝你一番好意先,但其實我依家真係完全冇繼承『聖誕老人』呢個身份既打算。」

「所以你都係唔好叫我做Santa喇,叫番我個名『姬仔』啦。」

「仲有,你最好都係快快手搵過第二個繼承人吧啦。」

莉芙聽罷沒有正面回答我,只有笑說道 :「但係做聖誕老人其實好好玩架喎!」

「你既可以係天空到飛啦,又可以想變D乜出黎就變D乜出黎啦,」莉芙突然帶點挑逗說 (利申鳩噏) : 「而且……你仲可以有我呢個助手陪你做野添 <3 。」

雖然聽到最後個句說話之後我真係心動左一下想即場將眼前呢個美少女就地正法……咳咳,想即場應承莉芙做聖誕老人。

之不過好彩既就係我夠定力及時用番個上半身諗野,無俾美色引誘落搭。

「我唔理啦,總之我就唔想做!」我堅決的道。

莉芙聽到我這句說話的時候沒有太大驚訝,只是徐徐收起了笑聲低下頭來,眼神裡透出一點點的失望。

「真係唔好意思。」莉芙佢低著頭說。「無緣無故突然要一個平凡人被肩負起一個不知名既身份,又真係幾咁不負責任啊可。」

「就算呢個係伯伯佢既意願都好,其實成件事既決定權都應該要係你身上先岩。」

「但因為繼承既冷卻時間要一年咁耐,所以如果你真係想即刻將所有野變番正常既話……」

莉芙重新抬起頭來望著我說 : 「你只要用右手順序噠響四隻手指就得架喇。」

「咁樣就可以解除世界上所有的魔法,包括你手腕上面既印記。」

我聽罷反問道 : 「解除左之後呢?邊個做聖誕老人?」

「聖誕老人?」莉芙苦笑了一下。「咪就係一個家傳戶曉既故事囉。」

咁……咁即係話如果我擅自解除左魔法既話,聖誕老人呢個身份就會從此係世界上面消失?!

「唔……唔係掛……」我整個人愣住了。
老實講,比著係平時或者以前既我,呢D事不關己既野我真係唔會考慮咁多。

完全唔洗思考,我一定會直接噠響晒四隻手指解除印記,咁樣我就可以重新繼續自己平凡既生活,唔洗好似阿伯咁無啦啦揹個責任揹足七十幾年。

之但係好好笑既就係。

唔知點解係呢一刻,我竟然做唔出上述咁簡單既動作。

然後我的腦海裡面突然浮現出阿伯同我講既說話。

「終於俾我係臨死前搵到你喇!」阿伯微笑左一下。「真係太好喇……全世界既小朋友以後終於都繼續可以有聖誕老人送禮物俾佢地。」

如果因為我既自私,令到世上既小朋友係聖誕節既時候再無禮物收既話,我又過唔過意得去?

而且……

唔知點解,我竟然唔係好想眼前呢個女仔唔開心。

就在房間裡面的空氣寂靜了好一會兒之後,我深吸了一口氣說。

「咁啦。」從未試過做呢種角色的我,居然不自覺地結巴起來。「我……」

「嗯,你講啦。」莉芙回答。

從佢的表情睇黎,應該都已經打定晒心理準備。

於是乎我清一清喉嚨說道 : 「咳咳。我想講既就係……」

「我決左要做聖誕老人啦。」

「嗯……我明白既……」莉芙沮喪著。

當佢真正理解清楚我講咩之後,隨即驚訝得瞪大雙眼望住我大叫道 : 「咩……咩話?!」

「我話我要做聖誕老人呀。」我沒好氣道。
「咩話!!!」莉芙完全是一臉難以置信。「你講真架?!」

「係呀。」我說罷立即補充道 : 「不過!我只係因為唔想以後呢個世界再無聖誕老人,所以先暫且決定做住一年『聖誕老人代理』姐!」

我繼續講 : 「咁即係話係呢一年時間裡面我會負責晒聖誕老人要做既所有野 (雖然我都唔知係咩) ; 但同時,我亦都會去尋找合適既繼承人。」

「等到一年冷卻時間過左之後,我就會功成身退,以後聖誕老人既野全部都唔關我事!」

雖然我上面講左一大輪野,之但係好明顯莉芙係完全無聽過入耳,只有雙眼一直發光咁望住我。

「喂……」我沒好氣咁望番住莉芙。「你有無用心機聽架?」

「噗哧!」莉芙忍不住笑了出來,展露出雪白的牙齒。「有呀有呀。」

被她這樣笑了一笑,我竟然感到了少許臉紅耳赤。

天外之音 : 屌,毒撚真係毒撚。

我 : 收皮啦。

誰知就係呢個時候,莉芙突然哄前身過來!!!

於是乎我同佢係張床上面就只剩下不夠一個身位的距離。

「你……你做咩啊!!!」我大驚道。

咁近聞落去,我才發現到莉芙的身上原來散發著陣陣的茉莉花香。

「好多謝你呀,Santa……」莉芙微仰著頭與我雙目而視,而且抿了一下嘴唇。

嗚呀係咪痴線架,做咩無啦啦發展到去呢個地步!!!

「唔……唔得!我有阿詩架喇!!!」我心裡說不,身體卻很誠實咁do起左個嘴等緊莉芙咀落黎。

咩姐,咁毒撚未試過kiss麻,有得試仲要係靚女喎梗係去馬!!

「Santa。」莉芙甜絲絲的說。「我呢……」

「好肚餓啊。」

「……」

「係咁多?」

「係呀。」

「呵呵。」

「……」

「Ok fine。」

就係咁,我終於開始踏上了這個「聖誕老人代理」的無盡旅途。
重練
就地正法
留名!
居然真係重煉...以前係高登我有睇你嘅故架
我明明記得舊故到上一代聖誕老人有比願望姬仔架
留名!

仲有阿詩好似係聖誕老人個女同埋主角係喺單車隧道撞到老人同埋阿詩完全唔知男主同佢阿爸係聖誕老人
留名!

仲有阿詩好似係聖誕老人個女同埋主角係喺單車隧道撞到老人同埋阿詩完全唔知男主同佢阿爸係聖誕老人

喂你地
留名
留名
木鎷巴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞