Router路由器 集中討論區(65) 為己為人 中共牌子勿選購

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
呢個唔清楚
等其他有用asus 巴打幫手睇下個ui 有冇得咁set
但係如果你唔洗用wifi 咁mesh嚟都冇意義
得1個wifi 點 咁點叫mesh
你直頭直接lan線入node 咪得
唔係唔駛wifi, 係果個位本身死位放wifi 都收得差
咁仲disable佢
本身放咗線去另一個位可以射曬全屋

但個wan響死角位度出
入兩間房既線都響同一個位出
咁你有線嘅話直接加隻switch或者對接頭
放入房再用Router咪得囉,唔使放喺原位
咁可能真係放多條線一出一入算唔好搞咁多嘢
BE88U 冇6GHz係咩玩法
大陸冇放6ghz
港版都受影響?但我記得其他牌子有
咁佢dual band 機唔通唔要5Ghz咩
想問寬頻拉線係咪最好裝修水電果陣要做埋?如果想房都有lan線係裝修佬定寬頻佬攪?係唔係光纖入屋插modem,再係modem拉條lan線入房就做到?

另外想問一般兩房單位係唔係兩隻router就夠?一隻擺廳modem隔離,另一隻擺房咁?
裝修搞 要留定lan port 制面
同師傅講 想邊到通邊到 用cat幾線
裝修完左9成得返行明線/明喉/mesh 呢3個選擇

理論上2部 都夠嘅
不過香港樓多石屎牆 廁所/廚房最易收唔清
Cat 6係咪都夠做?即係我叫個裝修佬拉定哂啲線先?咁應該幾時叫寬頻佬上黎?
裝修果陣 理論上佢留制面同暗喉果陣會拉埋線
如果佢唔拉就叫佢留條紅線
然後你自己都拉到 問題係買成餅線果下唔抵

寬頻佬如果係指hkt 果d isp人其實佢哋只會喺第一次裝光纖果陣入屋check一check 再幫你駁modem

假如你自己唔想拉 又有留左暗喉
isp師傅call你果陣問下佢肯唔肯做
幾舊水-1000 多數都爽手
cat6 理論上可以再戰10年以上
cat6a 會再future proof d 但係喉同線都會貴左
d裝修佬都未必會肯做
咁我叫裝修佬攪埋佢先咁係咪應該做水電果陣叫埋isp人黎駁埋modem?
唔會啦
除非你已經知道你果到係冇光纖入左去
你格完價問返hkt/hkbn 佢哋多數直接答到你佢哋果邊有冇野要做
正常唔會係裝修期間有isp人入去做野
俾人屌死都似
你約入伙果日都得
BE88U港行$33xx
裝修夾電掣果陣要夾埋Lan線點走
Cat6行到10Gbps應該夠做

我個裝修佬本身用5e同雜噤水晶頭
我買埋箱cat6同commscope頭比佢用
最後3個頭都有兩個fail要我自己再打過
用commscope叫拉裝修佬完, 自打己頭算啦
裝修佬都係求其打
用commscope叫裝修佬拉完, 自打己頭算啦
裝修佬都係求其打, 見過好多人搵裝修佬打完都係用唔到
我個個merlin r7000 長期跑唔足1000Mbps
但新刷rom 個陣係得🥲
隻Netgear rax80成日無啦啦斷一斷
決心刷左Merlin
之後一直無斷過線 仲比以前穩定
Netgear d software真係麻麻地
以前用過幾隻tp link同幾隻d link
都係廢到用幾個月就係咁斷線同網速勁慢
依家轉咗用asus之後用左4-5年

永久blacklist 咩link乜link
想問點解有啲router要插lan有啲唔洗?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞