[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#115 HDR mon 最好OLED

1001 回覆
5 Like 3 Dislike
AW3225QF 真係好正
有冇人訂左aw3225仲未出貨
咁耐
LG好似話準備好量產tandem OLED, 下年CES兵家必爭之地
pg32ucdm出咗韌體更新
有無人已經升咗?
用咗msi mpg 321urx差唔多兩星期
OLED係靚咗
不過個進步始終比唔上Full HD 75hz mon 上2K 144hz咁震撼

我仲有用舊個隻2K 144hz AORUS AD27QD
有比較當然OLED靚啲, 但真係唔係超明顯

反而奇怪覺得望返舊mon有啲頭痛
隻oled望得好舒服
無其他人講睇oled會頭痛既問題
早兩日升咗
想問下4k qd oled 144有無邊隻推介
有冇試4k HDR片
IPS睇HDR會漏晒光

今代亮度太保守 建議下一代再買
有試Doom 同 CP2077 出名Hdr 最佳化得好既GAME
我自己感覺有顏色既光位反而表現好過黑位
可能真係QD OLED 特性
睇game 裏面既霓虹燈好似真係睇緊真嘅霓虹燈咁光

可能我之前隻MON 唔太差
而家再睇返雖然佢LCD,但佢黑位真係接受到
到底進取定保守,你每版都唔同嘅
我意思係
abl太進取即係亮度限制太嚴 好盡力咁保護塊panel
即係唔太光
請問有冇推介
27吋 2k起 144hz起
色準高既mon推介 budget 6k左右
如果有更高但好d既 巴打們可以推介埋
QD-OLED平常有咩保養動作要做
AW3225QF
盡量唔好開靜止畫面太耐?
整走哂DESKTOP ICON + HIDE TASKBAR?
3年後換過部算啦
想問下,日馬AW3225QF,有冇巴打呢幾日轉保成功?我24號做轉保,到而家dell都冇消息
想問下1.5k以下有咩好用嘅27吋 2K mon?
13號落單,仲未出
訂左幾錢
4k 240hz
打機 單芒 用hdmi線定dp線會好d
130727 YEN 當時
25號申請,27號轉左
屌佢老母,再做過,佢老味變咗要登入/登記Dell先,跟住做轉保啦,屌佢而家變咗要入埋日本地址同電話可能香港太多人轉保,搞到麻煩咗
我收到email話成功轉咗HK
但唔知點解官網check支援服務詳細資料個位置仲喺Japan
同埋其實使唔使Dell 產品註冊?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞