Router路由器 集中討論區(65) 為己為人 中共牌子勿選購

997 回覆
4 Like 0 Dislike
理論同實際要打折既,160mhz wifi6 實際都係得1700/1800 咁上下,wifi 7 好少少, 320mhz 就真係食滿2.5g port
唔熟router 。啱啱搬屋想換埋個router. 1000m上網,大概500呎屋。budget 1000蚊倒。係唔係唔需要mesh,照個推薦list 買就得
做咗好耐research 都搵唔到netgear隻r7000 係咪唔support 轉VPN?
美馬買linksys係咪香港都照用到?
想平平地買佢隻mx4200
見得佢有HomeKit
唔知有無用
好奇一問.
如果6ghz 真係咁重要.
咁係應該行mesh定就咁單頭?

樓上講到話無6ghz唔買.
但係6ghz 一穿咗牆就收唔到/弱咗好多
咁除非個router放係房, 如果唔係大部份時間就用緊5ghz/mimo?

我比例啦. 我fd屋企村屋 用緊ax6500 router.
佢係廳係收到6-700mb
但係入到房得番50-70mb
$1500
買個低階wifi
再預你一千蚊請人上門拉線
都穩定過你用三千蚊wifi
睇 budget ,但6ghz 物理限制係大過 5ghz .
可以用一房一 mesh 既,但又係 budget 唔夠啦
依家都講緊4-5000單頭
無限budget先可以講mesh.

我見有d人話寧願行幾隻5ghz wifi7 mesh
好過一隻6ghz
呢3款中揀緊,都係想買2件裝
Linksys Velop MX12600 - AX4200
Linksys Velop MX10600 - AX5300
Linksys Velop Pro 6E MX6202 - AXE5400

但俾佢哋d價錢搞到好亂,唔知邊隻最抵玩

頭2隻實際分別係咩?因為見 MX10600 好似出咗好耐,應該 MX12600 好d?

同埋MX6202個價好似同12600差唔多
個分別就係升咗做6E同埋少咗LAN port?

有無巴打可以解答到 唔該哂
6Ghz 唔重要
係上得wifi 7 如果冇6Ghz 唔太值得換
本身ax6500 都收得唔好
上wifi 7 唔會點改善左
直接買多部router返嚟aimesh 解決個覆蓋好過
mx12600 3件裝嚟喎?
ax4200 天線數應該少過 ax5300
axe 就唔太抵買 除非你真係有需要用到6Ghz 同 有支持wifi6e 嘅device
個級數有少少似係ax4200嘅 wifi 6e版
如果係wired mesh 我覺得ax4200 x2就夠
wireless 嘅話睇你同速度有幾大要求
不過一般日常用 只要收得清 係冇咩大分別
反正都只係ig youtube呢d
unifi gateway max+u6/u7
入房 5GHz 都弱好多
6GHz 就算貼住隻router隔離都係同5GHz 差唔多1800MHz

除非個client 係 wifi 7 320MHz 就真係快咗
唔該想問下
AX3000 v2
AX3000
AX58U
TUF AX3000 V2
其實係咪同一部?
ASUS官網寫係1.5ghz cpu
但係豐x, 百老x 官網睇就寫1.7Ghz
ASUS官網點樣都搵唔到1.7ghz 既ax3000
想轉2500mb, 係咪冇wi-fi 6e router有2個2.5G port?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞