Router路由器 集中討論區(65) 為己為人 中共牌子勿選購

997 回覆
4 Like 0 Dislike
Why not 放咗個三隻佢換xt12
而家已經有 2隻xt12, total 5隻router
意思係另一條 1000m 買多2隻xt12 ?

因為家人工作關係,有好多devices (>100部)
2x1000 大家分開用
佢用自己條線既router (2隻xt12)

定係upgrade 去2500mb,全屋換用 3部xt12
感謝賜教
好明顯你已經有解決方法
2.5g一定足速過2x1000
跟住少啲router又冇咁多干擾
其實你有需要,根本應該轉SMB系列行AP
thx 巴打意見
有冇邊款推薦?唔係太熟電子野

岩岩根據巴打提供既字眼
search smb ap 見到netgear WAX630E
支援 3千幾呎 4百幾部devices都係 3千幾蚊

家用住宅寬頻都岩用?
係咪可以自己輕鬆set
想請教係隻Linksys Velop 係唔係唔可以將2.4 同5Ghs 分開兩個SSID ?我見係個App入面無得set,依家部iPhone 一入房就自己跳去2.4
Linksys velop 7 Be11000
可以,web setting 右下角 CA 之後就會出現
用緊Rog 2.5 G

請問仲有邊隻好啲?
總係過唔到1000M
Lan 肯定上到900尾,2.5g lan 應該過一千
wifi 過唔到1000 係電話電腦問題,160mhz 應該輕鬆過到
要開160Mhz 同埋手機要support
想問下其實跟app set
仲要set d咩
好似唔係好work
跟app set完就用得啦
再set就係 bandwidth channel 果d野
或者係d 無謂setting priority 之類
想問如果pppoe無入
有無問題
正常係要set dhcp 就上到網
依家屋企好少pppoe
我有隻Linksys FGW5500 最底個燈著左紅燈 但又上到網 但又改唔都所有嘢 好奇怪
Reset一次先?
reset 完 入咗嗰192.178.12
成功登入
但係佢話我冇 SIM卡
用緊光纖1000 插線..
之後唔俾我去下一頁

依家就係成功上到網,但係會成日斷
佢有個位俾你揀優先 wan/SIM card
你係咪冇揀啱?跟住佢係咁跳?
同埋你係用SIM卡定係fiber先?係咪低能反轉咗插SIM卡?
lan 線
光纖盒
睇唔明
你果3件mesh 同switch 同 powerline 係點連接?
最基本就reset 換node機做主機咁test下係咪主機有問題

sorry for 1999
我試過透過APP入邊Rest所有機
不過未試實體Reset同換node機做主機
多謝提醒 我會盡快試吓
個人覺得powerline 果part 出事多
可能電線老化 可能果對野壞壞地
unplug 第1隻powerline 淨用主機wifi 上網睇下仲有冇奇怪情況出現

不過有d好奇咁樣set mesh 第3個node 係當連緊主機定連緊node 2
powerline 行得100M 既話仲慢過wifi mesh
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞