Router路由器 集中討論區(65) 為己為人 中共牌子勿選購

997 回覆
4 Like 0 Dislike
1字頭都貴啦
根本就係overprice

我覺得1000內家用夠做
但依家香港1000都係買低楷router
冇6ghz真係無必要買WiFi 7住
買WiFi 6幫人簽舊貨?
睇你有幾急換囉
咁嘅價錢買wifi7 但冇6Ghz
一係就俾盡d 買滿血wifi7
一係就wifi 6 再過渡下
咁如果好似我咁. 依家忽然壞咗router.
咁換Wifi6 好定 wifi7好?
仲有其實唔係個個都用到2.5gb 寬頻同4-5000蚊一個router.

滿血wifi 7. 華碩同netgear 依家幾錢呀?
Netgear Nighthawk RS700S 三頻 WiFi 7 HK$5,265-6,180

Netgear Orbi 970系列四頻 WiFi 7 Mesh BE27000 RBE971S HK$7,530-7,680

ASUS ROG Rapture GT-BE98 BE25000 HK$7,799-7,999

下下都話攻頂. 我屋企幾百尺咋. 仲要有拉線入房
wifi都係portable device用.
所以我會揀買wifi 6 平價mesh
唔會買半血wifi 7
冇好轉?
唔想換router嘅可以試下淘寶買天線博下
點樣平價法?
華碩用得落手嘅行貨都 $800-1000
特賣城嗰堆賣 $99 嘅唔知 ac 定 n 嘅 router 咪又係噉,講幫人清舊貨都畀人屌,根本呢堆嘢就應該直接去堆填區,唔好攞出嚟賣,完全係窒礙咗成個 Wi-Fi 嘅發展,冇人肯買新制式產品
都唔關事嘅.
好多人個心理關口就係$5-600買個router.

點知香港華碩依家d router就算中低階機都$800-1000
咁tp-link d-link都叫食到平價市場又叫做上到wifi6
直接去買左個新嘅了thx巴打
同埋有好多人屋企係上到網就得
冇乜特別要求. 講真. 有d女仔fd自己租屋住
屋企冇電腦. 純粹得電話同tablet
你同佢講要3頻 佢話上到網就得
點為之半血 wifi7?
相對嘅姐
你要揀asus 咁佢依家d wifi 7 1部都頂至少2部 wifi 6
貴就冇人買㗎啦
洗咩吹到咁大阻礙wifi 發展
用家散買有幾大影響
冇需求咪唔 develop 更快嘅嘢
但係都唔係推一堆死貨出嚟要人接啩,分分鐘 WAN port 得 100Mbps
好似 Samsung 摺機噉,幾年都冇換鏡頭,就係因為佢覺得用家冇需要,結果開始畀人哋打返轉頭
唔齊功能 暫時都當半血
冇6Ghz 唔支援MLO 唔支援160+160Mhz之類
咁冇需求 點買姐
唔通去到wifi 8 又即用成皮咁換咩
商業果邊都推㗎啦
邊洗靠散家推動
宜家又有新諗法,反正隻 nas 買卡就食得足 10gbe
無必要買隻得 2.5gbe port 嘅 router 去就個 2500m 寬頻

wifi 7 定 6對我分別真係不大
空間太細同做野電腦都係好近 router 駁 cat6 就得

宜家睇緊

qnap ahora 301 - wifi 6 10gbe x 2 + 4 1gbe port

asus be88u - wifi 7 10gbe wan/lan x 1 10gbe sfp+ x1 2.5gbe x 4
呢隻野見淘仔個差距都幾大下
不過真係唔敢買中國版

netgear RS300 - wifi 7 2.5gbe x2

大家有冇咩建議
我依家買先800左右
前幾個post咪有人講咗
淘寶版同埋港版其實一樣
Firmware 又係得一個

有冇諗過其實個router都唔幫得你好多
因為modem 99% 都係華為
咁平就抵買囉
係呢部嘅淘寶價特別進取姐
行貨價都幾難吸人換
今日買咗asus tuf gaming 5400
但唔知點解插哂線之後WAN 都係keep 住紅燈
但換返之前個router 又完全冇問題
想問有冇師兄知咩原因
啲線同位應該都冇插錯
領域都賣1800
唔知點解要俾多1000佢幫我淘寶落嚟
行貨無1600 我估都唔得
setup 果陣係咪揀左dhcp
可能要重開modem 再setup
都係唔得要打去isp 同佢講換左router 有冇得reset 佢果邊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞