Router路由器 集中討論區(65) 為己為人 中共牌子勿選購

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
你喜啦 我relocate問價 要grands
你繼續做你 冷氣軍師 google完就當自己好了解
3層樓我一定叫你用mesh…..香港啲石屎樓板🫣

不過傳聞遲啲RS700s都有得mesh…唔知堅唔堅
都係睇價做人窮就唔會玩 orbi 9系既,你嗰度人工貴就冇計啦,香港除咗係租租放唔到線,玩 orbi 好似斷咗自己升級後路咁
我想問我本身用緊隻 ROG 2.5G
我放左喺大廳 過左 3間房真係收得好弱
之前都還可以 依家得番 幾M
係咪加番隻 ASUS ROUTER 做MESH 好D ?
用咩MODEL好 ?
想問下synology mr2200ac , 行wifi 得300~400mb 是咪都正常

試過轉唔同channel 都係咁

之前隻velop 可以上到500~600
用唔同server測試Wi-Fi速度係咪會好浮動?
喺router隔離試Wi-Fi 6E

OFCA 下載 300mbps 上載1400mbps
用Speedtest 試過唔同server
一般下載都1000-1300mbps
但上載某啲server 得700mbps eg CSL
係 數字遊戲
唔同device 唔同server都會有影響
就算同一部機同一個server瘋狂試都會越來越慢
請教吓各位巴打
本身1000尺屋 三房
早幾年買咗RBK852
主機擺門口 衛星擺中間房
距離大概三四米,隔一幅牆
唔知點解收得好差
基本上尾房離開門口少少已經好似冇訊號咁 (尾房同衛星都係隔一幅牆)

因為其中兩房有拉暗線,所以都試過用線link up 主機同衛星
但係一樣咁差

其實咁嘅格局係咪應該用返普通router 好過 係我就換返86u算
嘥氣呢啲測速
衛星放尾房拉線唔得咩?
放尾房就輪到中間房收唔到
真係搞到人都癲
明明得一幅主力場要穿 其他係砂磚牆
有時都懷疑係咪我隻orbi有問題
一般嚟講 wifi 5 有400 算係咁
正常就上到600幾啦
不過用落冇咩分別啦
穩定就夠
86u如果係本身有
你咪試下囉

屋3房,中間有長走廊
用緊rbk50
一隻放廳一隻中間房
之前死左隻router
啱啱未過保拎去換
期間換返隻舊嘅ac68u射住個走廊
尾房最入就收唔到
換返做rbk50就收得返晒

你自己都可以睇下喺收唔到嗰間房你係收緊老母定係阿仔
同埋你條暗線backhaul有冇問題
換左router 數字上慢左
我放部機係wifi 隔離都係咁既速度

btw 尋晚試下detect 周圍d 信號
見到有小米 同其他牌子d signal 仲強過我擺低隻linksys 同synology 隔離
你傳輸地區有冇轉美/澳?
想請教下
買左隻usb3.0 轉 2.5g
插入去 用左15分鐘 就連唔到

應該點set router 唔該
咁又未試過喎
今晚試下先
你係pc usb3 轉2.5 定router usb 出2.5?
router 插一隻 3.0 轉2.5g
再將上網綫駁入去
而家就話 無法辨識的網絡
咩router?
唔肯定係咪部部都可以usb 就咁射出去喎
asus ax86u pro
刨左d文要刷openwrt 再load相關usb 3.0 to ethernet driver
但係都唔係咁易做到
同埋極大機會行唔到2.5Gbps 速度
明白 唔該晒 巴打
屋企500呎多d,3房,用緊linksys ,一隻擺廳,一隻擺第2間房,一隻擺最入主人房,結果主人房成日黃燈,究竟係咩問題,好困擾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞