Router路由器 集中討論區(65) 為己為人 中共牌子勿選購

1001 回覆
4 Like 0 Dislike

一眼睇到佢有冇用呢種箱線
箱會有名睇到美國牌
雜牌就淘寶無箱無標記好平
我覺得一般屋企拉線唔會俾你見得到成餅線
得果10幾20米
多數就預先剪定幾圈上樓
2下就拉鬼完
你岩
咁唯有睇線皮上面標記
字體粗糙 唔清晰 不知名 條線好軟 個芯扭得唔密
就多數伏
你部機主板係咪support 2.5 㗎有冇開?
呢個應該係握手唔到2.5 , router setting, lan cable, lan card 三個其中一個問題
有冇其他LAN線可以試吓?
CLS 今次日又壞咗
實體Reset完得返Wi-Fi,
再唔得會換node機做主機
AppStore不能下載更新嘅問題冇出現返
但係我都照Reset所有蘋果 network setting
試左LAN線直插電腦一陣 暫時冇事
我而家買緊Linksys嘅網絡交換器
如果之後再壞, 我睇吓會唔會係淘寶lan線嘅問題

補返張圖
600尺舊樓光纖拉唔到入房,究竟係用homeplug 好,定係wifi7 mesh好啲?

平時打online game 多(lol之類),用mesh wifi 分機係咪可以用lan線連番電腦? 穩定性如何(ping會高嗎)?

有冇ching 有經驗,請求分享下
homeplug 唔好買TP-link
同埋舊樓啲電線質素唔好嘅話
homeplug隨時玩到你崩潰
大陸線係會影響上網個速度?條線係唔係睇到係cat幾?
太少野set fw又更新不多 mx5300 兩年就已經無再寫新fw
拉明線最好
無線就一定有delay㗎啦
都知明線好但明線入房,道門又會頂住,太多麻煩野!

Mesh 分機用lan線連pc delay都一樣好高?

有冇巴打用緊wifi7 mesh router 可以分享一下
睇佢條線用料做工 有機會有影響 唔關大唔大陸事
cat幾正常條線上面有寫
Homeplug AV2000 實際得220Mbps
D-Link 同 低b link 都係

廿年政府樓直插掣面

買隻勁少少既Wifi 6 都唔止
個窿響電視櫃入面有個普通電線掣面既,
拆走個櫃桶先見到

純粹係我知佢知直出
擺得好 收得清都可以做到20ms ping
Wifi6 mesh?
我之前係wifi 5 mesh
想請教大家如果隻router 連接2.4/5GHz都上到網但連接6GHz就上唔到,係咪有d setting未較好

用緊galaxy s23 連到6G SSID但上唔到網
似係鑊氣,6ghz 同三星唔係部部 router 夾但之少應該係 connect 到先,跟住用用下先 load 空氣
我而家嘅情況就係connect到但係load空氣,
RS300好正
Ching 點正?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞