Router路由器 集中討論區(65) 為己為人 中共牌子勿選購

997 回覆
4 Like 0 Dislike
話時話呢度有冇師兄玩openwrt
我覺得玩完學識左市面上所有router 都唔使買
你諗住resperry pi 買件嚟砌
唔關事㗎 , 15 pro 5ghz wifi 6 都有160hz 啦
咩呀 有啲router 係openwrt 上再改 , 刷番原生再裝野
有啲就大陸router 百幾蚊 再有官方原生openwrt
裝完 有哂wireguard adguard home tailscale openvpn
要乜有乜
Openwrt 要改setting 啱 homelab 多過做一隻 main router 難用過 routeros

有stable release machine model 可能好啲既, 得 snapshot 甚至得 forum 嗰類好多古靈精怪嘢
只用stable release 唔想玩屋企人
但百幾蚊大陸貨再裝openwrt
rom 夠大 裝乜都得
好過買netgear linksys 啦
貴到貴一貴 想要既功能都冇
Thx, 問左先要自費寄、再卑當地集運倉地址做收件、自費經集運返嚟
吓,咁個問題係邊度 ?
ROG AX6000 個WIFISETTING ?
可以完成後分享下嘛?
唔使分享 就咁upload 個bin 檔, 再裝軟件
搞店
youtube 大把教學
學完你識玩其實唔使再買出面router 除非你要6e 或7
我連 MBA 都上唔到 160
router wifi setting有冇開160Mhz bandwidth?
都有嘅 例如揀左用邊部機
setup後有冇咩問題之類
依家穩既openwrt 我諗買到既都冇6e 同7 , .學識左你裝乜都得 如果覺得複雜就買番asus 算啦
有呀 開左
印象中要行 dfs channel /雙位先有160mhz

149 對上得80mhz
買咗 Linksys 8400 但搵極都搵唔到點樣可以set 分開 3 頻出嚟
webui
右下角有ca 就禁 冇就skip呢步
wifi setting
advanced setting
跟住應該就有得untick combine ssid 咁上下
見到佢個wifi mode 係 mixed 係咪即係無得分?
唔係wifi mode啵
ssid / wifi name喎
https://youtu.be/PG2T9oHp1WY?si=YajwTvCSw5p1w7X5
睇下呢條片幫唔幫到你
我用緊ESXi + OpenWRT VM , 搞得好嘅話管理都好方便
用網頁版終於見到可以分2.4同5
但我三頻機唔係應該可以分到3個wifi咩?
你係咪wireless mesh
其中1個5G 會hold左嚟mesh
係呀 有2部機
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞