[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#115 HDR mon 最好OLED

1001 回覆
5 Like 3 Dislike
有咩21:9 ips mon推介
筆直3-4k
34WQ75C-B 呢隻有無巴打用緊
如果你要到最好 4K OLED

4K OLED 好似要至少 32 吋

27吋好似無

2K OLED 就有

價錢上考慮埋就 睇 MSI/DELL
想買個 24 吋 mon 做文書嘢 真係睇文字最多 唔會睇相/睇片/打機
諗緊 Dell P2423D 定 P2425H
前者舊款啲但有 2k 60hz 後者就新款 1080p 100hz
你地覺得邊個理論上會好啲 利申未去搵實機睇
Dell ultra sharp 系列

EIZO 真係睇文書野
Thanks!
100ppi大概係27吋1440p水平
都算合格嘅
ultrasharp 系列個背脊銀色唔啱 我想搵返黑色背
Aw3423dwf 有無評價?
2000 budget 可以買到咩靚mon?
諗緊買三叔 隻G6
見佢官網滙豐卡買回贈6% 加 $400 steam卡
定邊度買 好d?
其實唔太急買 係咪等一等年尾先算?
21:9 點揀好

1. 5120 x 2160
2. 3440 x 1440
打漏左

1. 5120 x 2160 @ 75hz
2. 3440 x1440 @ 144hz
打機=2
睇片睇字=1
thx ching
144hz係咪基本spec
60hz=殘廢?
文書睇片60hz夠做
要打機就144hz+
明白ching
如果有5120x2160@100hz,咁既hz我都接受
唔明點解出產唔到
有舊mon再有得減
有曲再送多$200steam卡
雖然依家冇咗電話送,但計計埋埋官網買仲平過街舖買
aw3225qf
有冇人試過插個usb c轉3.5mm會可以出到聲???
唔得
商業考慮
慢慢出 拉長周期
想買個21比9
oled 32/34吋既mon
想一個mon 可以show 哂兩個device 既input
有無介紹
其實係想買黎代副mon 既用途
但係reddit d鬼佬又話得
佢話dp port得hdmi唔得
我懷疑可以試下chok下佢d hdr 開關就可以chok返d聲出黎
我早幾日update 左隻g3223q ,都唔記得左插switch d聲係要開返hdr 同console mode開返先會有聲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞