Router路由器 集中討論區(65) 為己為人 中共牌子勿選購

997 回覆
4 Like 0 Dislike
1+1不如直接2.5
問題係2.5都未用得盡又要換過曬router/nic

唔係搬屋佢屈我都未必升

之前日水Buffalo Wifi 6 其實無問題
係6E/7有6GHz 先話唔得

有心買水貨都有好多嘢揀
見到華碩隻 BE88U 冇晒胃口
得雙頻
即係就算佢有嘅 6GHz 頻段係《電訊規例》允許嘅嗰 500MHz 都唔得?
準備換router, 想問下新router 係咪改返一樣既名一樣密碼,咁所有device 就唔洗重新連過?
理論上可行
無6GHz我無所謂
行線有10/2.5Gbps就夠

Laptop 用AX200 都接近1Gbps, 夠啦
想問下 upgrade左2500mb
要點插要可以電腦拎得晒
供應商 網上行
router asus ax86u pro

modem 插2.5g port

電腦a 插 1g lan
電腦b 插 1g Lan

我試過將電腦a 直接插係2.5g port
係所有裝置都上唔到網

又要試 modem 插Wan
電腦a 插2.5g port
都係上唔到網各裝置

想問下要點樣 令電腦可以上網快啲 網卡支援到2500mb, 係咪要由router usb 3.0 轉 2.5g 比電腦A?

唔該各位 有啲 1999
好似本身唔支援 2.5in and out
個2.5 port 只能揀 wan / lan
上網睇好似有人試到wan做2.5
然後買adapter用usb 3.0出2.5 lan
明白 唔該你
想問全屋裝修,寬頻線而家普遍係咪都係裝Cat 6就夠?
Linksys wifi7 有趣喎,有官方 support openwrt
我都打算入手

屋企仲用緊WiFi 5
係mesh 定 router
用高通 而且有 openwrt 好有興趣
最近出個款velop pro
Velop Pro 7?$3,199 得 4 個 1Gbps LAN port,咁冇誠意
有冇人用過netgear nighthawk 系列嘅mesh??
新出mk92 6e得黎又唔駛4千蚊
cat 5e短距離都行到10Gbps,
cat6 夠做啦

利申放咗cat 6 等有router啱就換
買低b link寧願大陸版牙石啦
我都唔明,吹到個wifi幾勁幾勁
然後得1Gbps Lan做乜鳩

牙石BE6500 Pro 一叉野落樓WAN+ 3LAN全2.5Gbps
BE6500 定 BE88U
兩隻都冇 6GHz
點解唔揀linksys velop pro 7
port位一樣
佢又唔係同963咁 有個獨立2.5 10g wlan
咁整隻當低階班 真係搵笨
有wifi7技術唔揀 揀6e
1024-QAM OFDMA wifi6e 同6一樣
4096-QAM wifi7
RUwifi6同e
Muti- RUswifi7
個人意見 但如果唔急 年尾佢應有linksys velop 10g版
10g wlan
見佢新聞發佈時講今年會出幾隻產品
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞