[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#115 HDR mon 最好OLED

1001 回覆
5 Like 3 Dislike
如果想買個32' 4k 120hz mon 主要執相用, asus proact 係咪最好選擇? 但係又好似無咩人做評測
執相唔洗120hz 㗎喎啱色就夠啦
想買隻45GS95QE-B
因為佢夠大 唔似其他49吋太長方型
會唔會有更好選擇
同埋應該要咩卡先推得到
3070係咪唔洗諗 換左卡先
drag 野都順D 啦, 用唔番60Hz 啦依家
你諗你啦, proart +120hz 兩皮幾 , 唔係公數都幾難入口
佢呢款有mini led用黎做HDR editing
執一般SDR相有D浪費
最屈機32 oled 有冇推薦
我都覺得有d 貴 有無其他推薦? 我見d 人找用Dell Ultrasharp 做替代品
Ultrasharp 好似都係冇120/144hz
色準 line 通常都係得60hz
一係你就揀隻144hz mon 行creator mode ,放棄少少色準
PA328CGV?
如果隻Mon色域夠廣,應該點都可以cal返?
可能有evenness嘅問題,但新哩堆OLED色域基本上都好廣,用來執相應該都冇大問題。
有 hardware cal 應該 srgb cal 得到
Adobe rgb 唔知,要 check
同埋有機會過飽和,要 check review 邊隻好
轉左aw3225qf後
成日打打下機個mon冇信號 要重新開機先得
到底係顯示卡問題定係mon問題
無 device 有TYPEC 又推到4k 240

其實我又好奇你有咩use case 係要用type c 出又要推4K 240Hz
我睇REDDIT D人M1 MACBOOK 都要typec 轉DP先出到240
Dell應該先係商務款最多最pro?
買Dell唯一缺點就係太貴(雖然而家玩到有啲款平過其他牌子)
我覺得Samsung貴啲喎
最pro 緊係eizo/sony個d
係,我等左差唔多一個月先收到email,不過聽講有啲巴打幾日就收到
eizo你唔講我都唔記得有呢隻嘢
Sony就算啦
sony reference monitor點會算
講緊普通人呀
又要pro又普通
係咪重有NEC
執相剪片做嘢用嘅話,叫唔叫要用pro?買Sony?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞