[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#115 HDR mon 最好OLED

1001 回覆
5 Like 3 Dislike
係 同埋philips出左款新既
唔該Ching!我睇睇。
其實退而求其次2K都OK。我見AOC隻Q27G3XMN都似幾唔錯
仲有一個方法

直接唔買

唔買咪唔洗煩
冇得揀係咪都係philips 算? sanc哩d大陸野係咪信唔過 不過佢d spec好似幾吸引
我自己寧願用大牌子,雖然philips都係大陸野,但起碼我用左佢兩個mon用左年幾都冇事,質素都唔差
你應該search 下佢哋用既panel級數 例如m27u個panel明顯低lg果個一個檔次
都係4k 144但原生亮度已經唔同
OLED MON 下下都過萬明明利錢咁高
香港都係無現貨無demo再貴人一截
都係amaxon 算
有三年燒印保
Amazon你要寄返外國搞
不過dell好似轉到保
京東方好過友達?
明白,唔該晒😅
香港人大把錢
黃金高登係要當自己係散貨場得d平野咁可以點

不過samsung G8都叫見到現貨嘅
學到嘢,唔該Ching
咁講真4K 144都唔係咩新嘢,Asus新出果隻都係
BTW講靚色27GP95U
無得純用牌子計 睇條生產線級數 代工商俾咩錢佢就供咩貨 京東方都有供應iphone 屏幕
如果依家買A90K會唔會太遲?同價位有冇其他好選擇?
自己係重度電影迷,本身有soundbar,重視聲畫,本身都玩開ps5。錢唔多,一萬鬆啲真係盡哂,希望賜教
錯po,自膠
放到幾多吋?
42吋都係c3/c4/a90k
sony影像處理會靚少少
多謝晒巴打!錯po都咁好答我42應該係啱啱好,搭單想問如果電腦mon想一個打直一個打橫,係咪冇需要特別買咩類型嘅mon,睇緊samsung部27” ViewFinity,唔知有咩好選擇
1. 唔太可能有。 呢啲野Apple一定拎左專利。 同埋就算做到都唔一定做得好。 呢種技術好依賴個驅動。 就好似miniled. Apple做miniled 嘅驅動市面上應該無對手。用過新嘅Macbook Pro同 XDR display就知。 佢有好多細節位係其他硬件更好嘅mon都做唔到。 就好似dark mode都唔會一撻撻。 mouse cursor 都唔會係暗畫面下消失左。 呢啲野就算用Asus PA32UCG都做唔到呢個體驗.

2. 我覺得好。 但佢嘅好值唔值比多咁多錢就睇個人。 我好需要spdif out所以侷買佢。 如果唔係因為spdif out. 我應該會揀MSI 平幾千, 有PG32UCDM 99%效果.

3. 唔大機會

4. 都係果幾隻新嘅32" 240Hz. 只係揀要QD-OLED定WOLED 同邊隻啲feature岩自己就得。其他野幾個牌子差唔多. 如果有位擺C1 其實不如買C4好過.
2019年已經有Tandem OLED 技術最初用於汽車顯示器
唔係apple用先
補充iPad pro 11吋係用Samsung panel,13吋係LG panel
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞