[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#115 HDR mon 最好OLED

1001 回覆
5 Like 3 Dislike
今日取消咗張單 再order 過先有配送日
想問下MSI mpg321ur-qd 係咪全曬貨?
日抖得閒就玩左佢個apps 搵左客服
佢都係用日文覆,好在識睇
同我講今個星期五出貨
24吋 1080p 高hz
Vg259qm仲值唔值得買
畢竟已經出左5年
定有其他選擇推介
冇配送日即係點order 度會show 咩
show 一個送貨嘅range(我到宜家都一直係咁)
近排想買個新4k 27/32吋mon for駁住macbook pro嚟用
主要用途都係用嚟剪片整effect同睇片用,同埋有時候會攞嚟駁ps5同switch打機用。色準唔使好準但係唔好太大嘅偏差(執色fine tune諗住用返macbook自己個mon)
暫時睇中咗dell ultrasharp U3223QE 同埋 Acer Nitro XV5 XV275K P3,有冇ching有用後感或者有咩推薦?
Budget ~5000內
我近排都研究緊,要打機唔建議U3223QE,睇左好多網站同討論都話佢反應時間好慢(話就5ms,實際去到8ms)啲畫面撕裂感勁不過設定個掣好襟,保養同真係靚仔。

P3 係mini led ,畫質,hz 同反應時間都比較貼合你用途。不過聽人講mini led 用落咁大個mon到好易有問題,Acer保養係點就要請教喱到啲大佬另外佢個設成制好多人都話難用到痴線
LG 27GR93U好似都可以考慮
想問邊到有得買電源線? 諗住係amazon us 買個Mon
普通電源線?賣電腦既都有得買,諗住買咩Mon?
淘寶volex/i-sheng
想請教下各位巴打
上網睇samsung 新g8 背面係咁,圓圓地
想請問支架臂裝唔裝到
嗰4個洞
可能要駁長粒螺絲
應該有d配件俾你咁用?
MSI MPG321UR-QD
Qdoled 沙漠場景 紅色既表現真係幾差吓
每次load沙漠map 我都要轉mode
用咩mode
Sdr定hdr
顏色轉mode
唔係sdr hdr
SDR HDR有關係
SDR色域窄 用廣色域MODE會明顯錯色
買Oled 打機 一定係hdr400
定係比成皮嘢
又想話user都要就個mon 降做SDR保色準
HDR係需要有content支援的
冇支援要靠RTX HDR or auto HDR扮HDR 效果麻麻
唔考慮吓呢部msi mag323upf?
34' mon 應該買dell U3425WE 定 AW3423DW ? 主要都係執相同片
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞