[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#115 HDR mon 最好OLED

1001 回覆
5 Like 3 Dislike
即係未到好pro
可能小型工作室都唔洗sony嘅
要去到Pixar咁先叫pro?咁LG係咪叫Pro?
即係假設執相要隻有校色,出嘅色夠我果行嘅standard唔夠,我要特登為專業而專業?
咁係你"最pro"嘅標準低較低姐
其實都係夠做就得啦
都唔知佢嘈乜
最pro 個term又係佢自己撻,之後原來又太pro
早幾年 dell up系
Asus proart 機皇
D均勻度其實都係好差
我上隻mon係asus proart pa32uc
左右色溫唔均勻 即係陰陽mon
Black crush又嚴重
買左萬幾蚊
叫做試玩下HDR

新款應該好d掛
eizo你唔講我都唔記得有呢隻嘢
Sony就算啦
呢句嘢我係講緊Sony 普通人就算
平民pro mon
我覺得就benq sw271c個d
起碼調校有返咁上下
我公司電腦駁就最盡120hz 不過都可能係部電腦廢
想問下以下3個mon揀邊個好?
Lg 32gs95ue
Msi 321urx
Asus pg32ucdm
主力打機加小量剪片
我見上網買mon都係推薦lg/samsung
本身都睇中samsung g8 但係曲mon 不了
G6又冇4k
想問埋有冇其他mon可以推薦
Asus pg32ucdm
https://m.bilibili.com/video/BV1wS411A7kT
四款不同品牌 4K 32寸 OLED大出血横屏

內有外星人,ausu, msi, philips qdoled比較
有興趣就參考下
今年samsung G8平面mon嚟喎
我上一張單被Amazon cancel左
今次再落過,連個鏡頭filter(本身要買)一齊落單
一落單就出埋 預計送貨日(7月27-8月23)
個鏡頭filter就黎緊星期一送
不過未扣錢

今次似有機
我扣咗錢3日 都未有shipment date
我琴晚都係咁諗
第一次見到有送貨日期
但今朝就俾佢cancel左
14號晏晝落嘅單15號夜晚俾人cancel咗
跟住就見到配送日期係7月22號 就即刻重新落單
過一陣就扣咗錢 啱啱睇出埋貨 ECMS預星期一到
咁正 我上網睇g8係曲mon 但見官網冇寫 以為都係曲mon
咁pg32ucdm, 32gs95ue 同g8比 邊個好?
Lg個隻可以4k240 2k480咁換 見打機好似幾有優勢
恭喜
我之前幾次落完單都無出配送日期
今次比完錢有
覺得買到既機會大啲

買個mon都咁唔容易
曲面G8係舊款嚟。今年出嗰款係平面,可能因為依兩個月先launch,未有開箱評測片。
LG 32gs95ue係用woled,比起asus pg32ucdm同g8用嘅qd-oled,woled普遍上都會被認為差過qd-oled,依個部分建議你自己出去睇實物比較。
另外,LG可以行到480hz,都要睇返你電腦張顯示卡有冇依個能力推上去。同埋你係咪多玩槍game,如非槍game,我覺得240hz都夠晒,32吋mon得2k個效果唔太理想。

至於asus vs samsung,畫質部分強烈建議自己去睇實物比較,百貨應百客。

我自己就買咗samsung g8,原因係我唔多玩射擊game。反而多用嚟睇netflix/disney+之類。samsung g8有smart tv功能,唔使開電腦都可以煲劇睇youtube,而且我主觀地覺得G8嘅色水畫質睇得最舒服。

每個mon都有唔同嘅定位,所以你首先要清楚自己嘅需要先。然後必須要親身去睇實物,睇spec睇評測都係雞話,自己對眼睇到嘅嘢先係事實。
g8, asus, lg今代oled全部黃金有放真機
g8係靚
比我都選擇g8,除非價錢平好多
但你依3部都11xxx左右,我諗價錢唔係你考慮之一
新g8賣成11k
送埋d孝子機有乜用
你話貴多幾千送s24/fold 6都好d
依家好似冇電話送。轉咗做舊mon-$600trade in。
同埋唔啱用咪賣返出去,2024年仲未識上網賣嘢?
賣晒啲贈品,計埋信用卡回贈,最後實際上都唔使$10000
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞