《我一個唔留神,撞死左聖誕老人?!》【斬掉重煉版本】

825 回覆
128 Like 9 Dislike
突然有個諗法 會唔會呀詩先係會消失個個

你安心去啦
突然有個諗法 會唔會呀詩先係會消失個個

你安心去啦

「反到屋企之後仲有下文架。」
寧願莉芙消失好過 呀詩好好多
文呢! 屌你
夕陽西下,天空那一片餘燼的橘色晚霞早就已經被沉默的黑色夜空吞噬。

仰望天際,雖是處處萬里無雲,卻看不見一顆萬天星宿。

回看地上萬家燈火,又會否能在人潮裡察覺到屬於妳的身影?

眾裡尋她千百度,驀然回首,那人卻在燈火闌珊處。

「姬仔,你準備好未!」阿詩說。

「準備好!」我鼓舞道。

「好!」阿詩替我打氣道。「既然係咁……action!」

除夕夜加上晚飯的時間,尖沙咀哪裡都是人山人海,水泄不通。

因此經過我同阿詩商量之後,我們就決定以「因不少心分散了然後太多人所以先分開吃然後再聚集」的理由去分頭行事。

而在阿詩聰明機智的帶領下,事情去到最後當然是順利無阻,如魚得水啦!!!

「下?!」莉芙聽著阿詩打來的電話驚慌失措道。「但係我……嗯……嗯……好……好啦咁……嗯……byebye。」

「阿詩好波!」我暗自osh了一下。

我與莉芙現正走在通利琴行附近的街道上,擠迫的人群使得我們暫時靠了在路的一旁。

莉芙掛斷了電話後徐徐把電話收好,臉上難掩忐忑的心情說道 : 「家姐話因為太多人喇加上封左路搞到好難行番番黎,所以叫我地兩個自便食晚飯喎。」。

「竟然?」我故作驚訝道。「咁無計啦,惟有我地去食野啦。」

點知係我講完之後,莉芙就即刻稍為哄前身來用一雙疑猜的眼神審度著我。

「搞……搞咩?」我被莉芙突如其來的舉動搞到有d害羞。

「呢個人相當有可疑。」莉芙仔細打量著我膽怯的表情。「我地依家係講緊同家姐分開食飯喎!照繼正常黎講你應該會好崩潰,再唔係最起碼都會唔開心下架麻。但點解你依家又會咁淡定架呢?」

「唔通……你地係夾埋既?」

莉芙的說話完全將我拋到窒一窒。

姊妹果然係姊妹……估唔到連呢d驚人既觀察力都不相伯仲!!!

「啊……哈哈哈!你諗多左喇!」我躲開了莉芙的視線。「嘩我好肚餓呀,不如快D去食野囉?」

莉芙望多左我幾秒之後,沒好氣地嘆了一聲作罷。

「傻瓜。」
傻瓜
傻瓜

望到最後句傻瓜個feel好sweet,然後比你破壞左
傻瓜

Gay
傻瓜

Gay

sorry 啊
今晚有無文
今晚有無文

盡力 應該聽日後日完
今晚有無文

盡力 應該聽日後日完

咁快
今晚有無文

盡力 應該聽日後日完

咁快

盡自己試一晚打一萬字 咁就應該收得切 無計啦要開始溫書喇
可唔可以happy ending
good end 俾返個good end 佢兩姊妹
可唔可以 happy ending 唔貪心,有莉芙BB就滿足啦
推俾更多人睇
適逢熱鬧的除夕夜,幾乎所有餐廳都會看準呢個人潮洶湧的時機坐地起價打算食左一班星斗市民隻車。

不過好好彩既就係莉芙並唔係一個貪高級貪新鮮的港女,因此經過彼此商議之後我地好快就達成左共識決定去食平野。

你問我咩叫平野?

「卟卟卟卟------」

係我同莉芙之間的枱面上,正放著兩個冒住白煙且翻滾著氣泡的迷你火鍋。

「凍冰冰既天氣最岩就去老吉打邊爐架喇!」我用筷子夾起一箸娃娃菜放入口裡。

莉芙笑了一下 : 「最弊係我地等位加埋買野食差唔多搞左成粒鐘去到依家先有野落肚呢。」

此刻眼前的莉芙毫不自覺地稍為放下了戒心露出了一個樂天的表情,使我不期然感到心裡甜絲絲起來。

「笑番咪好囉。」我凝望著莉芙那被水氣燻得泛紅的臉,不知哪裡來的勇氣道出心底話 : 「你笑既時候不知幾可愛。」

莉芙聽到我的說話之後先是驚訝地瞪了一下眼,接著隨即收起了甜美的笑容。

「乜我有笑咩。」莉芙淡淡然地低下頭來吃東西。

這個時候我才恍然察覺到自己剛才的說話實在跟表白無異,因此只好胡亂地以笑掩飾彼此的尷尬 : 「啊哈哈哈……。」

語畢,換來的是一番寂靜。

於是乎為了讓自己好有一個落枱階,我惟有徐徐重新拾起木筷,機械式地把餸菜在碗和鍋中來來回回穿梭。

……嗚啊我究竟係到做緊咩架!!!

明明咁難得個氣氛先好似好番D,我做乜又要一下子破壞左佢!!!

此刻就在我暗自責怪著自己的無能,心裡正感到沮喪之際,剛才與阿詩在公園對話的畫面竟又突然間浮現了在我的腦海之中。
未睇先正評
「啪!」

「哎呀!」我按著自己的額頭。

「好蠢呀你!」阿詩沒好氣地說。

我一臉委屈地說 : 「咁你唔講……我又點知喎……」

阿詩嘆了一口氣之後,重新收拾好了情緒。

「第二樣我想拜託你既就係------」

「姬仔,盡力令莉芙再一次衷心咁笑番出黎啊,好無呀?」

「你咁講係咩意思?」我問道。

阿詩聽罷苦笑了一下。

「就好似我頭先所講咁,我成世女最重視既親人就係呢個細妹。」

「莉芙係一個好重視感情既傻妹黎,人地對佢好既話佢就一定會盡自己所能對番人好。咁所以由細到大莉芙都好中意揚起嘴角笑面迎人,彷彿希望成為別人心中的太陽,為佢地帶來溫暖似的。」

「然而正正係因為咁,『莉芙』呢個名無形之間就好似同『快樂』劃上左等號咁,搞到佢幾乎從未試過將負面情緒搬到臉上,只有默默咁以微笑去充斥住整個人。」

「甚至乎去到一個地步,係連我呢個咁親密既家姐都無機會見到莉芙佢發脾氣又或者係唔開心既時候。」

「當然啦我唔係想講到話莉芙佢一直都係到扮笑咁,事關佢的而且確有好多時候都真係開開心心咁笑架麻!」

「咁所以其實我想講既係,呢個永遠都咁樂觀既莉芙唔係唔好,只係……好似少左D野咁姐。」

我打斷了阿詩的說話 : 「少左……D咩?」

阿詩凝望著莉芙的背影。

「少左一個,完整既佢。」

我難以理解的說 : 「……我唔係好明。」

於是乎阿詩便徐徐向我解釋。

「就好似係黃昏同埋日出的比喻咁,我地之所以會對日出抱住一個衷心的希望,其實係因為我地都曾經經歷過黃昏的失落 ; 同樣道理,正正係因為我地都曾經經歷過傷痛並從中捱了過來,我地先能夠感受到現在衷心的快樂。」

「接受過去的一切,成就今天完全的我。」

「莉芙經常都會將別人放係第一位,去替人排解疑難解開心瑣,卻很少對人躺開自己的心扉。」

「結果可想而知,相信莉芙一直以來已經漸漸積藏左好多問題係心裡面,卻無從抒發。」

「身為家姐的我去到懂事之後當然都有試過盡力咁探索呢個細妹的心底。但好可惜既係個陣時候莉芙佢經已彷彿習慣左以禮待人,所以無論我點樣去挖最後都只能夠沾到一些皮毛。」

「就係呢個時候,我萌生出一個諗法。」阿詩笑著說 : 「你唔好笑我喎。」

「嗯嗯。」我洗耳恭聽。

阿詩的雙眼眨了眨 : 「我個陣時就係到諗,或者會唔會係因為……開解莉芙既合適人選並唔係我?」

「或者個個『對的人』……總有一日會黎到莉芙的身邊。」

「佢會嘗試去了解莉芙,開解莉芙。」

「陪莉芙承受過去一切的不快,同莉芙一齊建立完全的未來。」

「令到莉芙願意為佢躺開心扉,偶爾向佢詐下嬌,呷下醋,訴下苦。」

「同埋最緊要既,係令莉芙衷心咁笑出黎。」

「呢個諗法一直收埋左係我心底裡面好耐好耐,終於------」

阿詩與我雙眼對視著。

「直到你的出現。」
沉默的空氣雖然依舊伴隨著白煙在我和莉芙之間盪漾著,然而此刻我的心情卻已經從沮喪之中抖擻了起來。

無錯,我點可以因為咁少既事就停左係到進退不滯!

雖然我同莉芙之間相處既日子唔多,甚至乎係關於佢的事我大部分都係從阿詩口中才能夠得知------咁所以如果貿貿然就斷定我係莉芙的「對的人」既話,確實有點牽強兒戲。

之但係。

「嘻嘻!」莉芙又再次天真的笑了起來。「我想講既就係------」

「等你認識我多d既時候,我就會同你講架喇。」

毫無疑問,我好中意莉芙。

或者你會問我,咁阿詩呢?你唔中意佢喇?

唔係,我都中意阿詩。

只不過。

相比起阿詩,我會打從心底裡更加希望靠近莉芙多一點。

認識佢多一點,了解佢多一點,明白佢多一點,在意佢多一點。

可能你跟住就會再問我,咁點解依家現實係事與願違?你明明係同阿詩熟左好多,但就同莉芙越行越遠喎。

嗯……

或者就好似肥佬所講既咁。

「愛情就好似不斷打翻調味架的過程咁,好既時候可以好甜,壞既時候又可以好苦------呢種搖擺不定的味道,叫做曖昧 ; 而平淡似水又或者味道適中的關係,我地會叫佢做親情,又或者係------友情。」

肥佬在電話的另一端徐徐向我解釋道。

「就好似係個D老夫老妻又或者係過左熱戀期既穩定情侶咁,佢地早就已經融入左彼此的生活,雙方的關係平鏡如水,所以叫做親情亦不為過。」

「而我頭先提及到既『友情』,係講緊講D已經再無去在意的目標又或者係舊情人------或者你地雙方曾經有過投入戀愛的經歷,又或者你地只不過係曾經親密過的蜜友,甚至乎你地根本只係一對從未投入過曖昧的好感朋友------無論你地從前的關係如何,最重要的係現在你們也深知對方只是一個朋友,總使偶爾泛起曖昧,其實也只不過是從前的好感帶給你們的餘溫,你地好清楚呢一點,所以只會一笑置之,點到即止,沒有任何越界的行為和意思。」

肥佬笑左一下 : 「係呀,我講緊既就係依家同你越黎越frd既阿詩。」

聽完肥佬的說話之後,我的腦海彷彿頓時變得清澈過來,眼眸中就只剩下了「她」的身影。

我不自覺的吞吐了起來 : 「咁……咁所以你即係想同我講……我中意既人係……」

「仲有邊個姐屌你。」肥佬噴了一口鼻氣。

「你中意既人,咪莉芙囉。」

「佢笑既時候,你會覺得甜過蜜糖 ; 佢唔開心既時候,你會覺得苦過十月芥菜 ; 佢好似感受唔到你心意既時候,你會覺得酸過檸檬。」

「身為人生loser既我都識得睇網上面d叫春文學到三兩下散手,你無理由唔識既------係中意人就主動d啦,佢避得你一定有原因既,搞清楚咪一天都光晒囉!唔好佢叫你走你就走先得架,人地或者係口是心非呢。」

「拿,今晚我就決定留左係屋企同online game過算架喇,所以你呢就代埋我個份,同佢地玩得開心d啦。」肥佬替剛才的話題劃上句號。「記住呀,諗清楚自己要做d咩呀,唔係你中意個個叫你去做,你就要照做架。」

「除夕倒數呢d咁重要既時間,梗係留番同莉芙過啦。」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞