Router路由器 集中討論區(65) 為己為人 中共牌子勿選購

997 回覆
4 Like 0 Dislike
Rbk352 點解要用2000m plan?
如果要用晒,就要搵2.5g router
平但係就比較傻瓜,冇乜嘢可以set
一般嚟講睇你屋企floor plan啦
隔哂牆又轉哂彎咁咩牌子都死啦
理論上每個牌子d功率差唔多
可能天線有少少分別
應該係後者
睇完文, 想問下, 呢兩部邊部好D for 平時打ps5, netflix, 上網, 返工VC之類
(屋企D devices 多數未用到6GHz wifi)
Linksys MR7500 - AXE6600
Linksys Velop Pro 6E MX6201 - AXE5400
睇吓有冇得轉擺位同埋check吓有冇撞Channel
多數未用到咁你搵返WiFi 6嗰啲啦
ASUS ROG AX6000
想問下撞channel係點check有冇撞到
LAN線係入咗牆定係直插?
Setting有冇轉返2.5g? LAN card support?
WiFi 手機係咪支援160mhz ?係咪喺Router隔離test?
睇吓有冇開咗priority QoS, 熄咗佢
或者試吓reset一次啦,真係有啲唔正常
不過如果你80mhz, 行600-700 都算正常因為始終無線多干擾
Lan 唔過就大機會係lan線/setting問題
有幾多人願意重本少少
特別你識買commscope 淨計一箱線 唔知你咩款 當你八舊水未包上門
起碼九百
啲人都係搵番裝修佬買雜牌又用唔到
係呀,裝修佬完全信唔過
最好就自己買線,叫佢幫手拉完,留返線尾俾你自己打頭
有冇師兄識點搞
箱線8仔黎之前幫fd拉線用淨既,
有人話係commscope oem

如果對呢啲有要求自然會落本,
好多人裝修淨係比錢落啲見到既野,
見唔到就求求其其
個裝修佬真係掣面都無裝
直接放線打頭

我都諗緊應該由佢定自己裝返掣面
手機dl wifi analyzer app check channel
cat 5e 分別唔大啦
有幾可真係product 曳
係裝修師傅 本身就冇咩呢方面手工嘅概念 9做咋嘛
咁咪一個窿係牆身?
有盒冇制面實俾人屌
裝修佬做唔係問題
前提下佢有做過網絡野就得 eg真係入過去data center or 電訊機房負責一堆switch 就得
唔排除佢地有轉行做裝修的
要問下佢地有冇做過network環境
應該點睇裝修佬有無搵自己笨
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞