[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#115 HDR mon 最好OLED

1001 回覆
5 Like 3 Dislike
唔該Ching
試吓回收10年前mon睇吓減幾多先
我都考慮緊G8
有冇ching買咗分享吓用後感
真係無諗過呢樣野 真係直接買條earc soundbar 算
但條soundbar仲闊過個mon
我尋晚都睇緊d soundbar
sonos 條野
都出左幾年仲係一蚊都冇減過
真係冇眼睇
日馬隻oked又做返9折

有人解釋左因為係個usb 駁左落個電腦度所以喺電腦黎講佢係一個usb dac 轉line out
即係唔係拎hdmi食出黎嘅聲
咁都係冇野lu
返去睇soundbar

但係咁部switch點算
唔想又插返個hdmi switch
咁近距離用條soundbar會唔會浪費左
條soundbar同個mon 差唔多價錢
開大聲又驚嘈到人開細聲又驚發揮唔到

利申 唔識音響野
冇計
食earc係得呢d

我買左會搬出搬入用
廳都冇soundbar
有返free ship 啦
啱啱落咗單 後日送貨
回收Mon唔理年份
當$300用
有budget就上QD
要出新款 舊先會平
可以當埋智能電視用

我都係官網買 用緊了
依家最好嘅24吋 玩fps game 色水又靚仔嘅mon係邊隻
黑比比大哥用得開唔開心
有冇咩部分同買前嘅期望有出入
預期就係一部OLED 電腦Mon + 智能電視

可以轉去智能電視mode 睇戲(Netflix Disney+ Viu 有齊)/睇波(有now tv app)

有搖控 直接開個app 黎睇

個出入 就係我仲用緊1060 張卡

開唔到最高hz 不過唔影響OLED 靚色靚畫面

有閒錢先諗下upgrade 張卡 反正而家無咩時間打機
(送左$600 steam 我都未諗買咩game 黎玩)

換Mon 都係見有優惠 計過晒數 抵 先換
想問巴打Acer XV272k V3, MSI MAG281URF, LG 27GR93U-B
3000蚊到budget 嚟講依三款揀邊個好,平時睇下片,打下Elden Ring
請問點先有code?

試咗G6/G8都用到
頭兩隻應該好過MSI果隻,光度typical 都係400先
BTW玩暗game,黑位點都少少灰
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞