Router路由器 集中討論區(65) 為己為人 中共牌子勿選購

997 回覆
4 Like 0 Dislike
本身HKBN 100M 用緊 Linksys MR7350, 黎緊升級1000M 想問下ROUTER洗唔洗轉? 硬件野唔熟
咁好, 仲可以100M 係咪直接Lan 線入屋,
如果係, 比我就唔算, 少隻modem
問左CHATGPT好似升級MR7500好D
網速支持:
您提到您有 1000Mbps 的高速寬帶網路,MR7500 可以充分利用這種高速網絡,支援 2.5Gbps 有線接口和高達 6.6Gbps 的無線速度。
相比之下,MR7350 只支援 Gigabit 有線和 AX3000 級別的無線速度,可能無法完全發揮您1000Mbps 網速的潛力。
Wi-Fi 標準支持:
MR7500 採用了最新的 Wi-Fi 6E 標準,支援 2.4GHz、5GHz 和 6GHz 三個頻段。
6GHz 頻段提供了更多的無線頻道資源,可以減少干擾,提升網絡性能。
MR7350 只支援 Wi-Fi 6,缺少 6GHz 頻段,未來可能在高密度使用環境下性能會受限。
我覺得7350 唔駛換, 除非對wifi 有要求
呢家都唔會建議用6e, 但1000M 又好似唔駛上到wifi 7
都係睇budget 做人
好 唔該哂先唔曬錢睇下咩情況先
即係雙頻wifi 7 果隻?
只係ax3000v2
我1000m 都用咗 MR7350 好似4年 穩穩定定有冇咩問題 ,不過我得400尺
想請問下如果我買兩部mr7350
一部擺廳 另一部拉線擺入房
之後可唔可以setup到全屋都用同一個wifi名?
上網望左兩望應該咁樣都算係mesh wifi?
廳同房中間隔左主力牆 而家係房完全收唔到wifi
可以
mr7350 支援mesh的
2部 拉埋線直頭無敵
以我所知d機唔會識得分同一個ssid邊個打邊個, 亦都唔識得自動連去收得好d個個AP
不過普通用應該ok
我用緊100m寬頻
黎緊都唔會轉plan
想問有咩router可以推介?
thanks
mr7350 有得mesh 唔洗怕
是但執隻wifi 5 平平地
2手linksys velop ac1300
asus ac68u
netgear r7000
等我搵下先 唔該
駁線喺電腦入返 192.168.1.1 / 192.168.50.1 唔得咩
而家好似轉左asutouter.com
最近買咗TUF-AX6000, 想請問吓配搭XD5 做AI mesh network 係咪都無問題?

因為腦場班人同我講未必得
想問下各位

1000m HKBN

買ASUS RT-AX52 係唔係已經夠用
想請教下linksys 有冇得force 其一個station 連去另一個
而家主人房果隻L3連左廳L3果隻
長期得 2格,有時甚至斷
可唔可以將L3 連去L2?
如果L3連L2 再出L1 係咪會穩定d?
model: mx4200 x3

因為 2x1000,我另一條線用asus xt12
就算單一隻係廳,主人房角落都收爆
定係太多router 影響接收?

更正: 主人房L3 連緊 廳L1
想force L3 to L2
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞