Router路由器 集中討論區(65) 為己為人 中共牌子勿選購

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
同埋你會10g plan先講啦

想問吓如果我LAN線位得一個,就係黃色嗰個位

但係又想入面兩間睡房都收到Wi-Fi ,推薦用邊隻Router?🙏🏻 budget <$2000
開呢個post 佢已經貼哂好有心
你睇左未 浪費佢心機
做法睇你個人 覆蓋 盲點 自問諗啦
買套mesh
主機放近d 對到走廊嘅位 (例如大門)
副機放走廊/尾大房/尾細房
睇返 list揀自己心水牌子
用開邊間冇投訴就再買
Sorry Ching因為琴日去黃金問,又話我依個case冇得搞,一定要買嗰個powerline mesh router,但係另外一間又話powerline mesh 好唔穩定…
聽佢尻噏 邊會無得搞
你唔想煩 唔駁線方式
睇你張平圖 勁簡單
無線 mesh 上面個咁講咁擺 實搞掂
勁既兩隻,渣既3隻夠做
powerline唔穩定?50年舊樓電線老化或者會
正常咁用唔係落防雷拖板既話homeplug好穩定

有 lan backhaul 好多嘢揀啦,唔洗netgear
on9先覺得netgear 最好
唔撚用10g 買黎撚有用
水魚
自蘋果停出router
比佢食正mesh時間 吸左唔少高消費用家
依家見佢同某公司 宣傳 真反胃
買撚到扮哂高檔 撚有人用咩 得商家多
10g plan買完佢 又唔撚柒係 會平
多膠魚
佢有段時間 某版本ver
有問題 搞到接收衰弱 加會唔穩定 會驟降網速
搞左好耐 外國有好多人吊 佢先fix到
仲要宣傳好重手 網絡打手極多 宣傳效果 整到佢品牌 同mesh 啲人換完覺得好 幫佢建立左好好印象啫
講真orbi 個價錢買兩隻牙石BE98 仲好過
Linksys Netgear 都係貴到離地但個spec仲衰過牙石

但係香港個市場就係咁畸形
平既買曬低B Link 屌米
唔要大陸嘢就係得牙石 Netgear LinkSys

其他中中亭亭好似 D-Link Zyxel 無舖賣咁
果陣行線黎mesh, 還好
AC68U + AC86U + AC88U
想請教下咁多位

如果間屋範圍用緊2隻mesh係岩岩好cover到全屋
如果加到上3隻 理論上會唔會影響到上網速度
定係純粹會減少啲收唔到既死角?
如果本身收得差,
加mesh之後signal 好咗咪會快咗

唔實地試唔會知,
覺得夠用就算,嫌慢咪試下加多隻

d link 要有勇氣試伏
始終佢好多都係用mtk 晶片
zyxel 本身就唔多做家用
太密會有反效果
lan backhaul 另計
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞