[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#115 HDR mon 最好OLED

1001 回覆
5 Like 3 Dislike
點解師兄咁講
我諗住起碼都用五年,不過見到台灣好多人中伏
OLED係柔性嘅意思係?所以可以屈?
係 塊panel可以
但隻mon唔好亂來

Lg有部真係可以 set曲率
OLED 本身就唔會用得好耐

一定會有烙印 係睇幾時
日水Amazon買左aw3225qf
想盡量比部macbook pro m1都用盡4k 240hz
見到淘寶有d dp1.4 to typec線聲稱去到4k 240hz

如果想同時一條type c輸出 有齊macbook充電 插埋依條dp 1.4 to typec 又食到usb hub
普通adapter做唔做到? 定要thunderbolt dock先用得盡咁多野?

師兄師姐們有冇咩adapter推介
想問吓巴打們有冇接近$5000 ,24”monitor 推介?
本身用緊好cheap嘅Samsung c24f390,但係因為轉左部新機,有張4070,所以想順便upgrade埋monitor。
平時主要玩下類似rdr2、elden ring之類隻game,間唔中都會睇吓戲,fps有時都會玩下。想問吓係咪最好都係4K oled? 唔該晒巴打們
我已經幫你問左幾次 24吋依家真係少廠出 24吋2k 可用嘅only philips 個隻 同埋d大陸廠出嘅

aoc個隻有嚴重delay
感謝巴打!
你唔介意可以繼續1080p買d好嘅panel mon
咁LG嗰一部係咪好貴?
Aw3225qf得2hdmi , 1 dp
如果想同時駁住pc/switch/ps5再出聲比喇叭,想問下有咩方法
好似13k
4k 120hz
至少27 吋

睇埋戲 至少32吋

可以考慮埋曲面屏 21:9 睇戲 gd
有無巴打介紹下dual mode monitor 邊隻好 LG定AUSU, Msi
想有平時4K 如果打機轉到360hz以上
香港暫時得lg 32gs95ue 先有dual mode 同時support 4k 240 + 1080p 360

pg32ucdp 未出
*1080p 480hz
雙mon係咪要買一樣比較好
我一隻60 一隻240
開60果隻睇片果陣 240打機既話
60果隻會強行拉低240既fps
各位師兄 想請問msi G272QPF 定係G274QPF-E2好啲?平時用嚟打機睇片多 唔該哂
幾時出micro led平民化
Oled睇落似半製成品,真係好靚
但點解會有燒印咁既缺陷,美中不足
以為100PPI就叫合格
原來要咁高
差咁少 用274啦 HDR400
單睇ppi冇咩用
要睇埋視距
視距愈遠 ppi要求愈低

我1米左右視距睇42吋4k 104ppi都夠清
多謝巴打先!因為唔肯定張枱夠位,如果27吋有冇啲咩推介?唔該晒
搭單問多句
G274QPF-E2 vs QD 爭$500 係咪揀QD較好?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞