[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#115 HDR mon 最好OLED

1001 回覆
5 Like 3 Dislike
邊度睇嘅review ,我睇嘅好多都話LG隻塗層唔係賣之前啲人吹到咁差,仲令到黑位好咗啵,除非你無咩光源射到mon嘅環境下用,鏡面就一定贏
條電線有無推薦換咩牌子?
我扣左13萬yen 過左成日都未有update 有冇師兄知道大約幾時先知出貨同到貨時間
星期日搵鬼同你出貨,聽日後日冇update 先上嚟講
我自己就24/6落單,12/7先寄出
但你喺成功扣錢 之後見到佢更新左有個確實嘅發貨日期 中間等咗幾耐
11/7先見到日期出現
13萬円咁平 巴打邊度買
amazon jp
14萬幾yen 寄香港退稅13萬yen
係最近喺youtube彈出嚟嘅review睇到咋

https://youtu.be/yvf0z07roRU?si=xHdcOH0ZQfLHHmb0

https://youtu.be/jHrEtXq72G8?si=_uyeeqXPGGRJgnYH

佢話黑位好咗 係講緊同其他matte display比較呀嘛?同Glossy冇得比
黃金有放LG 新部雙hz,
但對面放部philips qd oled
遠睇畫質差好遠
真係會有人買4k monm玩dual mode 1080p@480hz?
會朦撚到仆街,冇點對點..
極端fps 玩家就算用1080p都會較到解像度最低架啦,都習慣左朦到仆街

正常玩家嫌朦咪轉返4k 囉,240hz 夠用啦
就算用1080p gaming mon
班專業player可能開緊1024x768
多光源又控制唔到
我寧願用mini led
用光度去對抗
其實都係..諗返起以前用1024x768既mon打cs1.6
都係降低到640x480 打
一來FPS高左,二來畫面/敵人/準星 一同放大,仲易描準
As this panel directly competes with glossy QD-OLEDs, there are a few things to note. As WOLED panels use a different panel structure and composition, they reflect far less ambient light, thus preserving the deep blacks of OLED in more conditions. In brighter environments, especially with lighting in front of the display, this type of matte WOLED will appear to have deeper blacks than a glossy QD-OLED, while also reducing mirror-like reflections. This makes WOLED with this type of matte finish our preferred choice for brighter environments where you can't control room lighting very well, like if you have to place your monitor opposite a window.

無光一定鏡面贏
收咗msi 隻321urx 用咗幾日
用落好滿意
睇戲真係靚好多
不過重用緊1080ti 推唔郁240hz 好似有d 浪費
50系列就出,4080 super減緊價

我就唔係好認同喺同一光源情況 matte可以黑過glossy啦
睇張圖都幾明顯matte始終係有層霧 後面部C1睇落都係黑實好多
今年三星旗艦s95d用霧面 s90d用鏡面
同樣對住窗
我感覺都係s90d黑位黑d 對比度高d

左2=S95D, 右1=S90D

321urx出typec pd推到幾多hz? 有人report有間中閃mon既情況 師兄有冇事?
唔覺用type c 有閃mon
用得type c 都係為咗notebook方便用個kvm 睇到就算
無去改hz
睇唔睇到type c出notebook最多去到幾多
其實係會見唔到exactly成個影喺度 但係就將啲光分散開咗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞