[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#115 HDR mon 最好OLED

1001 回覆
5 Like 3 Dislike
未到貨之前係hold咗筆數定已經扣咗數
呢部就停產,香港之前清貨$3999,現在都停售了
岩岩Jp Amazon 落左aw3225 order
好緊張 好興奮
希望到時件貨靚靚仔仔
AW3225QF如果唔係曲moon嘅話我都想去馬
AW3225QF 香港鋪頭有無demo?
要說服自己比多一倍錢
黃金 1樓間dell 專門店好似有
灣電有擺出黎
問左個價
好和味
想請問大家

Dell Alienware AW3225QF會唔會係現今暫時最好嘅打機monitor?

見RATINGS推介 話係最好 個spec好強勁

會唔會有其他更好嘅選擇呢?

https://www.rtings.com/monitor/reviews/dell/alienware-aw3225qf

4k 60hz 定 2k 165hz 好
打機 高Hz
睇片純文書 4K 60Hz
結論:畀多少少,文書都順啲
反而係想問用緊aw3225qf 嘅巴打用咩出聲?特別係玩ps5??
有冇delay??
我有啲迷
外星人個usb a係咪出唔到聲?
一定再用佢個hdmi先得?
如果我駁落電腦,電腦駛唔羽要音效卡先出到聲?
本身諗住電腦+ps5咁用
可惜今代QD-OLED HDR光度保守

畫質黨好快又要換新款
asus, msi, gigabyte, samsung, philps 都係同一個面版
AW3225QF 係唯一曲MON同用風扇散熱
要睇你接唔接受到
個usb 只係下行
即係其實mon 個usb只係一個usb hub(上行駁左電腦)

咁ps5 嘅聲
經左hdmi去左個mon
就變左掘頭路冇地方可以出返聲(以前嘅mon有3.5mm line out出返黎)
一係就用earc 嘅soundbar,仲要霸左一個hdmi 位
宜家就係唔知earc soundbar 嘅latency勁唔勁
同你一樣24/6落單等到宜家仲未寄出
勁複雜
上網都搵唔到人用soundbar嘅經驗
YouTube又冇人test 唯有等你地開箱
有冇人係amazon買dell aw3225qf被取消訂單

開頭第一次取消訂單 email寫信用卡無法付款 叫我試吓更改付款方法 咁我換咗第二張hsbc嘅信用卡 都有同樣取消訂單嘅問題 之後我就問hsbc客服咩事取消兩次 打過上去滙豐度問佢就話唔關佢哋事 佢哋冇限制過任何嘅嘢 而且唔見amazon有扣過任何match mon價錢嘅交易

再問Amazon個邊 佢地客服嘅回應係因為我係一個全新嘅活躍客戶 所以系統會因為高金額而自動取消訂單 整個過程係自動化 連客服都解決唔到依個問題

咁佢嘅建議係我試吓購買啲小金額嘅物品 我就購買咗一隻幾舊水既臂架 成功扣到錢而且發埋貨 之後我第三次嘗試再購買隻mon 第三次都係被取消交易!!!再問客服到底咩事又取消我 佢哋都系話成個取消機制係系統自動化 佢地都冇辦法解決 然後喺度講抱歉

成個系統係智障嘅 即係如果系一個全新嘅客戶 我一定要購買十幾20次嘢成為一個活躍嘅買家先至可以購買一隻6000蚊唔算太貴嘅mon 取消三次浪費咗我成個禮拜嘅時間

有冇師兄師姐都遇到同樣俾人取消訂單嘅問題
到底系佢哋唔想人買到隻mon 定係真係佢個系統智障成咁
新acc有麻煩都唔係第一次聽

你係等到出貨佢先唔俾你過數?定係一落order已經唔俾?
等佢出貨先至唔俾我過數 所以曬我好多時間
喺度斷尻估發生咩事
asus果個面板好似廢d, mic
我原本都唔想買曲mon,但實物到左發覺個弧度對於防反光好有幫助
啱啱買左條有EARC 既SOUNDBAR
我自己本人就電腦加三家主機都有
因為條SOUNDBAR 個HDMI IN 得2.0
聽左其他師兄既討論結果,就買多左一個HDMI 2.1 既SWITCH
個駁法就係電腦出DP
HDMI 1 係駁HDMI SWITCH,分別係XBOX 同PS5
HDMI 2 EARC 就駁SOUNDBAR,SOUNDBAR 個HDMI IN 就駁返任天堂 (老任比HDMI 2.0 佢咩都夠啦)
電腦出聲直接揀返AW3225QF 就得
但係AW3225QF 有時唔一定會出現,我都上REDDIT 爬左文先知外星人有少少玩野
你要熄左SMART HDR 個MOON 先會比電腦認做音效輸出裝置
認到一次出過聲之後可以開返SMART HDR,會繼續有聲出
我暫時只係用過XBOX 來睇片,就唔覺啲聲有delay
你有興趣就開PS5 拍片比你睇下啲聲咩情況
但都只係可以代表到我條SOUNDBAR,唔係條條都一樣
原本我都諗沖,我見佢內置風扇設計用耐左,有部分人話吵

https://youtu.be/0taT1pFLqkE?si=YBS_ZLIGcfYsqT4F
4k 一樣有高hz
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞