Router路由器 集中討論區(65) 為己為人 中共牌子勿選購

997 回覆
4 Like 0 Dislike
梗係拉線效果最好啦
如果淨係隔一牆嘅話,應該還好
有問題想請教一下, 係時候要換router, 而家用緊linksys ea9350 ax4500, router擺喺房, 同廳之間相隔一幅主力牆, 廳收到wifi, 廳wifi用途主要係電視播youtube, 電話airplay, 如果用電話連接wifi上網的話, 其實有啲時候電話5G網絡會仲好過wifi, 暫時唔會upgrade 1000M以上寬頻, 嚟緊買嘅router亦唔會短期內再換

1) 如果純粹換router, 請問買Linksys Hydra Pro Mesh WiFi 6E Router會唔會提升廳嘅接收?

2) 或者用mesh(一房一廳), 請問大家會比較建議
-Linksys Atlas Pro 6 WiFi Router - AX5400 WiFi 6 Router - Dual-Band Mesh Wifi System

-Linksys MX8400 Mesh WiFi 6 Tri-Band System

or

-Linksys Velop Pro 6E WiFi Mesh System | Two Cognitive Mesh Tri-Band routers with 5.4 Gbps (AXE5400)

唔該大家
留名
想問下插蘇果種router插拖板係咪都得?

係咪一定係lan - 插蘇 插蘇 - lan 咁?有冇得插蘇 - WiFi ?
我都前日轉左2500m
我諗住換linksys velop7
但csl拎左獨家 呢個月 同賣晒見佢eshop 已經
本身用緊netgear orbi 由佢rbk 50
換到依家rbk 752
router只會留意呢兩個品牌 其餘唔會用唔會試。

其實想換970 或者963 但佢賣得太撚痴線個價錢。
同埋香港6ghz仲未全開放 963佢又唔係平 6e
不如買隻wifi7技術router 所以揀linksys velop7
留意左好耐 上年美國出時 香港呢排先 放行
但仆佢個制csl拎尻左預售 一個月獨家…..

linksys velop7 價錢合理啲
反面想睇下有無人已經用緊wifi7 router
講下使用感 用黎參考
分別真係好細

等手機,iPad, Notebook都有WiFi 7再換都唔遲
我都覺好似早左 又唔係好多裝置 用到6e
但見佢加個幾十蚊 可以上2500mb
未上反正續約 廢事煩
見netgear orbi 970 963賣得咁痴線個價
覺得有啲搵笨柒 香港又要未全開 都唔知會唔會全開 6ghz
同802.11be wifi呢種制式將來啲裝置都唔知多唔多支援
6e都未算普及 依家
多謝回 想聽下多啲用緊既用家 使用感 係咪真係比wifi6e wifi6 個快左感覺好明顯 。
不過應該都會買Linksys Velop Pro 7
轉會 netgear 好撚搵笨咁
想請教下TUF AX4200 定RT ax5400好啲
唔upgrade 2.5G 寬頻同6E 直頭無分別
如果用緊1G 寬頻, 係咪無論用wifi 6/6E/7 既router ,
就算係用wifi 7 device 連5Ghz/6Ghz,,
wifi 速度最多都只會得1000mb?
呢個好有參考性
即刻 目標清晰 咁我決定左買邊款
但係又咁講 新wifi generation 唔淨係提升速度
雖然新嘅功能有時就算有wifi 7 都用唔到
淨講速度 就基本上係無咩意思 手機衝到上10G 去到尾都係睇youtube netflix 呢d用唔到幾多bandwidth嘅應用
暫時都係穩定同覆蓋最緊要

如果轉用兩個速度冇咁快嘅mesh router,係咪正常理論上都會比起用一個快嘅router收得好,只不過速度冇咁快?
用左netgear 隻RS700s 一個星期
最大感覺唔同反而係個 Coverage…之前用緊RBK752 mesh 2隻
而家一隻,屋企同一個位仲快過之前

利申:屋企未有WiFi 7 設備
推一推
睇下有無巴打解答到
係呀,除非你拉線
點解要轉? 錢多?
只可以自己獨立插電腦
其實佢平左續約
話多一條線
咁即係其實無L 用
佢開多條線俾你其實冇成本
係既
但係而家我好似用唔著
我無電腦可以直插
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞