[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#115 HDR mon 最好OLED

1001 回覆
5 Like 3 Dislike
咁大鑊
等緊佢出貨
仲要win11 顯示找不到HDR認證
唔知係咪咁黑仔,收到個壞嘅
巴打,隻G6拎黎駁mac mini係咪一個好選擇?
我見佢得2k解像度

ps:一直用緊1080p老爺mon,冇研究開mon
LG
塊plane 好貴?
得lgd oled panel有dual mode
2k 240hz 24-27吋左右 有咩MON選擇
budget $4000樓下
dell係主動散熱,有風扇係入邊
係唔係風扇聲
依家27 /32 4k 144hz以上 打機mon
大家係咪都推介amazon 隻AW3225QF?
條電線應該係右邊,睇吓有無插到最入?
巴打試下裝埋個driver,同更新埋個firmware睇下得唔得
依個刀功真係好...
18w應該唔夠公司notebook差電
個type-c 頭而家變左買邊隻嘅deal breaker
其實而家大家會去邊度買mon
尋晚去黃金高登行左轉,好多舖都係show Samsung,華碩,AOC,有一間有Dell,Alienware,其他牌子好似冇也,我想睇MSI,Acer呀
msi 同acer係高登 即1樓
想玩雙mon
副mon有冇啲平平地嘅23吋2k 推薦
多謝巴 試左update firmware後就找到認證
插到最入了
可能係樓上巴講咁
係風扇聲 只係高頻少少似電流聲
咁個hdr點??
btw
睇小雪人都話個hdr好似有d難trigger
要試多幾下
Update 左個firmware win11 就認到晒true black 400 同埋Dolby Vision
不過Netflix 都係認唔到
搵咗幾個方法裝插件都裝唔到 最後放棄

BTW
依兩年我換咗四五個mon
呢個啲色真係最滿意
上隻mon 係Samsung Neo G7 mini LED
睇極啲色都覺得怪怪地
同埋隻眼睇得耐會好攰
QD-OLED D色最純

睇Netflix買隻chromecast好過
Pc版好多奇怪問題 bitrate又好似低d
可能條電源線冇插實
U2723QE想問下用左HDMI 駁左APPLE TV
想比部電腦插多個位但係得1個HDMI位 仲有冇其他方法
插dp
1. 轉插dp
2. 買個hdmi switch
3. 換mon
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞