Router路由器 集中討論區(65) 為己為人 中共牌子勿選購

997 回覆
4 Like 0 Dislike
價錢,真3頻同wifi 7
之前用開TP LINK Deco M5, 呢排想平平地升級下所以二手收左RBK43返黎 (我都知RBK43係舊款, 勿屌 )

我諗住由AC1300升到AC2200, 雙頻變三頻, 又多部衛星機應該速度會有提升, 但係SET UP完之後離主機最遠既主人房之前用M5部desktop 有2XX Mbps, 但係而家改左RBS40先勉強100Mbps (插LAN線, 擺位同之前一模一樣避開左主力牆), 試過唔同方法 (reboot modem, 轉channel, 2部RBS40掉轉)等等都唔得 但係明明主機附近(廳)都跑到3XX~400Mbps (高過M5少少)

究竟出左咩問題, 有冇巴打可以解答

利申屋企800呎左右
用左排 linksys velop 6e 近排每晚10點都會斷線紅燈 要reboot 先得 請問有無師兄知咩原因🙏🏻🙏🏻
勉強100係過唔過先
唔過大機會會係LAN線有問題,Wi-Fi都係100樓下?
會唔會考慮試吓轉下擺位?
可能auto update有問題,睇吓有冇開咗
有時100多少少, 有時得40~60
我諗未必係lan 線問題, 因為係衛星機附近用手機測速都同用lan 線既電腦差唔多 (40~80左右) 有試過update 部機但係己經話係最新

擺位己經係同一條走廊, 無轉彎抹角, 最多係隔一道房門

唔同係部二手機有問題
分開setup 試真d 2部個wifi 先
或者將2部放近少少純test個mesh link
如果將2部放埋一齊點知道知訊號係由主機定衛星機射出黎?
已經熄左 但都係會斷線紅燈🙏🏻🙏🏻
做AP 不如買商用
我呢家放ap 個位, 岩岩好係屋中間, 但係得一個port,
目前用緊mx2001 ap mode, 可以分埋兩個1G 俾 apple tv 同 ps5
用一般ap 要 加 switch , 買poe switch 好似又貴左d
用普通switch 又要插多隻牛,
所以先冇諗 unifi ap
be88u dual band $3399 vs rs300 tri band未開到MLO $2880

睇傾錢份上
唔係咁想要天線, 2880 係美水價?
道理上美水FW 會好過港行? 應該會開返MLO
$2880街價行貨
牙石be88u天線 fix死 四枝香咁

nighthawk 魔鬼魚個款太闊

用開linksys mx5300定海神針 慳位好多
天線有冇得將條天線變延長線咁, 然後分開4 個位 貼係電視後面唔覺眼
最白痴 係 香港賣be88u 3399
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞