Router路由器 集中討論區(65) 為己為人 中共牌子勿選購

997 回覆
4 Like 0 Dislike
請教下有無人知BQ16幾時出 (除左club store之外)
個問題出現返之前我唔敢試
因為之前真係非常困擾
用緊Linksys Velop mesh 4200 + 1300 + 1300
近排成日斷線,要unplug 插蘇再插番先用得番,software 又冇得set schedule daily reboot
想轉會,屋企600尺3房,想行mesh 求推介
budget 可以多少少,水貨唔介意
多謝各位巴打
各位ching 想請教依家仲用緊netgear r7000(係 我冇打錯)+行pccw 1000m

屋企5百幾尺2房 因為有幾部cam而其中一部擺廚房(梗廚)但個network唔好 間唔中斷線 收得差 走廊盡頭主人房都收得唔好

想問問換router應該換邊款好?
我都仲用緊 Netgear N7000(PCCW 2x1000 Mbps,實際行一條)
未知係咪因為一直用 Asuswrt Merlin,所以整體體驗唔差
起碼屋企五百幾呎多數地方都收得滿,係某啲轉角差少少(但都只係稍慢而穩定)

但其實我早幾個月因為佢規格落後(要強調係冇壞)
所以買咗個 Asus AX86U Pro
用過 5GHz AX,反而某啲原本收爆嘅地方經常斷線,要 set 2.4GHz AX 先穩定
對呢部機好失望,用 Asuswrt Merlin 抑或 stock firmware 都一樣
最後用咗一個月到就賣咗

如果你個 R7000 冇用緊 Asuswrt Merlin,可以試下先

試下先
我係netgear r8500
都係PCCW 2x1000 Mbps
佢個華為modem仲有1條線無用
其實仲有乜方法可以用到哂2條
而家iphone測得550左右
2x1000 唔好搞咁多野啦
好鬼煩
會唔會考慮轉同grade orbi752
三隻二手可能兩千蚊搞掂
IPHONE 500幾正常
電腦測速都係500幾就唔正常
搭單問,ORBI752好用嗎?
買咗個extender發現成日收唔到,又連唔到,成日要重啟。
Extender 已經係上個時代嘅產物
依家用Mesh啦 效果一定好啲
想知ac68u同ax53u差得遠唔遠
諗緊換唔換好
但用緊既ac68u又無壞無斷
喺房係咪應該用switch駁幾部device
你要駁lan 線 router又唔夠port咪要咁做
無壞但係因為d咩想換先
想問下屋企用緊Ac86u 早排買左隻Ax82u 想問下想整mesh需唔需要將ax放廳插lan線 跟住將ac搬入房插電腦
mesh setup果陣放埋一齊
set好放去你想要嘅位置
旅行router仔,MT300n-v2玩得過?洗唔洗比多少少?
如果上網差好遠就想換了
如果差唔多就唔換
好 有冇邊隻推薦
買百幾蚊嗰啲係咪已經ok
你如果全屋都係wifi6 就都值得換嘅
快就唔會快好多
switch 冇咩所謂
冇牌子信仰就有平買平都ok
一般嚟講 金屬外殼就好過膠殼機
睇自己筆值
係 唔該哂
路過搭單問多樣牙石ai mesh set法

駁wan既router 用線駁node
咁出wan果隻有無得disable wifi,
淨係用mesh node 既wifi

定係唔好用set mesh,
出wan既disable wifi
node 果隻直接set AP mode算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞